Međunarodni festival komorne glazbe

Brojke ovogodišnjeg MAGfestivala pokazuju da su mladi Splićani napravili odličan posao; bio je najuspješniji dosad

Koncert Papandopula na MAGfestivalu

– MAGfestival od samih je početaka 2010. godine usmjeren na to da bude platforma za afirmaciju domaćih mladih glazbenika i skladatelja. Ove godine smo glazbenim programom to ispunili više nego ikada do sad! – ističu Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Jubilarni deseti MAGfestival i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održao u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program donio je umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. U sklopu pet vrhunskih koncerata komorne glazbe praizvedeno je čak sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za ovu manifestaciju. Posebno treba istaknuti da je veći dio skladatelja i osobno nazočio praizvedbama što dovoljno govori o statusu samog festivala među glazbenicima i glazbenom strukom u Hrvatskoj.

Međunarodni festival komorne glazbe otvorili su Thorwald Jørgensen na tereminu uz pratnju festivalskog MAGansambla. Ovo je prvi put u glazbenoj povijesti Splita da je publika imala priliku vidjeti koncert s tereminom, ali i uživati u praizvedbi skladbe Galilean Songs Ivana Končića za teremin i gudački kvartet. Nakon njega splitsku publiku oduševio je Puhački kvintet Kalamos također s jednom praizvedbom, i to skladbe Ride for Five Bruna Vlaheka. Festival je nastavljen koncertom standardno kvalitetnog Gudačkog kvarteta Porin uz praizvedbu skladbe Slike minulih ljetnih sutona Dubravka Palanovića. Posebnu pažnju i odobravanje publike izazvao je koncert Večer splitskih skladatelja na kojem su nastupili Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo uz dvije praizvedbe: Soundtracks Gordana Tudora te Tango y Baiao Ivana Božičevića. Na zatvaranju festivala 7. rujna Kvartet saksofona Papandopulo još je jednom oduševio splitsku publiku svojom izvedbom s duhovitim pomacima i objašnjenjima te uspješnim neobičnim aranžmanima, ali i praizvedbama skladbi It's difficult when bananas eat monkeys Margarete Ferek Petrić te Sonata za 4 saksofona Ante Grgina.

Od popratnih događanja u okviru 10. MAGfestivala održani su koncerti na otvorenom na atraktivnim lokacijama u centru grada, a posebno je uspješan bio okrugli stol na temu Glazbena scena Splita i okolice prije 10 godina i danas na kojem su se prvi put okupili predstavnici glazbenih festivala, udruga i ansambala iz Splita i okolnih mjesta, ali i političkih struktura s ciljem kvalifikacije, kvantifikacije, problematizacije i nuđenja mogućih rješenja na klasičnoj glazbenoj sceni. Sudionici su pokazali visoki stupanj razumijevanja i međusobne podrške te su doneseni zaključci o osnivanju platforme preko koje bi organizatori izvaninstitucionalnih glazbenih događaja zajedničkim snagama komunicirali svoje potrebe prema vladajućim strukturama te tako na vlastito zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo glazbenika i publike, ponudili što kvalitetnije, financijski održive sadržaje u adekvatnim prostorima.

– Iznimno smo zadovoljni i ponosni s upravo završenim jubilarnim izdanjem festivala. MAGfestival je od samih početaka 2010. godine usmjeren na to da bude platforma za afirmaciju domaćih mladih glazbenika i skladatelja. Ove godine smo glazbenim programom to ispunili više nego ikada do sad! Sa sedam praizvedbi djela hrvatskih skladatelja i pet vrhunskih koncerata hrvatskih komornih sastava dali smo značajan doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva i na to smo posebno ponosni. Uz to, na otvorenju festivala mogli smo čuti teremin, instrument koji do sada nikada u Splitu nije sviran na koncertnoj pozornici, tako da smo tim koncertom nastavili uhodanu praksu da splitskoj publici u okviru glazbenog programa predstavimo djela koja se u našem gradu nikada nisu izvodila. – objasnili su umjetnički voditelji MAGfestivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Festival je u ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare otvorio pročelnik službe za društvene djelatnosti Matko Omazić koji je u uvodnom govoru pohvalio kvalitetu MAGfestivala te izrazio nadu da će skoro otvaranje nove koncertne dvorane omogućiti lakše djelovanje svim dionicima glazbenog života u Splitu. Otvaranju je prisustvovao veliki broj splitskih glazbenika, ali i skladatelja i glazbenika iz drugih dijelova Hrvatske. U publici se tako moglo zamijetiti skladateljicu i direktoricu Muzičkog Biennalea Zagreb Margaretu Ferek Petrić, dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, brojne profesore splitske glazbene škole i akademije, veliki broj članova udruge MAG, ali i gradskog vijećnika Josipa Markotića i književnika Juricu Pavičića.

I ove godine festival je pratilo preko 600 posjetitelja, a tri koncerta bila su rasprodana. Posebno veseli porast broja inozemnih posjetitelja koji su i ove godine bili dio publike. Ponovno je izazvao zavidan interes medija. Ove brojke govore u prilog kvaliteti MAGfestivala, koji iz godine u godinu obogaćuje turističku kulturnu ponudu grada Splita i koji je postao jedan od važnijih glazbenih festivala u Splitu s velikim potencijalom. Već je petu godinu, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label. Tijekom prvih devet godina u sklopu manifestacije nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja.

Komentari na članak

Vezani članci

Puhački kvintet Kalamos

Međunarodni festival komorne glazbe

Posjetitelje 10. MAGfestivala očekuje „najbolji novi glazbeni format na svijetu”

Reed Kvintet sastav je koji se na svjetskoj sceni pojavljuje prilično nedavno – sredinom 1980-ih, a ugledni ga časopis Times proglašava „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu”. Ove subote poslušat će ga publika MAGfestivala.

Ansambl Antiphonus

Međunarodni festival komorne glazbe

Ponajbolji hrvatski vokalni ansambl Antiphonus zatvara osmi MAGfestival

MAGfestival završava glazbenom poslasticom pod nazivom „Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz“ u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonusa.

7. MAGfestival – Ansambl Ars longa

Međunarodni festival komorne glazbe

Sjajni ansambl Ars longa otvara Sedmi MAGfestival

Ansambl Ars longa povezuje ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Papandopulo

Međunarodni festival

Preko 100 glazbenika promiče drugačiju glazbu na „Izlogu suvremenog zvuka” u SC-u

– Koncerti, radionice, instalacije, razgovori, inspiracija i motivacija. Program 6. „Izloga” nastoji voziti tim tračnicama. – najavila je umjetnička ravnateljica festivala.

MAGfestival

Međunarodni festival komorne glazbe

Četiri vrhunske koncertne večeri na osmom MAGfestivalu

Svjetski priznati slovenski klavirski trio Amael, splitski festivalski ansambl s programom „Hommage à Schubert“, ZOOV-COOL ansambl s izvedbom „Ratnih kvarteta“ hrvatskih skladatelja i ponajbolji hrvatski vokalni ansambl – Antiphonus nastupaju na ovogodišnjem MAGfestivalu u Muzeju grada Splita.