LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvanistitucionalni obrazovni program

Bliži se novo izdanje prestižnog projekta medijskog opismenjavanja – Škola Dr. Ante Peterlić

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja je prema Vijeću Europe jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj, slavi svoj 20. rođendan, i to od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja je prema Vijeću Europe jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj, slavi svoj 20. rođendan, i to od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu.

U Varaždinu uskoro počinje 10 važnih dana za sve filmoljupce, očekuje nas brdo radionica, predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače 20. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Seminare i radionice drže mnogi istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji: prof. dr. sc. Hrvoje Turković, dr. sc. Bruno Kragić, Rada Šešić, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine međunarodnih filmskih festivala od Sarajeva do Amsterdama i Beča, mr. sc. Marko Rojnić, dr. sc. Nikica Gilić i mnogi drugi.

Riječ je o najopširnijem izvaninstitucionalnom filmskom obrazovnom programu koji okuplja brojne filmske stručnjake te stotinjak polaznika radionica i dva seminarska programa. Prema izvješću Vijeća Europe, jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj, a nalazi se među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije. Kroz njega se obrazuju nastavnici osnovnih i srednjih škola koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori te svi zainteresirani filmski entuzijasti.

Foto: Hrvatski filmski savez

– Školi medijske kulture vraćam se već 11 godina. Nije ni čudo da nakon deset dana provedenih u Školi uvijek iznova ulazim u novu školsku godinu prepuna ideja i novih spoznaja koje onda realiziram sa svojim učenicima. Snimamo radijske emisije, televizijske reportaže, animirane filmove, držimo edukativne radionice drugim učenicima, gledamo i analiziramo filmove, aktivni smo u lokalnoj zajednici – nastojimo biti mala škola medijske kulture po uzoru na Veliku i podijeliti naučeno s drugima. – rekla je o radionici Škole Ljiljana Ille, dipl. inf., nastavnica strukovnih predmeta, Graditeljska škola, Čakovec, jedna od brojnih polaznika Škole.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje, a verificiralo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama.

Ove godine 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza s partnerima i pokroviteljima – Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA te u organizaciji Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever, nuSynergetic Orchestra, Pučkog otvorenog učilišta Varaždin i Kina Gaj održava se od 18. do 28. kolovoza.

Program Škole, sve informacije o seminarskim i radioničkim programima potražite na poveznici.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