Gostovanje na Sveučilištu Sjever

Zoran Milanović: „Mladi odlaze zbog znatiželje, želje za uspjehom i avanturom"

Milanovićevo gostovanje na Sveučilištu Sjever

Pred prepunom dvoranom u kojoj se tražila stolica više, Milanović je u zanimljivoj raspravi prenio svoja razmišljanja o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji te se osvrnuo na aktualna politička kretanja i njihov utjecaj na Hrvatsku.

U ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine, u Sveučilišnom centru Koprivnica gostovao je bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. Održao je predavanje na temu Pet godina članstva u Europskoj uniji: izazovi vanjskoj i unutarnjoj politici Republike Hrvatske.

Pred prepunom dvoranom u kojoj se doslovno tražila stolica više, Milanović je studentima, nastavnicima i zainteresiranim uzvanicima u zanimljivoj raspravi, koju je moderirao izv. prof. dr. sc. Petar Kurečić, prenio svoja razmišljanja o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji te se osvrnuo na aktualna politička kretanja i njihov utjecaj na Hrvatsku. Tom je prilikom, u panel-raspravi istaknuo:

– U ovih 5 godina članstva Republike Hrvatske u Europsku uniju ništa se dramatičnog nije promijenilo. godine 2009. nastupila je gospodarska i financijska kriza, a početkom 2015. godine trendovi su se pokrenuli i Hrvatska sada ima skromne stope realnog rasta. Hrvatska se nalazi u društvu najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta, stoga smatram da je važno shvatiti da članstvo Republike Hrvatske u Europsku uniju nije idealno, ali je optimalno rješenje za Hrvatsku. Sigurno smo mogli i više profitirati u ovih pet godina, no problem je što imamo i neobjašnjivo nisko mišljenje o sebi. Treba nam malo više samopoštovanja jer vrijedimo vrlo mnogo u očima europskih partnera.

Što se tiče odnosa sa susjedima i podrške koju Republika Hrvatska ima u Europi, napomenuo je kako se u međunarodnim odnosima trebaju stvarati diplomatske veze i savezništva, a jedna od takvih država je i Slovenija.

– Slovenija je naš najbolji susjed, no zadnjih desetak godina pokazalo se kako određena politička većina namjerno opstruira odnose dviju prijateljskih zemalja. Pokušali smo u dobroj vjeri pitanje granice riješiti arbitražnim postupkom, no pokazalo se kako je postupak bio apsolutno kompromitiran i iz toga smo morali izaći. – rekao je Milanović.

Foto: Sveučilišni centar Koprivnica

Na pitanje izv. prof. dr. sc. Petra Kurečića zašto mladi danas masovno iseljavaju iz Hrvatske, odgovorio je:

– Mladi odlaze zbog znatiželje, želje za uspjehom i avanturom, no to predstavlja problem jer se većina tih mladih neće vratiti. Populističkim političkim naricanjem neće se ništa promijeniti. Potrebno je sve snage upregnuti u mjere koje će doprinijeti gospodarskom rastu, ali ne reforme koje su samo deklarativne, nego prave mjere koje neće biti puka riječ kojom se i prečesto manipulira. 

Zoran Milanović se u predavanju dotaknuo i odnosa Vlade Republike Hrvatske prema problemu migranata te napomenuo kako je ponosan na naš narod i sve političke opcije koje su u trenutku kada su svi podizali žice na granicama, postupile humano i ljudski. Također, na pitanje studenata ima li ambicije vratiti se u visoku politiku, zaključio je:

– Nemam ambicije za povratak, moje su ambicije doprinosa kojeg sam mogao dati ispunjene. Svoje najbolje godine dao sam za državu, nisam nikad radio lukrativne poslove, no za svoju sam zemlju mnogo napravio. Hoću li se i na koji način javno angažirati, u ovom trenutku ne mogu reći, o tome uopće ne razmišljam.

Iznoseći vlastita razmišljanja i osobna viđenja o članstvu Republike Hrvatske u Uniji, na kraju je poručio:

– Europska unija je dobra za vas, to vam govorim iz iskustva i iz srca. Uzmite od nje što je moguće više, ali budite na oprezu i imajte stalno otvorene oči i razmišljajte koje su pozitivne i negativne posljedice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Komentari na članak

Vezani članci

Putovanja

Zanimljivo predavanje u Jelsi

Saznajte sve o couchsurfingu

U caffe-baru Trick u Jelsi održat će se zanimljivo predavanje o jeftinoj varijanti putovanja. Svoja iskustva i savjete podijelit će Jakov Kusić koji je za malo novaca proputovao mnogo država.

Jasna Ožanić

Veća prava potrošača

Uvode se nova pravila za sve vrste kupovine

Po novim pravilima, kupci robu koju kupe putem interneta, telefonski ili pošte moći vratiti u roku od 14 dana. Isti je rok za povrat novca kupcu od strane prodavača, ukoliko se radi o otkazivanju narudžbe.

Tomislav Grubišić na Maratonu

„Maraton karijera”

Maratonci startali na FER-u: O zavidnoj karijeri progovorio Tomislav Grubišić, o pravilnoj raspodjeli vremena Darko Špoljarić, a HalPet iznenadio studente

Započeo je Maraton karijera, a Darko Špoljarić, Tomislav Grubišić i iznenađenje tvrtke HalPet osigurali su napetost u samom startu.

TIM

Studentska udruga TIM

Pokreni se i postani poduzetnik, tri dana uz tri inspirativne priče

Trodnevni projekt studentske udruge Tim nastoji potaknuti mlade na promjene i poduzetničko djelovanje.

Morag Myerscouhg

Festival u Rovinju

Jedna od deset najutjecajnih dizajnerica u posljednjih 100 godina dodatno je pojačanje Danima komunikacija

Morag Crichton Myerscough višestruko je nagrađivana dizajnerica koja pozitivnim porukama oplemenjuje svoja arhitektonska rješenja te usko surađuje s lokalnom zajednicom, a zašto uvijek iznova propituje i analizira motive za kreaciju, otkrit će na Danima komunikacija.