Projekt Gornjogradske gimnazije

VIDEO: „Prirodoslovna lepeza“ olakšava učenicima upis na željeni fakultet

prir.lep.

Zahvaljujući projektu „Prirodoslovna lepeza“ učenici triju hrvatskih škola iskusili su novi pristup pojedinim granama znanosti. Profesori Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije mentorirali su radne grupe koje su izrađivale nove kurikulume i osigurale njihovu kvalitetu.

Poznato je da hrvatskim učenicima nedostaje prakse. Mnogi učenici nisu dogurali dalje od pokusa s modrom galicom. Kako bi tome stala na kraj i ponukana činjenicom da većina njihovih učenika upisuje društvene fakultete, Gornjogradska gimnazija je u suradnji s dvije škole, Srednjom školom Pavla Rittera Vitezovića i Gimnazijom Vladimira Nazora, pokrenula projekt Prirodoslovna lepeza. Riječ je o inicijativi kojoj je cilj poboljšati nastavne metode za razvoj učeničkih kompetencija, kako bi bezbolnije upisali fakultete, a i jednog dana lakše ostvarili svoje ambicije.

Lepeza je teška gotovo 2,3 milijuna kuna te je financirana pomoću EU fondova. Važnu ulogu u svemu imao je i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, čiji su profesori mentorirali radne grupe koje su izrađivale nove kurikulume i osigurale njihovu kvalitetu. Projektom su se razvili novi fakultativni kurikulumi iz fizike, matematike, kemije i biologije te interdisciplinarni predmet EEE - Energija, ekologija i engleski jezik. Ovakvih inicijativa potrebno je više kako bi se popularizirale STEM djelatnosti, koje podrazumijevaju znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Osim što su se razvili novi programi, projekt je rezultirao novom opremom za izvođenje pokusa i vježbi. Također, neki od polaznika nastave u sklopu projekta posjetili su Europski institut za nuklearna istraživanja - CERN i Znanstveni centar Kopernik u Varšavi. 

Voditeljica projekta Magdalena Radočaj rekla je za Studentski.hr kako je zadovoljna projektom i istaknula kako je potrebno poboljšati opću reputaciju matematike, koja je mnogima bljak, jer je matematika svuda oko nas. Objasnila je i kako je izgledala nastava u Prirodoslovnoj lepezi: 

– To je nešto sasvim drugačije od redovne nastave. Mi na redovnoj nastavi dokazujemo i iskazujemo, rješavamo zadatke i to je to. Kemija i biologija su većinom samo teorija, a nigdje nema prakse.  Ovako će se kroz različite pokuse zapravo dokazati upravo oni teoremi koje mi dokazujemo na ploči. Lakše je čovjeku nešto dokazati kad se i sam on sam u to uvjeri pomoću pokusa. –

Osim što su Magdalena Radočaj i ostali kreatori projekta zadovoljni njegovom realizacijom, učenici su oduševljeni novim pristupima pojedinim granama znanosti. Tko zna, možda projekt izrodi novim zaposlenikom CERN-a ili dobitnikom Nobelove nagrade. U svakom slučaju, potrebno je poticati ovakve ideje jer je znanost u Hrvatskoj na poprilično niskim granama. Kako je izgledala realizacija projekta, provjerite u videu:

Komentari na članak

Vezani članci

Muzička akademija

Nova akademska godina u zgradi na Trgu maršala Tita

Nova zgrada Muzičke akadamije

Nakon skoro 100 godina čekanja, muzičari su dobili vlastitu zgradu od 12 000 četvornih metara. Realizacija ovog projekta košta 210 milijuna kuna, a po pola financiraju Grad i država.

OTP banka

Velika potpora studentima i mladima

OTP banka podupire portal Studentski.hr

OTP banka, prepoznavanjem uspješnih projekata i usmjerenošću na mlade, veliki je poticaj studentima koji radom i volontiranjem postižu vrhunske rezultate tijekom studiranja.

Lajnap Comedy

Humanitarna „stand-up” večer

Lajnap Comedy nastupa u Lisinskom; prihodi od ulaznica odlaze u ruke učenika i studenata

Aleks Curać Šarić, Tomislav Kozačinski, Vlatko Štampar, Saša Turković i Goran Vugrinec nastupit će u KD Vatroslava Lisinskog kako bi prikupili sredstva za stipendije namijenjene izvrsnim učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa, kao i onima deficitarnih zanimanja.

Papergirl Zadar

Zadarski art projekt

Prijavite svoj rad na „Papergirl Zadar” i širite pozitivu među ljudima!

Zadarski art projekt „Papergirl”, po uzoru na američke dostavljače novina „Paperboys”, umjesto dnevnih novina dijeliti će umjetničke radove svojih sugrađana.

Career Boot Camp slika 1

U tijeku su prijave za 4. Career Boot Camp

Iskustva s 3. Career Boot Campa – i ti se još stigneš prijaviti za četvrti!

Ako niste sigurni želite li se prijaviti, zasigurno će vam iskustva sudionika 3. Career Boot Campa pokazati sve pozitivne strane kampa.