LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nadopunite si to-read listu

15 najboljih knjiga iz 2013. koje morate pročitati

Iako se većina knjiga s popisa još uvijek ne može pronaći u hrvatskim knjižarama i knjižnicama, Studentski vam predstavlja najbolje knjige koje su objavljene u 2013. godini.

Iako se većina knjiga s popisa još uvijek ne može pronaći u hrvatskim knjižarama i knjižnicama, Studentski vam predstavlja najbolje knjige koje su objavljene u 2013. godini.

Za odmor nakon učenja, za izbjegavanje učenja, za ispunjenje slobodnog vremena i za ljeto koje će nam prebrzo doći, pripremili smo vam najbolje knjige iz 2013. u čiji svijet trebate definitivno ući tijekom 2014. godine


1. Forgive me, Leonard Peacock – Matthew Quick

Matthew Quick autor je knjige The Silver Linings Playbook (U dobru i zlu), a prošle je godine izdao novu knjigu čija se priča vrti oko 18-godišnjaka koji na svoj rođendan planira ubiti sebe i svojeg bivšeg najboljeg prijatelja. No, iako se njegovog rođendana nije nitko sjetio, on je pripremio poklone za četiri osobe koje mu u životu najviše znače. Kritike za ovu knjigu su više nego pozitivne jer Quick opet uspjeva čitatelje provesti kroz sve emocije glavnog lika te se uspijevaju poistovjetiti s njim. Nažalost, na našem tržištu još ne postoji prijevod knjige.

Forgive me, Leonard Peacock

2. Fangirl – Rainbow Rowell

U ovoj knjizi Rowell nas vodi kroz život djevojke s kojom se može poistovjetiti dosta osoba. Kao prvo, Fangirl (Cath) je djevojka koja odlazi na faks, što za nju predstavlja puno više problema nego za njezinu sestru blizanku. No, Cath nije samo obična djevojka, već je veliki obožavatelj Simona Snowa i dobro je poznata na fan forumima, kao i po pisanju fikcije o njemu. Simon Snow referenca je na Harryja Pottera, ali se s njom mogu poistovjetiti svi koji su ikada bili zaluđeni sa jednim od fikcionalnih likova u serijama ili knjigama.  

Fangirl
 

3. Reality Boy – A.S. King

Autorica ove knjige nagrađena je Printzovom nagradu za knjigu Please Ignore Vera Dietz, no to nije jedina nagrada koju je primila za svoj rad. Nova knjiga, Reality Boy, vodi nas kroz život tinejdžera koji je zbog svoje majke već s pet godina bio upleten u reality seriju. Od tada, Gerald Faust je ispunjen ljutnjom i ima osjećaj kao da će svaki tren pukniti. Iako ova knjiga, također, nema prijevod na hrvatski, vrijedi ju nabaviti čim prije.

Reality Boy
 
 

4. Teeth – Hannah Moskowitz

Ova knjiga sadrži više izmišljenih nego stvarnih elemenata. Opisana je kao fantasy knjiga za one koji ne vole takav žanr. Radnja se dotiče dječaka po imenu Rudy koji je prisiljen sa svojom obitelji preseliti na napušteni otok, no razlog svemu je njegov jako bolesni mlađi brat za kojeg je ovo zadnja nada za oporavak. U tom trenu upoznaje, tako reći, morske prijatelje zbog kojih se ne osjeća više usamljeno, no kasnije se sve iskomplicira i to ne na bolje za Rudyja.

Teeth
 

5. If you could me mine – Sara Farizan

Ljubavna priča kroz koju nas vodi ova autorica ne može se nikako zvati običnom. Osim što su likovi dvije djevojke koje su odrasle zajedno i oduvijek znaju da žele provesti život zajedno, radnja je smještena u Iranu gdje, zbog svoje sekusalne orijentacije, mogu biti ubijene. Osim što knjiga vodi kroz probleme prihvaćanja u društvu osoba homoseksualne orijentancije, pruža čitatelju uvid u iransku kulturu koja je na vrlo negativnom glasu u svijetu.

