Premijera groteksne tragedije

Brešanov Hamlet postaje Amleto, a Mrduša Donja sada je Merduscia di Sotto

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

– Pozivam Te da zajedno sa mnom uđeš u Mrdušu Donju i shvatiš da dijalekt nije lokalizacija, već alat jedne zajednice koja brani svoj zatvoreni sustav u globalnom kontekstu. – poručuje Luca Cortina svakom gledatelju.

Prva premijera Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2017/2018 Brešanova je kultna drama Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Prvi put na talijanskom jeziku, odnosno na istromletačkom dijalektu, uz titlove na hrvatskom jeziku, izvest će se u subotu, 30. rujna, u 19:30 u HKD-u na Sušaku.

Firentinac s makedonskom diplomom Fakulteta dramskih umjetnosti u Skopju, Luca Cortina, redatelj je ove groteksne tragedije. Željka Udovičić Pleština adaptirala je djelo, dok su prijevod na istromletački dijalekt napravili Rosanna Bubola i ansambl Talijanske drame. Dramaturška je savjetnica Morana Foretić, originalnu glazbu skladao je Bruno Nacinovich, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja je Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, oblikovatelj videa Gregor Bogdanović, koreograf Vitali Klok, dok je asistentica redatelja Andrea Slama, a asistent scenografkinje Marin Mišan. U predstavi glume: Mirko Soldano, Lucio Slama, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Bruno Nacinovich, Valter Roša, Giuseppe Nicodemo, Ilaria Genatiempo, Leonora Surian Popov, Anton Plešić i Denis Brižić.

– Pozivam Te da zajedno sa mnom uđeš u Mrdušu Donju i shvatiš da dijalekt nije lokalizacija, već alat jedne zajednice koja brani svoj zatvoreni sustav u globalnom kontekstu. Želim Ti predstaviti njene likove da bi i Ti, kao i ja, mogao/la prepoznati u njima samoga sebe i ljude koji okružuju Tvoju svakodnevicu. – poručuje Luca Cortina svakom gledatelju.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Cortina kaže kako su ovom kultnom djelu hrvatske dramske literature pristupili na suvremeni kritički način, ne koketirajući pritom sa suvremenošću, već s razumijevanjem što je tada, u vrijeme svoje suvremenosti, ono značilo.

– Naša predstava kirurški analizira socijalna, kulturološka i etička pitanja, prije nego ona politička, odnosno nataložene odnose koji onemogućuju rađanje i život slobodnih i socijalnih veza. U ansamblu smo, uz pažljivo razumijevanje, pronašli vrijednost koja je puno šira od komičnog pečata teksta. – zaključuje redatelj.

Ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola kaže kako predstava, između ostalog, i zbog izmještanja radnje iz Dalmatinske zagore negdje u područje Istre ili Kvarnera te iz originalnog vremena u suvremenost, postaje univerzalna.

– Uz pomoć istromletačkog dijelekta, ona pomiče granice. Kombinacija je klasične glume i videoprojekcija. Posebna je i drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u produkciji Talijanske drame. – rekla je ravnateljica o prvoj premijeri Talijanske drame ove sezone.

Ivo Brešan kultni je dramski pisac, prozaist, dramatičar, scenarist te jedan od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara, čije su drame izvođene u gotovo svim kazalištima bivše države. Ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi. Njegova groteskna drama Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja napisana je 1965., a zbog vještog ismijavanja totalitarističkog sustava praizvedena je tek 1971. u Teatru &TD u režiji Božidara Violića, za burnog perioda kasnije nazvanog Hrvatsko proljeće. Taj i napadani i hvaljeni kazališni hit na filmskom je platnu ovjekovječio Krsto Papić. Jednu od najuspješnijih hrvatskih drama izvodila su i mnoga inozemna kazališta u Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj i drugdje, a na ovim prostorima zanimanje za nju ne prestaje, ni 52 godine nakon što je napisana.

Predstava traje oko 2 sata i 30 minuta i izvodi se s jednom pauzom.

Komentari na članak

Vezani članci

Talačka kriza

Masakr u Garissi

Al-Shabaab ubio sveukupno 147 studenata u pohodu na Garissu

Okončana je talačka kriza u Garissi. Islamski ekstremisti ubili su 147 studenata kršćanske vjeroispovijesti.

Predstava "Didona i Eneja"

Kazališni osvrt

Riječani opravdano oduševljeni baroknom operom „Didona i Eneja”

Opera u tri čina, utemeljena na Vergilijevom epu „Eneida”, oduševila je publiku na posljednjoj premijeri u HNK Ivana pl. Zajca.

Eric Cantona

Eric Cantona u Zagrebu

Francuska nogometna legenda na pretpremijeri filma „Anka“

„Anka“ je bajka smještena u srednju Europu početkom prošloga stoljeća te je nastala prema romanu Mate Lovraka „Anka Brazilijanka“. Negativca u filmu utemeljio je slavni nogometaš Eric Cantona, koji je prisustvovao pretpremijeri filma u Zagrebu.

Predstava „Tulum u samostanu”

Kazališna premijera

„Tulumom u samostanu” započinje nova sezona u obnovljenoj Komediji

Predstava ovjenčana nagradom Olivier na Komedijinu pozornicu stiže 23. studenog u režiji Aide Bukvić. Riječ je o prvoj premijeri koju je moguće pogledati u obnovljenom gledalištu ovog kazališta.

Predstava ""Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku"

Premijera u Teatru &TD

"Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku" inspirirana je reakcijama na zvuk

U Teatru &TD premijerno će se izvesti bogati glazbeno-plesni materijal Natasje Štefanić. Nastao je inspiriran željom za istraživanjem različitih zvukovnih kvaliteta te vrsta kretanja koje se javljaju kao reakcije na zvuk.