Projekt Gornjogradske gimnazije

VIDEO: „Prirodoslovna lepeza“ olakšava učenicima upis na željeni fakultet

prir.lep.

Zahvaljujući projektu „Prirodoslovna lepeza“ učenici triju hrvatskih škola iskusili su novi pristup pojedinim granama znanosti. Profesori Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije mentorirali su radne grupe koje su izrađivale nove kurikulume i osigurale njihovu kvalitetu.

Poznato je da hrvatskim učenicima nedostaje prakse. Mnogi učenici nisu dogurali dalje od pokusa s modrom galicom. Kako bi tome stala na kraj i ponukana činjenicom da većina njihovih učenika upisuje društvene fakultete, Gornjogradska gimnazija je u suradnji s dvije škole, Srednjom školom Pavla Rittera Vitezovića i Gimnazijom Vladimira Nazora, pokrenula projekt Prirodoslovna lepeza. Riječ je o inicijativi kojoj je cilj poboljšati nastavne metode za razvoj učeničkih kompetencija, kako bi bezbolnije upisali fakultete, a i jednog dana lakše ostvarili svoje ambicije.

Lepeza je teška gotovo 2,3 milijuna kuna te je financirana pomoću EU fondova. Važnu ulogu u svemu imao je i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, čiji su profesori mentorirali radne grupe koje su izrađivale nove kurikulume i osigurale njihovu kvalitetu. Projektom su se razvili novi fakultativni kurikulumi iz fizike, matematike, kemije i biologije te interdisciplinarni predmet EEE - Energija, ekologija i engleski jezik. Ovakvih inicijativa potrebno je više kako bi se popularizirale STEM djelatnosti, koje podrazumijevaju znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Osim što su se razvili novi programi, projekt je rezultirao novom opremom za izvođenje pokusa i vježbi. Također, neki od polaznika nastave u sklopu projekta posjetili su Europski institut za nuklearna istraživanja - CERN i Znanstveni centar Kopernik u Varšavi. 

Voditeljica projekta Magdalena Radočaj rekla je za Studentski.hr kako je zadovoljna projektom i istaknula kako je potrebno poboljšati opću reputaciju matematike, koja je mnogima bljak, jer je matematika svuda oko nas. Objasnila je i kako je izgledala nastava u Prirodoslovnoj lepezi: 

– To je nešto sasvim drugačije od redovne nastave. Mi na redovnoj nastavi dokazujemo i iskazujemo, rješavamo zadatke i to je to. Kemija i biologija su većinom samo teorija, a nigdje nema prakse.  Ovako će se kroz različite pokuse zapravo dokazati upravo oni teoremi koje mi dokazujemo na ploči. Lakše je čovjeku nešto dokazati kad se i sam on sam u to uvjeri pomoću pokusa. –

Osim što su Magdalena Radočaj i ostali kreatori projekta zadovoljni njegovom realizacijom, učenici su oduševljeni novim pristupima pojedinim granama znanosti. Tko zna, možda projekt izrodi novim zaposlenikom CERN-a ili dobitnikom Nobelove nagrade. U svakom slučaju, potrebno je poticati ovakve ideje jer je znanost u Hrvatskoj na poprilično niskim granama. Kako je izgledala realizacija projekta, provjerite u videu:

Komentari na članak

Vezani članci

Kampusijada 2015

Kampus Borongaj

Kampusijada započela proces prijava natjecatelja: Čak 15 disciplina ove godine

Pravo natjecanja imaju svi studenti grada Zagreba, bez obzira bave li se profesionalno ili amaterski navedenim sportovima.

Deveti paviljon

Studentski centar Zagreb

Počele prijave za smještaj u jednokrevetnim sobama studentskih domova

Donosimo vam sve podatke o postupku i tijeku prijave za smještaj u jednokrevetnim sobama zagrebačkih studentskih domova. Tko ima pravo na podnošenje molbe, koje je dokumente potrebno dostaviti te što sve pregledava i preispituje komisija, pročitajte u informativnom članku.

brod

PUTOPISNE PUSTOLOVINE

Ovo jutro probudila sam se u... Turskoj, dio 3.

Pri prvom odlasku u Tursku trebala sam dati intervju za novine. Trebala sam navesti što mi se najviše svidjelo u Turskoj. Rekla sam: – Zalasci sunca, bolnica i starački dom. Eh, da sam znala što ću reći 3 godine kasnije...

S4S studenti

Udruga Studenti za studente Split

Upišite svoje misli u knjigu žalbi i pohvala na splitskom Sveučilištu

Studentima će se omogućiti da na jednom mjestu iznesu sve što im smeta i/ili sve što bi pohvalili na svojim fakultetima.

Bez Naziva

Odvažno i inovativno

„Bez naziva“ - novi projekt splitskih umjetnika

Skupina umjetnika svojim će radom, uključenim na ovogodišnji Splitski salon, nastojati napokon Gradu dati prostor za studentska druženja.