LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
USUSRET REFERENDUMU

Više od 54% glasača želi ustavno definirati brak

Uzorak od 1300 građana iz svih županija pokazao je da bi se više od 54% glasača izjasnilo da želi da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene.

Uzorak od 1300 građana iz svih županija pokazao je da bi se više od 54% glasača izjasnilo da želi da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene.

Prije nekoliko dana završena je politička borba za raspisivanje referenduma na zahtjev građanske inicijative „U ime obitelji“. Određen je datum referenduma, 1. prosinca kada će se svi građani moći izjasniti o tome žele li da se Ustavom RH brak definira kao zajednica muškarca i žene.

Prilkom prikupljanja potpisa za referendu građanska inicijativa pod vodstvom dr. Željke Markić uspjela je prikupiti više od 700 000 potpisa koji su kasnije pregledani i utvrđeno je da je broj dovoljan za raspisivanje referenduma. Građankama i građanima Republike Hrvatske preostaje zakoružiti DA ili NE na postavljeno referendumsko pitanje.

U svrhu orijentacije, agencija CRO demoskop za HTV je provela istraživanje. Uzorak od 1300 građana iz svih županija pokazao je da bi se više od 54% glasača izjasnilo kako želi da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene. Iz ovih podataka proizlazi da bi na referendum trebalo izaći nešto više od 50% građana. Gledano prema stranačkim preferencijama, na referendum će izaći 47% birača SDP-a, 70% birača HDZ-a i 59% birača Hrvatskih laburista. Za definiranje braka kao zajednice žene i muškarca glasat će 54 posto ispitane ukupne populacije, odnosno 68 posto onih koji sigurno izlaze na referendum.

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS- IMAGES