LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć muzeja 2015.

Deseta Noć muzeja posvećena izumima i otkrićima Nikole Tesle

Ovogodišnja Noć muzeja održava se 30. siječnja u više od 200 muzeja, arhiva i galerija širom Hrvatske.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se 30. siječnja u više od 200 muzeja, arhiva i galerija širom Hrvatske.

Jubilarna deseta Noć muzeja održava se 30. siječnja 2015. godine od 18 do 1 sat u više od 200 muzeja, arhiva i galerija širom Hrvatske. Ovu kulturnu manifestaciju organizira Hrvatsko muzejsko društvo pod temom Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um. Ovom i prošlogodišnjom temom, organizatori naglasak stavljaju na velike hrvatske umjetnike, znanstvenike i kulturne djelatnike koji su zadužili Hrvatsku te ujedno žele njihova postignuća uključiti u programe hrvatskih kulturno-obrazovnih institucija. 

Tako je ovogodišnja jubilarna Noć muzeja posvećena izumitelju Nikoli Tesli pa su zbog toga u ovome projektu neki od glavnih partnera: Tehnički muzej Zagreb, Muzej Like Gospić i Memorijalni centar „Nikola Tesla” Smiljan. Upravo u ovim institucijama održava se posebno bogat i kvalitetan program.

Tehnički muzej Zagreb je kao uvod u manifestaciju pripremio niz prigodnih predavanja o Nikoli Tesli od 27. do 29. siječnja. U samoj Noći muzeja organiziraju izložbu vjernih replika Teslinih najvažnijih izuma i naprava te predavanja, uz zanimljive pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle. Posjetitelji će imati priliku vidjeti električni automobil Tesla i sudjelovati u nagradnoj igri te osvojiti vožnju u automobilu centrom grada Zagreba. Zbog prostornih ograničenja ulaznice/rezervacije za Demonstracijski kabinet i planetarij potrebno je preuzeti na blagajni muzeja 29. ili 30. siječnja.

Raznovrstan program očekuje posjetitelje Gospića i Smiljana, gdje se organizira uprizorenje događaja iz Teslinog djetinjstva te predavanja i prikazi dokumentarnih filmova, a u spomen-sobi Nikole Tesle u poštanskom uredu u Smiljanu i izložba njegovih osobnih predmeta i dokumentarne građe.

U slučaju da želite osobno upoznati Nikolu Teslu, posjetite Muzej automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu. Teslu će utjeloviti Mario Petreković, a njegov portret će uživo slikati slikar Dominik Butković. Muzej priprema i prezentaciju o Nikoli Tesli i njegovom projektu vožnje električnog automobila. U muzeju će se ujedno šivati kišobrani s otisnutom fotografijom Nikole Tesle, a sve će posjetitelje okrijepiti pivnica Medvedgrad.

Detaljan popis muzeja koji sudjeluju u ovoj manifestaciji i opis programa koje nude možete saznati na službenim stranicama Noći muzeja.

Ulaz na sve programe je besplatan.

FOTO: FACEBOOK/NOĆ MUZEJA