Peta sezona uspješne radionice

Više od 400 malih programera uspješno svladalo prve korake programiranja

Više od 400 malih programera uspješno svladalo prve korake programiranja

"Bilo je lijepo vidjeti veselje i oduševljenje djece koja su prvi put programirala u Scratchu, njihovo zadovoljstvo kad je mačak slušao naredbe i napravio baš ono što su oni zamislili te posebno njihov osjećaj uspješnosti i samopouzdanja jer i oni mogu programirati." rekla je Lidija Kralj, učiteljica i članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Programerko, udruga građana koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj, ušla je u svoju petu godinu organiziranja programerske radionice za djecu od 7 do 12 godina. Cilj je ukazati na važnost matematičkih i računalnih principa, ali i naučiti najmlađe kako kreativno razmišljati, sistematično zaključivati te raditi u timu.

Stručni predavači-volonteri u prve četiri sezone podučavali su preko 400 osnovnoškolaca kako na zabavan i jednostavan način izraditi interaktivne priče, animacije ili igre u alatu Scratch koji je nastao na poznatom američkom sveučilištu MIT. Uoči početka prve ovogodišnje radionice, Udruga Programerko održala je predavanje za zainteresirane učitelje i nastavnike o dosadašnjim radionicama programiranja.

Predstavljena su iskustva stečena u protekle četiri godine kroz 17 održanih radionica, predstavnici Udruge su odgovarali na pitanja zainteresiranih učitelja, a dio njih je ostao kako bi vidjeli i praktičnu primjenu prikazanog na prvoj ovogodišnjoj radionici koja se održala nakon predavanja.

Lidija Kralj, članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, stručnjakinja u radnim skupinama za izradu kurikuluma informatike i međupredmetne teme IKT u obrazovanju te dugogodišnja učiteljica matematike i informatike, bila je ugodno iznenađena načinom predavanja te vrlo dobrim snalaženjem djece u zadacima koji uključuju pojmove iz matematike namijenjene starijim školarcima.

– Već pet godina održavamo radionice programskog jezika Scratch s djecom od vrtićke dobi do kraja osnovne škole na računalu, ali i kroz igre bez računala. Tako smo pokazali i naš oblik društvene igre križić-kružić koji djeca igraju u timovima u kojima jedno dijete ima ulogu programera, a drugo robota. Pričali smo i kako djeca mogu brzo usvojiti vještine potrebne za samostalno programiranje u Scratchu, a kroz istu igru usvajaju mnoga znanja iz matematike i fizike te likovnog i glazbenog izražavanja. – izjavio je Hrvoje Šimić,  jedan od predavača i zaposlenik informatičke tvrtke CROZ.

Sljedeća radionica u organizaciji udruge Programerko je u planu na proljeće, a već sad je pokazan izniman interes. Više informacija o narednim radionicama te općenito o udruzi Programerko, možete pročitati na službenoj web stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti, stol, ekipa

Edukativne aktivnosti u Zadru

Studentsko savjetovalište započelo s Proljetnim ciklusom svakojakih radionica – od strahova do glazbe

Proljetni ciklus radionica ove godine donosi brojne zanimljive i poučne radionice koje će se baviti raznim temama. Tijekom ožujka, travnja i svibnja možete posjetiti Studentski klub „Božo Lerotić“ i Studentsko savjetovalište kako biste i sami naučili nešto novo.

Infinum Student Academy

Infinum Student Academy

Infinum organizira tri besplatna tečaja razvoja sotfvera

Nemojte uzalud potrošiti ovo ljeto! Steknite programerske vještine i možda si osigurajte posao!

SCZG dvorište

Radionice u organizaciji SZ-a

Baš sve o udrugama u Stablu znanja!

Stručnjaci iz područja neprofitnih organizacija i predstavnici studentskih organizaciji obradit će sve teme važne za osnivanje i vođenje udruge.

CROZ Code Quest 2016

Natjecanje u programiranju

CROZ Code Quest: Izađi iz virtualnog labirinta

U edukacijskom centru Learn@CROZ održat će se peto po redu natjecanje u programiranju. Prijaviti se može samostalno ili u timu do 16. svibnja.

Tjedan mobilnosti studenata

IAESTE Osijek

Tjedan mobilnosti studenata u Osijeku

Od ponedjeljka, 19. listopada, u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta na Kampusu u Osijeku održat će se Tjedan mobilnosti studenata. Zainteresirani studenti moći će čuti predstavljanja studentskih udruga, iskustva s prakse, ali i mnoga druga korisna predavanja.