Svjetska filmska premijera

„Bosonogi car”, u cijelosti snimljen u Hrvatskoj, premijerno na prestižnom festivalu u Torontu

Film "Bosonogi car"

Film snimljen na Brijunima i u Puli, a k tome i u hrvatskoj koprodukciji, prikazat će se na jednom od najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu.

Bosonogi car belgijskih redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth, ujedno i hrvatska manjinska koprodukcija, svjetsku premijeru imat će na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, unutar programa Suvremena svjetska kinematografija. 

Film je u cijelosti snimljen u Hrvatskoj – na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli. Prikazivanje na jednom od najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu novi je uspjeh za autorski dvojac poznat po hvaljenim filmovima Khadak, Altiplano i The Fifth Season. Riječ je o svojevrsnom nastavku njihovog prethodnog filma – Kralj Belgijanaca – koji prati nove zgode naslovnog lika. Nakon što je iz vatrenog oružja ranjen u uho, u nesretnom incidentu u Sarajevu, filmski junak Kralja Belgijanaca budi se na otoku koji je nekoć bio znamenita Titova ljetna rezidencija.

Bosonogi car sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao manjinska koprodukcija te kroz sustav poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela Filming in Croatia. Hrvatski su koproducenti, ujedno i izvršni producenti filma, Boris T. Matić i Lana Matić iz producentske kuće Propeler film.

Glavne uloge tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay te Geraldine Chaplin i Udo Kier. Glumačku postavu iz Hrvatske čine Siniša Labrović, Darko Stazić, Alen Sinkauz te Hassan Abdelghani. Morana Starčević je kostimografkinja filma, a Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz su kompozitori. Uz navedene autore u produkciji filma sudjelovao je veliki broj filmskih djelatnika iz Hrvatske te preko 380 statista.

Producent filma je BoFilms (Belgija), a koproducenti su Topkapi Films (Nizozemska), Propeler Film (Hrvatska), Wajnbrosse Production (Belgija) i Art Fest (Bugarska).

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Advent utroje"

Druga strana adventskog ludila

Student Produkcije diplomirao predstavom „Advent utroje”; besplatno pogledajte reprize

Danijel Popović je u neuobičajen prostor na zagrebačkom glavnom trgu donio predstavu „Advent utroje” i zahvaljujući njezinoj produkciji diplomirao. Reprizne se izvedbe besplatno mogu pogledati ovog četvrtka u 17 i 18 sati.

HNK noću

Premijera u HNK-u Zagreb

Na kraju životnog puta Peer Gynt spaja Oslo i Zagreb

Umornog, zasićenog i istrošenog Peera Gynta zagrebačka će publika vidjeti u Hrvatskom narodnom kazalištu 20. travnja.

Al Pacino

Na današnji dan

Na današnji dan rođen je Al Pacino, utjelovitelj mnogih ikoničnih fiktivnih gangstera

Na današnji je dan rođen glumac čija se duga karijera sastoji od niza cijenjenih i kultnih filmova. Al Pacino u njima se isticao po ulozi nemilosrdnika na krivoj strani zakona.

7. ETNOFilm

Međunarodni festival etnografskog filma

Poligamija, pustinje i bračna posredovanja: Posjetite ovogodišnji ETNOFILm!

Posjetitelje očekuju premijere svjetskih produkcija, upoznavanje gostujućih autora, koncert etnoskupine Veja i prvo javno predstavljanje projekta Senzorna etnografija i novi mediji.

Chaillot, Pariz

Teatar K.

Psi lutalice neće biti gladni nakon studentske predstave na Savi

Kazališna sekcija zagrebačkih studenata komparativne književnosti priprema premijeru predstave "Chaillot, Pariz". Prikazat će priču o zlikovcima i konačnom trijumfu ljubavi.