LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klasici i nova značajna filmska ostvarenja nijemofilmskog stvaralaštva

9. PSSST! Festival nijemog filma

Ove je godine fokus PSSST! Festivala na prikazivanju odnosa psihoanalize i nijemoga filma kroz kultne filmove.

Ove je godine fokus PSSST! Festivala na prikazivanju odnosa psihoanalize i nijemoga filma kroz kultne filmove.

Ovog četvrtka, 5. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka počinje deveti po redu PSSST! Festival nijemog filma koji će trajati do 7. studenog, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Festival je podijeljen u tri programske cjeline koje obuhvaćaju suvremeno nijemofilmsko stvaralaštvo u natjecateljskom programu klasike iz zlatnog doba filma te hrvatsku nijemofilmsku baštinu koju prezentira Hrvatski filmski arhiv.

U natjecateljskom dijelu programa 22 suvremena nijemofilmska ostvarenja iz cijelog svijeta natječu se za glavnu nagradu Velikog Brcka koja je nazvana po prvom hrvatskom nijemofilmskom junaku. Filmove je odabrala selekcijska komisija, dok odluku o pobjedniku donosi stručni ocjenjivački sud.

Ponovno će se prikazivati odabrani filmski klasici, a ovoga puta riječ je o filmovima G. W. Pabsta, L. Feuilleadea, T. Browninga, S. Ryea i ostalih redatelja čiji je fokus na odnosu filma i psihoanalize. O toj će temi na tribini u petak 7. studenog u 19h Opsesija, neuroza, psihoza: psihoanaliza i nijemi film razgovarati dr. sc. Nikica Gilić, dr. sc. Željka Matijaševć, dr. sc. Janica Tomić i ostali.

Također, sve projekcije održat će se uz živu glazbenu pratnju, a ovogodišnji glazbeni gosti su majstor klavira Vitomir Ivanjek, Sunrise Sessions gitarista Ivana Kapeca i Light Work Lele Kamplowitz.

Program možete pogledati ovdje.

- Programima izvrsnosti, poput ovoga kojim je nakon dugo vremena u Zagrebu organizirana filmska projekcija nijemog filma uz živu glazbu, repozicioniraju se i redefiniraju status i položaj centara za kulturu. - rekla je Etami Borjan, članica selekcijske komisije.

FOTO: H-ALTER.ORG