LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obavezna TV lektira

10 najboljih serija iz 2015. godine

Deset serija koje definitivno morate dodati na svoj popis za gledanje.

Deset serija koje definitivno morate dodati na svoj popis za gledanje.

Prosinac je, što znači da je vrijeme odabira najboljih ostvarenja u godini na izmaku. Televizijska 2015. bila je prepuna fantastičnih serija i bilo je veoma teško suziti izbor na samo 10. Htjeli smo skrenuti pozornost na fantastične serije koje nisu dobivale onoliko medijske pažnje koliko zaslužuju, pa su s popisa ispali giganti poput Game of Thrones, Mad Men ili The Walking Dead. Serije poput The Affair ili The Knick ispale su s popisa zbog osobnih i sentimentalnih razloga, iako su po svemu zaslužile da se nađu na njemu, dok će druga sezona serije Transparent biti objavljena tek sredinom prosinca. No, da ne duljiimo previše, donosimo vam 10 serija koje definitivno morate dodati na svoj popis za gledanje.

1. Better Call Saul

Ekipa iza kultnog Breaking Bad-a odlučila nas je počastiti pričom o životu jednog od njegovih najupečatljivijih likova, Saula Goodmana. Prije nego se družio sa Walterom Whiteom i Jessejem Pinkmanom, Saul se zvao Jimmy McGill i radio je u sobi za poštu u odvjetničkoj tvrtci svoga starijeg brata. Ako ste obožavatelj Breaking Bad-a nećete požaliti ako pogledate ovu seriju. Estetika i stil veoma su slični, a vidjet ćete mnoge poznate likove i saznati kako su živjeli prije susreta s Walterom i Jessejem. Ako niste gledali Breaking Bad, uživat ćete upoznavajući Jimmyja i njegov čudan svijet. Bez obzira na to u koju skupinu spadate, njegova sudbina će vas zaintrigirati, fascinirati, frustrirati i slomiti vam srce. A uživat ćete svake sekunde.

2. Unbrakeable Kimmy Schmidt

Ova serija osvojit će vas na prvo gledanje svojim zaraznim optimizmom. Priča o mladoj djevojci koja je spašena iz podzemnog bunkera nakon 15 godina zatočeništva možda ne zvuči kao premisa pogodna za komediju, no prevarili biste se. Kimmy odbija biti žrtvom i pustiti da je trauma koju je preživjela obilježi, stoga se seli u New York, gdje upoznaje zanimljive ljude i započinje novi život. Njezin optimizam i radost koju osjeća otkrivajući sve sitnice modernog života koje mi uzimamo zdravo za gotovo, natjerat će i vas da vidite ono lijepo u svakodnevnom. A kad uz to dodate dvoje nevjerojatnih glumaca, Ellie Kemper koja glumi Kimmy i Titussa Burgessa koji glumi njenog cimera i prijatelja, dobijete seriju koja je nevjerojatno pametna i urnebesno smiješna.

3. Fargo

Prvo što ćete zamijetiti kad pogledate Fargo, je njegova nevjerojatna vizualna ljepota. Ova serija natjerat će vas da se zaljubite u smrznuta prostranstva Minnesote. Tišina i ljepota krajolika sušta je suprotnost kaosu koji će se u njenu odigrati. Radnja druge sezone smještena je u 70-e godine 20. stoljeća i prati sudbine ljudi koji se igrom slučaja nađu usred mafijaškog obračuna. Moćan mafijaški klan iz Kansas Cityja želi preuzeti teren lokalne mafijaške obitelji čijeg najmlađeg sina Ryea slučajno pregazi autom mlada kozmetičarka koja se vraćala kući s posla. Nastaje zbrka u komunikaciji koja dovodi do eskalacije mafijaškog rata, dok dvoje policajaca očajnički nastoje zaustaviti nasilje. A ne smijemo zaboraviti ni izvanzemaljce. Da, izvanzemaljce. Ako volite pomaknuti svemir braće Coen, obožavat ćete ovu seriju. A cijelu priču zaokružuju fantastičan scenarij i maestralne glumačke izvedbe, prvenstveno Kirsten Dunst i Bokeema Wodbinea.

4. Rectify

Još jedna serija koja će vas zadiviti svojom vizualnom ljepotom. U ovom slučaju ruralne Georgije. Priča prati Daniela Holdena, čovjeka koji je pušten na slobodu nakon što je osuđen zbog ubojstva svoje djevojke i proveo 20 godina u zatvoru čekajući izvršenje smrtne kazne. Ove godine emitirana je treća sezona koja donosi odgovore na neka neodgovorena pitanja, ali i konačno pravno riješenje Danielove situacije. Iznimno polagani tempo i hermetičnost ove serije, zajedno s nevjerojatnim glumačkim izvedbama, natjerat će vas da osjetite svaki osjećaj koji osjete i likovi, bilo da se radi o tuzi, bijesu, frustraciji, ljubavi ili pak radosti. Garantiramo da ćete nakon gledanja ostati dirnuti i potreseni. Rijetke su serije koje vas toliko potpuno uvuku u svoj svijet, a ovo je jedna od njih. 

