"Sa susjedima kod sata"

Zagrepčani će ove subote uživati u bogatoj ponudi Karlovačke županije

Sa susjedima kod sata – radionica štrudle

Naglasak je na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije, zahvaljujući čemu će Zagrepčani svih uzrasta, kao i njihovi gosti, moći sudjelovati u iznimno zanimljivim i besplatnim radionicama.

U subotu, 23. travnja, posjetitelji Trga bana Josipa Jelačića imat će priliku upoznati bogatu i raznovrsnu ponudu Karlovačke županije koju će Zagrepčanima prvi put predstaviti njezina obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, obrti, tvrtke, kulturne ustanove, udruge, turistički subjekti, povijesna te kulturno-umjetnička društva. Susjedi su čvenk simbolično zakazali, kako i dolikuje, kod sata, a stanovnike će metropole strpljivo čekati ispod najpoznatijih kazaljki u gradu od 9 do 21 sat.

Cijelo događanje Sa susjedima kod sata, osim prodajno-izložbenog karaktera, imat će naglasak na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije, zahvaljujući čemu će Zagrepčani svih uzrasta, kao i njihovi gosti, moći sudjelovati u nizu iznimno zanimljivih i besplatnih radionica kao što su radionice izrade štrudli, pletenja košara, izrade tradicionalnih vrhovačkih rožica, cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja i izrade jalbe.

Jalba je žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a izrađuje se posebnom tehnikom pletenja na uspravnom drvenom luku – lucnju. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe nematerijalno je kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Republike Hrvatske te je kao takvo i uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Cjelodnevni program obogatit će nastupi nekoliko KUD-ova i tamburaških društava, brojne nagradne igre te jedinstvena mogućnost susreta sa znamenitim ličnostima Anom Katarinom Zrinski, Martinom Gambonom i Dragojlom Jarnević u sklopu Historia Vive.

Sa susjedima kod sata – folklor, FOTO: PR/Copywriting
 
Najmlađi će se zabavljati na dječjim gastroradionicama na kojima će pripremati slane zalogaje i fine slatke kuglice zajedno s nutricionistom od kojega će i mnogo toga novoga naučiti. Uz svoje prve kulinarske uratke još će više uživati u pripovjedaonici bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina (koja njeguje lik i djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić). Posebnu će pozornost zasigurno izazvati radionica štrudli zbog svjetski poznate reputacije PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), koja se može pohvaliti Guinnessovom štrudlom – najdužom štrudlom na svijetu od čak 1479,38 m!

Posjetitelji koji su skloniji manje aktivnoj suboti, Sa susjedima kod sata moći će pročavrljati o turističkoj ponudi hotela, restorana, seoskih gospodarstava i drugih turističkih subjekata Karlovačke županije te od njih kupiti poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicionalan i ekološki način (starinske i tradicionalne slastice, džemove, brašna, kruh, ekološki med, proizvode od pčela i meda, ljekovite pripravke na bazi meda, sireve), kao i proizvode tradicijskih i drugih malih obrta.

Cilj je manifestacije kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao etno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove, a njezina bogata baština i raznolika događanja tijekom cijele godine, jednako kao i raznovrsni rekreativni sadržaji, udaljena su svega pola sata vožnje od Zagreba.

Komentari na članak

Vezani članci

Tečaj hrvatskoga znakovnog jezika

Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir

Otkrivanje novog svijeta učenjem hrvatskog znakovnog jezika

Premda je nekad zabranjivan, hrvatski znakovni jezik danas uživa status posebnog punovrijednog jezika koji mu je u Republici Hrvatskoj priznat tek 10. srpnja 2015. godine. Ako želite usvojiti novu korisnu vještinu, odvažite se i javite se udruzi Dodir.

More knjiga na Zrinjevcu 2015 – plaža

More knjiga na Zrinjevcu

Bestseleri nadohvat ruke na najzabavnijoj i najljepšoj zagrebačkoj plaži

U parku Zrinjevac prostiru se pješčana plaža, udobne ležaljke, suncobrani i pregršt knjiga. Doživljaju prave morske atmosfere doprinijet će bogata gastronomska ponuda te ugodna glazba.

Jura Stublić

Tvornica kulture

Jura Stublić i Film u travnju nastupaju u Tvornici

Prvi bend koji je Stublić oformio nosio je ime „Šporko šalaporko i njegove žaluzine”, ali su ga, srećom, skratili na puno pamtljivije i, na kraju krajeva, legendarno ime – Film.

Aplikacije

„Nova godina, novi ja“

Besplatne aplikacije koje će vam olakšati ostvarenje novogodišnjih odluka

Učenje novih jezika, pronalaženje jeftinih letova diljem svijeta, pomaganje onima u nevolji, sve je moguće u samo nekoliko klikova.

Veliki filmski kviz - rođendan/naslovna

Nova horor-kategorija na FAK-ovom kvizu

Prijavite se na novo izdanje Velikog filmskog kviza!

Struktura kviza neće se previše razlikovati od prethodnih, uz obaveznu (i prigodnu) novu horor-kategoriju pod naslovom „Kad jaganjci utihnu”.