LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni studentski filmski festival

8. STIFF slavi tijela ovogodišnjim izdanjem u riječkom Art-kinu

Program čini 10 programskih blokova s ukupno 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja koji se natječu za titulu najboljih u 3 kategorijama — najbolji igrani, dokumentarni i animirani film.

Program čini 10 programskih blokova s ukupno 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja koji se natječu za titulu najboljih u 3 kategorijama — najbolji igrani, dokumentarni i animirani film.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja koje je održano istovremeno online te offline u Art-kinu, programsko vodstvo 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF Petra Čargonja, izvršna direktorica; Lucija Brkić, voditeljica diskurzivnog programa; Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra i Elena Apostolovski, kustosica međunarodne izložbe U prijenosu u riječkom Art-kinu najavilo je potpuno offline izdanje.

8. STIFF slavi Tijelo, preispitujući njegove mnogoznačnosti, ali i promjene koje se događaju kroz posljednje dvije godine — naš način bivanja u svijetu, interakcije, mogućnosti i ideje o bliskosti. Riječima umjetničke direktorice, Maše Drndić i programskih selektorica Sendi Bakotić i Marte Ban odjednom smo postali uronjeni u biologiju, materijalnost i krhkost vlastitih tijela, a istodobno potpuno odvojeni od fizičke intimnosti s drugima. Naša tijela su postala prostor ambivalencije i konflikta; usamljena, žudeća, digitalna. (...) Na hrabar, nježan i iskreni način filmovi ovogodišnjeg programa progovaraju o krhkosti naših svjetova, transfomaciji i prolaznosti.

 

Izvršna direktorica Petra Čargonja istaknula je kako program 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF čini 10 programskih blokova s ukupno 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja koji se natječu za titulu najboljih u trima kategorijama — najbolji igrani, dokumentarni i animirani film kao i za titulu najboljeg po izboru publike i 5 filmova mladih riječkih dokumentarista izvan konkurencije, nastalih u sklopu Nove škole dokumentarnog filma.

Po prvi puta organiziran je i program za djecu, TRKA koji će biti prikazan u subotu u 14:00. Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra istaknula je važnost studentskog angažmana u stvaranju festivala i napomenula kako je ove godine angažirano preko 30 volontera i volonterki, dok je kustosica Elena Apostolovski istaknula kako studenti i studentice sudjeluju i u selekciji i postavu međunarodne izložbe U prijenosu (Galerija SKC).

Lucija Brkić, voditeljica diskurzivnog programa Šavovi uz Ivori Sošić će u foajeu Art-kina u subotu i nedjelju ugostiti 10 autora i autorica prikazanih filmskih naslova te ispuniti festival temama filmskog stvaralaštva, kulture i društva.

 

Ovogodišnje izdanje u četvrtak, 4. 11. u 19:00 u Art-kinu otvaraju Sendi Bakotić, voditeljica i selektorica STIFF-a; prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina; Ivan Šarar, Grad Rijeka, pročelnik Odjela za kulturu te mr. sc. Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Nakon službenog otvorenja slijedi prvi od deset programskih blokovaMUNJE koji donosi munjevite tračke svjetla i optimizma kroz četiri filma — eksperimentalni film autorice Bele Bračko-Milešević, Sve kaj ti nikad ne budem rekla; višestruko nagrađivani opservacijski dokumentarac Maje Novaković A sad se spušta veče, koji je u trci za nagradu Oscar; duhovita animacija Kate Gugić Cockpera te dokumentarni film Tamare Mamon, Naglas.

 

Program se održava u Art-kinu i Galeriji SKC te je besplatan za sve sudionike i sudionice.
 

STIFF će biti održan prema važećim epidemiološkim mjerama koje propisuju obvezno nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima Art-kina (i tijekom trajanja projekcije), održavanje fizičke distance među posjetiteljima (uz nužno poštivanje dodijeljenog broja sjedala u dvorani Art-kina) i dezinfekciju ruku.

 

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

 

STIFF je sufinanciran sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

FOTO: STIFF