LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski, edukativni i zabavni program

2. DokuMA Film Festival u Makarskoj – festival dokumentarnog filma

DokuMA Film Festival ove će se godine održati od 3. do 7. lipnja u Makarskoj. Ovogodišnja zemlja partner je Poljska pa će se na programu naći i dva poljska filma nominirana za Oscara – „Joanna“ i „Naša kletva“.

DokuMA Film Festival ove će se godine održati od 3. do 7. lipnja u Makarskoj. Ovogodišnja zemlja partner je Poljska pa će se na programu naći i dva poljska filma nominirana za Oscara – „Joanna“ i „Naša kletva“.

Drugi međunarodni festival dokumentarnog filma DokuMA održat će se od 3. do 7. lipnja 2015. u Makarskoj. Ovaj festival promiče multikulturalizam i kinematografiju zemalja članica Europske unije te stvara platformu za razmjenu filmskih ideja i iskustava.

Festival ima i natjecateljski karakter pa će se tako u natjecateljskom programu naći kratkometražni dokumentarci Mali Garmaz“, a na programu su i revija „Dugi hit film“, program za mladež „MAteeneja“ te revija „Regionalni studentski film“. Uz filmski program, organizatori 2. DFF-a pripremaju zabavne i edukativne sadržaje, ali i noćni program. Od edukativnog programa, tu je „CrossBorder“ program u suradnji s filmskim akademijama i fakultetima iz regije, a od noćnog programa organizatori izdvajaju koncerte bendova Pips, Chips & Videoclips te Kawasaki 3P.

Zemlja partner je Poljska pa će se tako u sklopu programa „Zemlja partner“ prikazati sedam poljskih dokumentarnih filmova. Naslove koje će publika vidjeti na 2. DFF-u odabrao je Poljski filmski institut, a među njima su i dva filma nominirana za akademsku nagradu Oscar u kategoriji kratkog dokumentarnog filma. To su „Joanna“ (2013.) i „Naša kletva“ („Nasza klatwa“, 2013).

Film „Joanna donosi priču o blogerici koja je počela pisati kada je saznala da su joj ostala samo tri mjeseca života jer boluje od raka. Svojim pisanjem o jednostavnim ciljevima i kratkoročnim planovima postala je ikona vedrog života. „Naša kletva“ redatelja Tomasza Sliwinskog govori o redatelju i njegovoj supruzi čije novorođenče pati od rijetke Ondinine kletve, odnosno sindroma pri kojemu dolazi do prestanka disanja u snu.

Osim ove dvije uspješnice, gledatelji će moći vidjeti i filmove „Portret (bez) mene“ („Portrét (beze)mne“, 2012., R: Matej Bobrik), „Šetnja ispod vode“ („Walking Under Water“, 2014., R: Eliza Kubarska), „Kad sam ptica“ („Kiedy będę ptakiem“, 2013., R: Monika Pawluczuk), „Dnevnik s putovanja“ („Dziennik z podróży“, 2013., R: Piotr Stasik) te „Otac i sin“ („Ojciec i syn“, 2013., R: Pawel Lozinski).

Festival organizira udruga Dokuma iz Makarske, a glavni partneri su Grad Makarska, Hoteli Makarska i Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu. Podršku su dali i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Poljski filmski institut.

FOTO: DFF