5. Mr. Robot

Nova serija koja je odmah postala veliki hit. I jasno je zašto. Njeno propitivanje kapitalističkog uređenja i jasna osuda korporativne pohlepe veoma je relevantna u današnjem društvu. Moglo bi se reći da je kompletna prva sezona jedan anti-korporativni manifest. Rami Malek glumi Elliota, vrhunskog programera i hakera koji pati od anksioznog poremećaja kojeg liječi morfijem. Elliot upoznaje misterioznog muškarca koji se naziva Mr. Robot, koji želi da mu pomogne uništiti najveći svjetski konglomerat koji se infiltrirao u svaku poru života pojedinca. Elliot mu pristaje pomoći, no kako se događaji nižu, njegovo mentalno zdravlje postaje sve lošije tako da gledtelj nije siguran je li ono što se događa na ekranu stvarno ili samo proizvod Elliotovih deluzija. Napetost dodatno naglašava noir estetika, koja savršeno reflektira i alijenaciju koju glavni lik osjeća. Ovo je serija koja će vas prikovati za ekran i držati u napetosti do zadnjeg kadra.

6. You're the Worst

Dok smo u prvoj sezoni ove serije uživali u pijanim i drogiranim eskapadama Gretchen i Jimmyja, scenaristi su se u drugoj sezoni odlučili na poprilično veliki rizik. Rizik koji se itekako isplatio. Gretchen i Jimmy sada žive zajedno, što za sobom nosi drugačije probleme. Njihova veza se produbljuje, a to znači da njihovi skriveni strahovi i problemi počinju izlaziti na vidjelo. Zajednički strah od tog da će upasti u rutinu i na taj način uništiti vezu. Jimmy se bori s pritiskom pisanja drugog romana i nedostatkom novca. Gretchen se bori s kliničkom depresijom zbog koje se ona i Jimmy udaljavaju. Gretchenina prijateljica Lindsey otkriva muke i radosti neovisnosti i odraslosti nakon razvoda od supruga, dok je Jimmijev prijatelj i cimer Edgar našao rješenje za svoj PTSP u improvizacijskoj komediji. Teške teme koje je ova serija obradila s mnogo brutalnog realizma, suosjećanja i humora.

7. Show me a Hero

David Simon, tvorac kultne Žice, prihvatio se ekraniziranja istinitog događaja koji se dogodio krajem 80-ih. Savezni državni sud prisilio je grad Yonkers u državi New York da sagradi socijalne stanove na području svog grada, što je dovelo do velikih prosvjeda lokalnog stanovništva. Usred kontroverze našao se tadašnji gradonačelnik Yonkersa Nick Wasicsko, kojeg je utjelovio fantastični Oscar Isaac. Simon je majstorski i minuciozno prikazao svu složenost i nijanse sukoba oko socijalne stanogradnje, na način koji će vas zantrigirati i natjerati na razmišljanje.

8. Narcos

Fascinantna priča o "kralju kokaina" Pablu Escobaru, njegovom usponu do moći bogatstva i Steveu Murphyju, agentu agencije protiv trgovine drogom koji ga pokušava uloviti i zaustaviti njegov posao. A ako vam to nije dovoljno, možete vidjeti Pedra Pascala, koji je poznatiji kao Oberyn Martell iz Game of Thrones. Nikako nemojte propustiti ovu napetu seriju.

9. Parks and Recreation

Rijetke su serije koje uspjevaju zadržati kvalitetu u svojim kasnijim sezonama, a Parks and Recreation je definitivno jedna od njih. Ove godine emitirana je sedma i finalna sezona ove serije, i činila se jednako svježom i nadahnutom kao i rane sezone. Bio je to savršen oproštaj od Pawneeja, jednog sasvim posebnog grada, i ekipe osobenjaka koju smo toliko zavoljeli. 

10. Banshee

Banshee je serija za sve one koji su voljeli True Blood. Scene seksa su vruće i poprilično eksplicitne, a akcijske scene krvave. Treća sezona koja je emitirana ove godine donosi i jedno i drugo u obilnim količinama. Serija prati neimenovanog pljačkaša koji je nakon 15 godina zatvora pušten na slobodu. U potrazi za ljubavlju svog života dolazi u gradić Banshee u Pennsylvaniji, gdje upoznaje novozaposlenog šerifa Lucasa Hooda koji tek treba preuzeti dužnost. Igrom slučaja Hood pogiba i pljačkaš preuzima njegov identitet, što ga dovodi u sukob s lokalnim kriminalcem, bivšim pripadnikom amiške zajednice, te lokalnim indijanskim plemenom, sve to dok mu je bivši šef za petama. Ljubitelji akcije definitivno će doći na svoje.

FOTO: SCRIPTMAG