Međunarodni festival komorne glazbe

Brojke ovogodišnjeg MAGfestivala pokazuju da su mladi Splićani napravili odličan posao; bio je najuspješniji dosad

Koncert Papandopula na MAGfestivalu

– MAGfestival od samih je početaka 2010. godine usmjeren na to da bude platforma za afirmaciju domaćih mladih glazbenika i skladatelja. Ove godine smo glazbenim programom to ispunili više nego ikada do sad! – ističu Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Jubilarni deseti MAGfestival i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održao u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program donio je umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. U sklopu pet vrhunskih koncerata komorne glazbe praizvedeno je čak sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za ovu manifestaciju. Posebno treba istaknuti da je veći dio skladatelja i osobno nazočio praizvedbama što dovoljno govori o statusu samog festivala među glazbenicima i glazbenom strukom u Hrvatskoj.

Međunarodni festival komorne glazbe otvorili su Thorwald Jørgensen na tereminu uz pratnju festivalskog MAGansambla. Ovo je prvi put u glazbenoj povijesti Splita da je publika imala priliku vidjeti koncert s tereminom, ali i uživati u praizvedbi skladbe Galilean Songs Ivana Končića za teremin i gudački kvartet. Nakon njega splitsku publiku oduševio je Puhački kvintet Kalamos također s jednom praizvedbom, i to skladbe Ride for Five Bruna Vlaheka. Festival je nastavljen koncertom standardno kvalitetnog Gudačkog kvarteta Porin uz praizvedbu skladbe Slike minulih ljetnih sutona Dubravka Palanovića. Posebnu pažnju i odobravanje publike izazvao je koncert Večer splitskih skladatelja na kojem su nastupili Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo uz dvije praizvedbe: Soundtracks Gordana Tudora te Tango y Baiao Ivana Božičevića. Na zatvaranju festivala 7. rujna Kvartet saksofona Papandopulo još je jednom oduševio splitsku publiku svojom izvedbom s duhovitim pomacima i objašnjenjima te uspješnim neobičnim aranžmanima, ali i praizvedbama skladbi It's difficult when bananas eat monkeys Margarete Ferek Petrić te Sonata za 4 saksofona Ante Grgina.

Od popratnih događanja u okviru 10. MAGfestivala održani su koncerti na otvorenom na atraktivnim lokacijama u centru grada, a posebno je uspješan bio okrugli stol na temu Glazbena scena Splita i okolice prije 10 godina i danas na kojem su se prvi put okupili predstavnici glazbenih festivala, udruga i ansambala iz Splita i okolnih mjesta, ali i političkih struktura s ciljem kvalifikacije, kvantifikacije, problematizacije i nuđenja mogućih rješenja na klasičnoj glazbenoj sceni. Sudionici su pokazali visoki stupanj razumijevanja i međusobne podrške te su doneseni zaključci o osnivanju platforme preko koje bi organizatori izvaninstitucionalnih glazbenih događaja zajedničkim snagama komunicirali svoje potrebe prema vladajućim strukturama te tako na vlastito zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo glazbenika i publike, ponudili što kvalitetnije, financijski održive sadržaje u adekvatnim prostorima.

– Iznimno smo zadovoljni i ponosni s upravo završenim jubilarnim izdanjem festivala. MAGfestival je od samih početaka 2010. godine usmjeren na to da bude platforma za afirmaciju domaćih mladih glazbenika i skladatelja. Ove godine smo glazbenim programom to ispunili više nego ikada do sad! Sa sedam praizvedbi djela hrvatskih skladatelja i pet vrhunskih koncerata hrvatskih komornih sastava dali smo značajan doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva i na to smo posebno ponosni. Uz to, na otvorenju festivala mogli smo čuti teremin, instrument koji do sada nikada u Splitu nije sviran na koncertnoj pozornici, tako da smo tim koncertom nastavili uhodanu praksu da splitskoj publici u okviru glazbenog programa predstavimo djela koja se u našem gradu nikada nisu izvodila. – objasnili su umjetnički voditelji MAGfestivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Festival je u ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare otvorio pročelnik službe za društvene djelatnosti Matko Omazić koji je u uvodnom govoru pohvalio kvalitetu MAGfestivala te izrazio nadu da će skoro otvaranje nove koncertne dvorane omogućiti lakše djelovanje svim dionicima glazbenog života u Splitu. Otvaranju je prisustvovao veliki broj splitskih glazbenika, ali i skladatelja i glazbenika iz drugih dijelova Hrvatske. U publici se tako moglo zamijetiti skladateljicu i direktoricu Muzičkog Biennalea Zagreb Margaretu Ferek Petrić, dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, brojne profesore splitske glazbene škole i akademije, veliki broj članova udruge MAG, ali i gradskog vijećnika Josipa Markotića i književnika Juricu Pavičića.

I ove godine festival je pratilo preko 600 posjetitelja, a tri koncerta bila su rasprodana. Posebno veseli porast broja inozemnih posjetitelja koji su i ove godine bili dio publike. Ponovno je izazvao zavidan interes medija. Ove brojke govore u prilog kvaliteti MAGfestivala, koji iz godine u godinu obogaćuje turističku kulturnu ponudu grada Splita i koji je postao jedan od važnijih glazbenih festivala u Splitu s velikim potencijalom. Već je petu godinu, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label. Tijekom prvih devet godina u sklopu manifestacije nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja.

Komentari na članak

Vezani članci

film

Međunarodni festival u Sisku

Star Film Fest u potrazi za ovogodišnjim filmskim naslovima, javite se!

– Pozivamo sve filmaše da prijave svoje filmove i postanu dio priče Star Film Festa. – poručuju organizatori.

MAGfestival

Međunarodni festival komorne glazbe

Četiri vrhunske koncertne večeri na osmom MAGfestivalu

Svjetski priznati slovenski klavirski trio Amael, splitski festivalski ansambl s programom „Hommage à Schubert“, ZOOV-COOL ansambl s izvedbom „Ratnih kvarteta“ hrvatskih skladatelja i ponajbolji hrvatski vokalni ansambl – Antiphonus nastupaju na ovogodišnjem MAGfestivalu u Muzeju grada Splita.

Splitski gitaristički kvartet

Međunarodni festival komorne glazbe

MAGfestival: nastupaju nagrađivani gitaristi, bivši učenici splitskih glazbenih škola i studenti Umjetničke akademije

Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo Split praizvest će dvije skladbe, skladatelja Ivana Božičevića i Gordana Tudora, tijekom iduće večeri MAGfestivala.

Film "Bosonogi car"

Svjetska filmska premijera

„Bosonogi car”, u cijelosti snimljen u Hrvatskoj, premijerno na prestižnom festivalu u Torontu

Film snimljen na Brijunima i u Puli, a k tome i u hrvatskoj koprodukciji, prikazat će se na jednom od najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu.

Kvartet Papandopulo

Međunarodni festival komorne glazbe

Papandopulo, nagrađivan za vrsnu glazbu i za projekte namijenjene učenicima i studentima, zatvara MAGfestival

Papandopulo, koji zatvara MAGfestival, održao je preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj te je redovit gost na pozornicama i festivalima u inozemstvu. Njegovi članovi djeluju i kao mentori predavači na majstorskim radionicama, a zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona.