Državna matura

Zbog štrajka i nadoknade moguće su promjene termina polaganja ispita državne mature

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Heiwa_elementary_school_18.jpg

Budući da se zbog štrajka nastavnika produžila nastavna godina, moguće su izmjene u kalendaru polaganja ispita državne mature. Više će se znati nakon javne rasprave koja traje do 15. prosinca.

Štrajk nastavnika i učitelja podizao je buru u javnosti trideset i šest dana koliko je trajao, a nastavio ju je dizati i nakon svog završetka. Prvenstveno se to odnosi na odluku Ministarstva obrazovanja o nadoknadi dana provedenih u štrajku, a sada i na moguće promjene termina polaganja ispita državne mature.

Naime, nastavna je godina za maturante trebala završiti 22. svibnja, a prvi su ispiti državne mature zakazani za 1. lipnja. Nakon štrajka odlučeno je se nastava maturantima produži do 29. svibnja, što znači da će od završetka nastave do početka ispita imati samo dva dana. Zbog toga je nadležno ministarstvo na javnu raspravu dalo izmjene Pravilnika o polaganju državne mature, piše Jutarnji.hr. Time bi bilo propisano da resorni ministar može propisati polaganje ispita iz izbornih te dijelova obaveznih predmeta prije nego što završi nastavna godina i obradi se potrebno gradivo.

Javna će rasprava trajati do 15. prosinca, a izmjene na snagu stupaju osam dana nakon objave u Narodnim novinama. Otvorenim i dalje ostaje pitanje što će biti s neobrađenim gradivom koje se možda nalazi u već spremnim i zapečaćenim pitanjima na ispitima. Odgovor na to pitanje, kao i novi kalendar polaganja ispita očekuje se nakon javne rasprave i izmjene Pravilnika. 

Komentari na članak

Vezani članci

SSUSA naslovna

Otvoren novi krug prijava

Hrvatski studenti odsad lakše do stipendija na američkim sveučilištima

Prilikom procesa pripreme i traženja najpovoljnijih uvjeta za studente sportaše, tim SSUSA usko surađuje sa stručnjacima iz zemlje i regije kako bi potencijalni studenti bili što uspješnije predstavljeni trenerima na američkim fakultetima.

Slika Pavle Vukšić

Izložba u Klubu Zona

Maturalni radovi splitskih učenika dobivaju svoju izložbu

– Na kraju jedne od mnogih životnih etapa, ovi mladi ljudi opet pokazuju umijeće, ne uzmičući, ne skrivajući se, hrabro nastavljajući niz započet u Školi. – stoji u katalogu izložbe.

Matematika

Edukacija učenika

TVZ organizira besplatne pripreme za državnu maturu

Od 2. ožujka do 27. travnja, svake subote, na TVZ-u će se održavati besplatne pripreme iz A razine matematike za državnu maturu.

Matematika, univerzalna

Nadoknada nastave

Zbog štrajka moguća promjena datuma održavanja mature i upisa na fakultete

Zbog štrajka koji se već određeno vrijeme održava u Hrvatskoj najviše će ispaštati maturanti. Postoji mogućnost znatnog pomaka datuma održavanja mature te kasnijeg upisa budućih studenata na fakultete.

Održan 3. Sajam karijera u Livnu

"Sajam karijera HBŽ"

Gotovo trideset sastavnica Sveučilišta u Zagrebu predstavljeno livanjskim maturantima

– Projektom smo izrazito zadovoljni, a polučili smo i bolji uspjeh u vidu većeg broja upisanih studenata na Sveučilištu u Zagrebu iz naše županije u odnosu na prvu godinu održavanja Sajma, kada nismo održavali simulaciju Državne mature – ističe predsjednik ZKLS-a.