LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Ganz novi festival"

„Aktiviranje geopoetičnog” – besplatna radionica stvaranja zvučnih i pisanih skladbi u SC-u

Angela Rawlings održat će radionicu namijenjenu umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti kroz koju će im pružiti priliku da upotrijebe njezine metode za stvaranje novog, zajedničkog rada. Prijave se zaprimaju do 14. rujna u ponoć.

Angela Rawlings održat će radionicu namijenjenu umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti kroz koju će im pružiti priliku da upotrijebe njezine metode za stvaranje novog, zajedničkog rada. Prijave se zaprimaju do 14. rujna u ponoć.

U sklopu Ganz novog festivala održat će se od 17. do 21. rujna u MM centru i Francuskom paviljonu radionica Aktiviranje geopoetičnog. Riječ je o interdisciplinarnoj radionici istraživanja geopoetike kao sjecišta skladanja, zvukovne poezije, akustične ekologije, glasovne/zvukovne improvizacije i razgovora s određenim mjestima. 

Vodit će je Angela Rawlings, koja u svojoj izvedbenoj praksi traži i istražuje empatiju među bićima – bilo da su ljudska, više-nego-ljudska, drugačija-nego-ljudi, ne-ljudi. Njezine izvedbene prakse u proteklih petnaest godina uključuju osjetilnu poeziju, glasovnu i kontakt-improvizaciju, kazalište ruralnog i razgovore s krajolicima, a metode joj se temelje na defamilijarizaciji (otuđivanju) i usklađenosti za razvijanje intimnosti, na principima iskustvenog znanja i transformativnog djelovanja. Trenutno istražuje izvedbene metode vezane uz geokronologiju u antropocenu, s posebnim naglaskom na kružne procese koji se odvijaju na obalama. U tom kontekstu osmišljava site-respondent predstave dugog trajanja povezane s dubokim (geološkim) vremenom i spekulativnim budućnostima te zvukovne skladbe za aktiviranje onog skrivenog ili zakopanog.  

Radionica je namijenjena umjetnicima (svih profila i polja djelovanja; kako piscima, pjesnicima, dramaturzima, tako i glazbenicima, plesačima, izvođačima, filmskim i multimedijalnim umjetnicima, itd...) i ljubiteljima umjetnosti kojima se pruža prilika da upotrijebe Angeline metode za stvaranje novog, zajedničkog rada. Mogla bi biti zanimljiva svima koje zanima interdisciplinarnost, zvukovno skladanje, improvizacija, eksperimentalna književnost ili okolišna etika. 

Na ovom će se susretu otvoriti prostor različitim pristupima stvaranju zvučnih i pisanih skladbi te istraživati opreke i doslusi jezika i kultura sudionika. Održat će se na engleskom jeziku, no pisane dijelove sudionici mogu izraditi na bilo kojem jeziku.

Sudjelovanje je besplatno, ali broj mjesta ograničen je, stoga su obavezne prethodne prijave. Vrše se slanjem kontakta, kratkog životopisa i motivacije na adresu edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 14. rujna u ponoć. Sudionici su obavezni prisustvovati svim danima radionice. 

FOTO: MAJA JANTAR