LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Riječke ljetne noći

„Ad hoc“ šetnja i slavlje plesa na Plesnom Torpedu

Publiku Plesnog Torpeda očekuje bogat program 15. srpnja. Nakon nastupa najuspješnijih plesnih skupina koncertni će užitak prirediti ansambl Ad hoc.

Publiku Plesnog Torpeda očekuje bogat program 15. srpnja. Nakon nastupa najuspješnijih plesnih skupina koncertni će užitak prirediti ansambl Ad hoc.

Program Plesni Torpedo okuplja najbolje s riječke plesne scene na Riječkim ljetnim noćima. U petak 15. srpnja 2016. u 20 sati u Torpedu imate priliku uživati u koreografijama raznih stilova članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca i njihovih gostiju. Riječ je o najuspješnijim, najnagrađivanijim plesnim skupinama riječkog područja (Dance studio Oksana Brandiboura, Dance Queen, Flame, Flash Dance Unit, K2K, Rotondo) te Devinu Jurju, finalistu Supertalenta 2016.

Balet HNK Ivana pl. Zajca svojim će ulomkom iz novog, još neizvedenog, baleta Balázsa Baranyaia Dogma ekskluzivno zaželjeti dobrodošlicu publici i njihovim gostima plesačima te ih na kraju ispratiti Tragovima u crvenom Ksenije Krutove i Marte Rak. Razne su teme inspirirale koreografe i plesače; teme lica i naličja, muškarca i žene u jednoj osobi kroz urban jazz, tema ljubavi koja opija ljepotom i mirisom u vruće ljeto, spajanje suprotnosti u Zimskom tangu, kako izgleda red tuge, red bijesa u bijegu od kraja jedne ljubavi te tema užurbanosti života i njegovih posljedica.

Ove su plesne skupine osvajale zlatna, srebrna i brončana odličja na domaćim, europskim i svjetskim prvenstvima; njihove su koreografije osvajale žirije mnogo puta. Od klasičnog i modernog baleta preko mjuzikla do suvremenih urbanih stilova – slavit će se ples, a plesači obećaju plesom torpedirati sav nakupljeni zamor, strah, nezadovoljstvo.

Foto: HNK Ivan pl. Zajc

Nakon plesnog, publiku u Torpedu u petak od 21 i 30 očekuje pravi koncertni užitak. Riječ je o komornom koncertu ansambla Ad hoc što ga čine članovi orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca: Anton Kyrylov (violina), Romeo Drucker (violina), Iva Štefančić (viola) te Petrus Petruševski (kontrabas). Ad hoc je latinski izraz koji znači zbog ovog ili u ovu svrhu. Činjenica je, naime, da su skladatelji svrhovito napisali bogati indeks prikladnih skladbi koje su se izvodile u dvorskim salonima ili na crkvenim svečanostima, a mnogo literature služilo je i u didaktičke svrhe.

Krenuvši od velikog violinskog virtuoza Tartinija pa preko Bacha među čijim su rukopisima pronađena i djela za koje autorstvo nije sa sigurnošću potvrđeno pa će na koncertu, kao poseban raritet, biti izvedeno upravo jedno od tih djela. Potom će se čuti dobrog Papa Haydna pa Mozarta i njegov Trio za dvije violine i bas. Onda još jednog violinskog virtuoza Niccoloa Paganinija pa Borodina i Schnittkea. Glazbenu Ad hoc šetnju riječki će glazbenici zaključiti dalekim zvucima Latinske Amerike ispod pera jednog od najpopularnijih i najizvođenijih argentinskih autora – Astora Piazzolle.

FOTO: HNK IVAN PL. ZAJC