Projekt Gornjogradske gimnazije

VIDEO: „Prirodoslovna lepeza“ olakšava učenicima upis na željeni fakultet

prir.lep.

Zahvaljujući projektu „Prirodoslovna lepeza“ učenici triju hrvatskih škola iskusili su novi pristup pojedinim granama znanosti. Profesori Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije mentorirali su radne grupe koje su izrađivale nove kurikulume i osigurale njihovu kvalitetu.

Poznato je da hrvatskim učenicima nedostaje prakse. Mnogi učenici nisu dogurali dalje od pokusa s modrom galicom. Kako bi tome stala na kraj i ponukana činjenicom da većina njihovih učenika upisuje društvene fakultete, Gornjogradska gimnazija je u suradnji s dvije škole, Srednjom školom Pavla Rittera Vitezovića i Gimnazijom Vladimira Nazora, pokrenula projekt Prirodoslovna lepeza. Riječ je o inicijativi kojoj je cilj poboljšati nastavne metode za razvoj učeničkih kompetencija, kako bi bezbolnije upisali fakultete, a i jednog dana lakše ostvarili svoje ambicije.

Lepeza je teška gotovo 2,3 milijuna kuna te je financirana pomoću EU fondova. Važnu ulogu u svemu imao je i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, čiji su profesori mentorirali radne grupe koje su izrađivale nove kurikulume i osigurale njihovu kvalitetu. Projektom su se razvili novi fakultativni kurikulumi iz fizike, matematike, kemije i biologije te interdisciplinarni predmet EEE - Energija, ekologija i engleski jezik. Ovakvih inicijativa potrebno je više kako bi se popularizirale STEM djelatnosti, koje podrazumijevaju znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Osim što su se razvili novi programi, projekt je rezultirao novom opremom za izvođenje pokusa i vježbi. Također, neki od polaznika nastave u sklopu projekta posjetili su Europski institut za nuklearna istraživanja - CERN i Znanstveni centar Kopernik u Varšavi. 

Voditeljica projekta Magdalena Radočaj rekla je za Studentski.hr kako je zadovoljna projektom i istaknula kako je potrebno poboljšati opću reputaciju matematike, koja je mnogima bljak, jer je matematika svuda oko nas. Objasnila je i kako je izgledala nastava u Prirodoslovnoj lepezi: 

– To je nešto sasvim drugačije od redovne nastave. Mi na redovnoj nastavi dokazujemo i iskazujemo, rješavamo zadatke i to je to. Kemija i biologija su većinom samo teorija, a nigdje nema prakse.  Ovako će se kroz različite pokuse zapravo dokazati upravo oni teoremi koje mi dokazujemo na ploči. Lakše je čovjeku nešto dokazati kad se i sam on sam u to uvjeri pomoću pokusa. –

Osim što su Magdalena Radočaj i ostali kreatori projekta zadovoljni njegovom realizacijom, učenici su oduševljeni novim pristupima pojedinim granama znanosti. Tko zna, možda projekt izrodi novim zaposlenikom CERN-a ili dobitnikom Nobelove nagrade. U svakom slučaju, potrebno je poticati ovakve ideje jer je znanost u Hrvatskoj na poprilično niskim granama. Kako je izgledala realizacija projekta, provjerite u videu:

Komentari na članak

Vezani članci

Saborska rasprava

Uvođenje medijske pismenosti u obrazovni sustav

Djecu treba naučiti koristiti medije

U Hrvatskom saboru jučer se po prvi put u povijesti Republike Hrvatske održala tematska sjednica pod nazivom „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“.

Alumni business speed date

Projekt Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Mladi stvaraju tržište rada

– Nakon mnogo planiranja i koordinacije sa svim alumnijima veleučilišta i visokih škola, konačno je zaživio projekt Alumni business speed date – ističe voditelj, Filip Mikić.

Informiranje – pravo mladih - izdužena

Projekt „Informiranje – pravo mladih"

Dođi na radionicu „Vodič za brucoše“ i saznaj sve što te zanima

Radionica „Vodič za brucoše" održat će se u ponedjeljak, 18. prosinca 2017., u 18 sati na adresi Ulica Frane Petrića 4 na trećem katu.

The Raven Age

Predstavljanje albuma

Heavy petorka The Raven Age ovog će prosinca razveseliti svoje fanove

– Izuzetno smo ponosni i oduševljeni reakcijama koje smo dobili na ovoj turneji i jedva čekamo isporučiti album našim fanovima u cijelom svijetu. – izjavio je George Harris, gitarist benda.

Prirok, Svjetski savez mladih Hrvatska

Svjetski savez mladih Hrvatska

Druga sezona Priroka: otvorene prijave za mlade pisce

Radionice i susreti namjenjene su mladim piscima. Prijaviti se možete do 28. listopada, a sudjelovanje je besplatno. Nakon provedenih radionica, sudionici imaju priliku za daljnju suradnju u vidu zajedničkih radionica i promocija.