LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetska filmska premijera

„Bosonogi car”, u cijelosti snimljen u Hrvatskoj, premijerno na prestižnom festivalu u Torontu

Film snimljen na Brijunima i u Puli, a k tome i u hrvatskoj koprodukciji, prikazat će se na jednom od najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu.

Film snimljen na Brijunima i u Puli, a k tome i u hrvatskoj koprodukciji, prikazat će se na jednom od najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu.

Bosonogi car belgijskih redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth, ujedno i hrvatska manjinska koprodukcija, svjetsku premijeru imat će na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, unutar programa Suvremena svjetska kinematografija. 

Film je u cijelosti snimljen u Hrvatskoj – na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli. Prikazivanje na jednom od najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu novi je uspjeh za autorski dvojac poznat po hvaljenim filmovima Khadak, Altiplano i The Fifth Season. Riječ je o svojevrsnom nastavku njihovog prethodnog filma – Kralj Belgijanaca – koji prati nove zgode naslovnog lika. Nakon što je iz vatrenog oružja ranjen u uho, u nesretnom incidentu u Sarajevu, filmski junak Kralja Belgijanaca budi se na otoku koji je nekoć bio znamenita Titova ljetna rezidencija.

Bosonogi car sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao manjinska koprodukcija te kroz sustav poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela Filming in Croatia. Hrvatski su koproducenti, ujedno i izvršni producenti filma, Boris T. Matić i Lana Matić iz producentske kuće Propeler film.

Glavne uloge tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay te Geraldine Chaplin i Udo Kier. Glumačku postavu iz Hrvatske čine Siniša Labrović, Darko Stazić, Alen Sinkauz te Hassan Abdelghani. Morana Starčević je kostimografkinja filma, a Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz su kompozitori. Uz navedene autore u produkciji filma sudjelovao je veliki broj filmskih djelatnika iz Hrvatske te preko 380 statista.

Producent filma je BoFilms (Belgija), a koproducenti su Topkapi Films (Nizozemska), Propeler Film (Hrvatska), Wajnbrosse Production (Belgija) i Art Fest (Bugarska).

FOTO: PROPELER FILM