Peta sezona uspješne radionice

Više od 400 malih programera uspješno svladalo prve korake programiranja

Više od 400 malih programera uspješno svladalo prve korake programiranja

"Bilo je lijepo vidjeti veselje i oduševljenje djece koja su prvi put programirala u Scratchu, njihovo zadovoljstvo kad je mačak slušao naredbe i napravio baš ono što su oni zamislili te posebno njihov osjećaj uspješnosti i samopouzdanja jer i oni mogu programirati." rekla je Lidija Kralj, učiteljica i članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Programerko, udruga građana koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj, ušla je u svoju petu godinu organiziranja programerske radionice za djecu od 7 do 12 godina. Cilj je ukazati na važnost matematičkih i računalnih principa, ali i naučiti najmlađe kako kreativno razmišljati, sistematično zaključivati te raditi u timu.

Stručni predavači-volonteri u prve četiri sezone podučavali su preko 400 osnovnoškolaca kako na zabavan i jednostavan način izraditi interaktivne priče, animacije ili igre u alatu Scratch koji je nastao na poznatom američkom sveučilištu MIT. Uoči početka prve ovogodišnje radionice, Udruga Programerko održala je predavanje za zainteresirane učitelje i nastavnike o dosadašnjim radionicama programiranja.

Predstavljena su iskustva stečena u protekle četiri godine kroz 17 održanih radionica, predstavnici Udruge su odgovarali na pitanja zainteresiranih učitelja, a dio njih je ostao kako bi vidjeli i praktičnu primjenu prikazanog na prvoj ovogodišnjoj radionici koja se održala nakon predavanja.

Lidija Kralj, članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, stručnjakinja u radnim skupinama za izradu kurikuluma informatike i međupredmetne teme IKT u obrazovanju te dugogodišnja učiteljica matematike i informatike, bila je ugodno iznenađena načinom predavanja te vrlo dobrim snalaženjem djece u zadacima koji uključuju pojmove iz matematike namijenjene starijim školarcima.

– Već pet godina održavamo radionice programskog jezika Scratch s djecom od vrtićke dobi do kraja osnovne škole na računalu, ali i kroz igre bez računala. Tako smo pokazali i naš oblik društvene igre križić-kružić koji djeca igraju u timovima u kojima jedno dijete ima ulogu programera, a drugo robota. Pričali smo i kako djeca mogu brzo usvojiti vještine potrebne za samostalno programiranje u Scratchu, a kroz istu igru usvajaju mnoga znanja iz matematike i fizike te likovnog i glazbenog izražavanja. – izjavio je Hrvoje Šimić,  jedan od predavača i zaposlenik informatičke tvrtke CROZ.

Sljedeća radionica u organizaciji udruge Programerko je u planu na proljeće, a već sad je pokazan izniman interes. Više informacija o narednim radionicama te općenito o udruzi Programerko, možete pročitati na službenoj web stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Prijavite se na Ljetnu školu za intelektualno vlasništvo

Ljetna škola za intelektualno vlasništvo održat će se u Zagrebu. Rok za prijavu je 15. travanj.

„Projekt: Naše priče“

„Projekt: Naše priče“

Počelo snimanje velikog regionalnog projekta u kojem sudjeluje pet dramskih akademija

Nakon premijerno izvedene omnibus predstave „Projekt: Pravda“ u sklopu 10. KRADU – Kazališne revije ADU održane u travnju ove godine, započelo je snimanje filmskog dijela ovog velikog međunarodnog projekta.

Besplatno programiranje

Udruga mladih programera DUMP

Besplatna škola programiranja na splitskom FESB-u

Nakon svakog predavanja bit će organizirane besplatne radionice na računalima, gdje će polaznici biti u mogućnosti praktično usvojiti naučeno gradivo.

Gangplank

Gangplank

Gangplank: prijavite se na umjetničke radionice u Zagrebu

Gangplank je platforma namijenjena umjetnicima i tenhičarima, a ove će se godine održati i u Zagrebu!

Zapadnoafrički ritmovi

Koncert u MMC Kopriva

Ilica se njiše u zapadnoafričkom ritmu

Još jedan ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova završava druženjem i malim koncertom na kojem će polaznici radionice prezentirati naučene ritmove.