If you could be mine
 
 

6. And the mountains echoed – Khaled Hosseini

Jedna od rijetkih knjiga s ovog popisa koja se može pronaći u Knjižnicama Grada Zagreba. Knjiga se sastoji od 9 poglavlja od kojih je svaki napisan s gledišta drugog lika. Iako su svi likovi povezani, ponajviše obiteljskim vezama, knjiga skače s lokacije na lokaciju. Prikazuje se obiteljski odnosi, poput sestre i brata u situaciji kada je obitelj odlučila prodati sestru i odnosa dviju sestara od kojih je jedna hendikepirana.

And the mountains echoed
 

7. Red Doc – Anne Carson

Red Doc je nastavak knjige koju je autorica objavila 1999. godine pod nazivom Autobiography of Red. Autorica sama objašnjava knjigu kao nastavak jer ju je zanimalo što se dogodilo sa glavnim likovima prvotne knjige, te kako je stil promjenjen kao i sama imena glavnih likova.

Red Doc
 
 

8. The Good Lord Bird – James McBride

Knjiga koja je osvojila National Book Award (nagrada za najbolja američka djela), smještena je u vrijeme prije Građanskog rata, a glavni likovi su Henry, izmišljeni rob, i John Brown, poznata i stvarna osoba koja se borila za prekid robstva u Americi. Nakon što Brown Henryja izvuče iz ruku robovlasnika, on nastavlja s njim putovati.

The Good Lord Bird
 

9. The Luminaries – Eleanor Catton

Još jedna od knjiga koje se mogu pronaći u KGZ-u, a pokupila je dvije nagrade tijekom 2013. godine Radnja je smještena u 1866. godinu, kada glavni lik stiže u Novi Zeland kako bi se obogatio, no ubrzo bude uvučen u misteriozne stvari koje se događaju lokalnim stanovnicima.

The Luminaries
 
 
 

10. Ostrich – Matt Greene

Prva knjiga ovoga autora zadivila je kritičare ponajviše humorom koji se nalazi u svakom dijelu knjige. Radnja se dotiče dječaka, Alexa, koji se suočava sa očitim raspadom braka svojih roditelja, ali i izbačenosti iz društva.  

Ostrich
 

11. Hatching Twitter – Nick Bilton

Istinita priča koja se razvijala od nastanka Twittera pa sve do danas. Četiri su osobe stajale iza ideje, ali su zbog svoje nesloge i pohlepe izgubili sve što su danas mogli imati. Bilton je inače kolumnist za New York Times te je svoje novinarske vještine uložio u knjigu koja prikazuje sve ono što se događalo iza danas dobro poznatog Twittera. 

Hatching Twitter
 

12. Hyperbole and a Half – Allie Brosh

Allie Brosh poznata je na internetu po svojim stripovima koji izgledaju kao da su nacrtani u Paintu, a proširili su se internetom ne samo zato što su smiješni, već i zato što se čitatelji mogu poistovjetiti sa svime što se događa u tim stripovima, a među ostalim i u njenom životu.

Hyperbole and a Half
 

13. Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief - Lawrence Wright

Autor se dotiče scijentologije i svega onoga što se skriva iza nje, što je dobro čuvana tajna. Intervjuima i istraživanjem je došao do raznih otkrića koje sakriva u zadnje vrijeme sve više poznata religijska zajednica.

Scientology
 

14. To the End of June: The Intimate Life of American Foster Care - Cris Beam

Cris Beam iz prve ruke, kao udomiteljica, prikazuje što sve prolaze djeca kojih se odreknu roditelji i koji su na putu do svojih posvojitelja. Autorica je istraživala pet godina sve procese koji se događaju na tom putu. Zastupljena su gledišta udomitelja kao što je ona te roditelja koji se naposljetku predomisle i traže svoju djecu natrag. Beam se dotiče i djece koja su već prestara da bi ih itko htio posvojiti, ali i osoba koje odluče posvojiti takvu djecu.

To the End of June: The Intimate Life of American Foster Care
 

15. Jim Henson: The Biography by Brian Jay Jones

Jim Henson je osoba koja je stvorila mnoge lutke i koja ih je oživjela. Autor u ovoj knjizi prikazuje tko je zapravo Henson, osoba koja je obilježila djetinjstva mnogih, ali i kasniju dob sa The Muppet Show-om.  

Henson
FOTO: MATTHEW PETTROFF