Srednjovjekovni sajam

„ZmaJurjevo”: vitezovi, zmajevi i djeve zaposjeli Ribnjak

ZmaJurjevo 2018

– Svi koji su odlučili posjetiti „ZmaJurjevo” iznenađeni su i oduševljeni našim prikazom srednjeg vijeka – scenografijom i kostimima koje su članovi reda samostalno izradili. – rekao je Deniver Vukelić.

Ovoga je vikenda, 21. i 22. travnja, zagrebački park Ribnjak pretvoren u najveći srednjovjekovni sajam. Nizom je kulturnih, zabavnih i edukativnih aktivnosti ZmaJurjevo oduševilo sve posjetitelje te na dva dana oživjelo svijet srednjeg vijeka u samom centru Zagreba. Ovogodišnju treću manifestaciju posjetio je rekordan broj građana, njih čak 80 tisuća.j

Svake smo godine pozitivno iznenađeni velikim brojem posjetitelja, a posebno obitelji s djecom. Upravo su posjetitelji različitih dobnih skupina razlog zbog čega program manifestacije nastojimo prilagoditi svim generacijama. Svi koji su odlučili posjetiti ZmaJurjevo iznenađeni su i oduševljeni našim prikazom srednjeg vijeka – scenografijom i kostimima koje su članovi reda samostalno izradili. Mogu reći da smo i ove godine uspjeli u svom naumu i svim posjetiteljima približili legendu o Svetom Jurju i zmaju te ih upoznali sa svakodnevnim aktivnostima 15. stoljeća. – rekao je Deniver Vukelić, predsjednik udruge Red Čuvara grada Zagreba.

Posjetitelji su, uz bogat glazbeni i kulturni program, iz prve ruke imali priliku doživjeti život srednjeg vijeka te sa svojim najmlađima sudjelovati u brojnim zabavnim aktivnostima poput radionica heraldike i kaligrafije te izrađivanja srednjovjekovnih zmajeva. Za potpuni doživljaj pobrinuo se najpoznatiji hrvatski etno sastav Kries, a glavni dio programa obilježio je povijesno-glazbeni spektakl Legenda o svetom Jurju i Zmaju u izvedbi članova udruge Red Čuvara grada Zagreba. Okrjepu nakon uzbudljivih viteških aktivnosti posjetitelji su mogli pronaći u srednjovjekovnoj taverni u kojoj su uživali u tradicionalnim receptima i pivu prema izvornoj recepturi.

Ovo su zabavno obiteljsko događanje organizirale udruge Red Čuvara grada Zagreba, Red Srebrnog Zmaja i Hrvatski viteški red templara O.S.M.T.H. pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradskog ureda za kulturu, Gradskog ureda za gospodarstvo, HEP-a, Školske knjige, HBO Adria-e i Zmajske pivovare. Podsjećamo, ZmaJurjevo prvi je put održano 2016. godine u parku Ribnjak, a prošlogodišnji je sajam produljen na dva dana kako bi posjetiteljima bila omogućena još bolja zabava i autentičan doživljaj života u srednjem vijeku.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba „Blago srednjeg vijeka“

Otvorenje izložbe „Blago srednjeg vijeka“

Veličanstveni srednjovjekovni nakit iz Poljske u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Na izložbi „Blago srednjeg vijeka“ možete vidjeti srebrne, brončane, staklene i zlatne predmete od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu.

Samuraj

Na današnji dan

Japanski car zakonom zabranio samuraje

Samuraji su ostali upamćeni u japanskoj povijesti kao simboli vjernosti i ratničkog duha, a u njihovom su kodeksu svoju fanatičnost utemeljile i notorne japanske „kamikaze“. 

Isto

Održavanje mentalnog zdravlja

Sedam srednjovjekovnih mitova o depresiji

Depresija je dijagnosticiran medicinski poremećaj koji je danas posebno prisutan kod mladih ljudi, a temeljni uzroci još uvijek nisu poznati. Ipak, za uzroke njezina nastanka kao i za načine liječenja u prošlim su stoljećima postojale brojne pomalo bizarne teorije.

Sajam slavonski banovac; izvor: www.expertproduct.hr

Sajam „Slavonski banovac”

Subota je dan za kušanje graha i povratak u vrijeme vitezova

Grad Pakrac ovog vikenda postaje glavno odredište zapadne Slavonije. Osim mirisa bogate gastronomske ponude, gradom će zavladati i srednjovjekovni ugođaj zahvaljujući sajmu „Slavonski banovac” – ruralni razvoj kroz turizam.

CROZ Code Quest 2017.

Studentsko natjecanje

CROZ Code Quest mlade programere vraća u srednji vijek

Natjecatelji ovogodišnjeg izdanja natjecanja CROZ Code Quest vraćaju se u srednji vijek te će nastojati isprogramirati najbolji "bot" koji će osvojiti suparnički teritorij.