LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prenosimo:

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi oglasio se o slučaju tužbe za genocid

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi odlučio je poslati službenu izjavu i mišljenje o trenutnom sporu između Hrvatske i Srbije te sporne tužbe za genocid.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi odlučio je poslati službenu izjavu i mišljenje o trenutnom sporu između Hrvatske i Srbije te sporne tužbe za genocid.

Budući da je u tijeku spor između Hrvatske i Srbije po pitanju tužbe za genocid Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi očekuje potpunu posvećenost vlasti, posebice predsjednika države i Ministarstva vanjskih poslova u zaštiti digniteta Domovinskog rata i suvereniteta Republike Hrvatske.

Ministarstvo pravosuđa Vlade Republike Hrvatske podnijelo je  2. srpnja 1999. tužbu Međunarodnome sudu pravde (International Court of Justice, ICJ) u Den Haagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), zbog zločina genocida počinjenog u agresiji na Republiku Hrvatsku u vremenu od 1991. do 1995. godine Tužbom se traži da Sud presudi da je Jugoslavija prekršila svoje pravne obveze prema narodu i Republici Hrvatskoj prema odredbama Konvencije o genocidu i da ima obvezu platiti Republici Hrvatskoj naknadu ratne štete, koju je prouzrokovala, a koju će odrediti Sud. Izvorna tužba naknadno je izmijenjena čime je izostavljena točka 2 koja se odnosila na etničko čišćenje te je Crna Gora izostavljena iz tužbe. 

Mi, hrvatski branitelji, poznajemo činjenicu da genocida s naše strane nije bilo te da Hrvatska nije izvršila agresiju na Srbiju i niti jedan hrvatski branitelj nije otišao na srpsko tlo niti na njemu ispalio metak. S druge strane, poznato je da je u Vukovaru od strane JNA i četnika ispaljeno nekoliko tisuća granata u samo jednom danu. Također, od strane agresora ubijen je veliki broj djece i civila. Zbog svega navedenog, obaveza naše vlade je ne manipulirati žrtvama i napokon jasno razlučiti tko je bio agresor, a tko žrtva u Domovinskom ratu.  

FOTO: ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI