Jubilarno izdanje festivala

Uz gurmansku idilu, seks će obilježiti 10. ZeGeVege

Veganska pizza

Zakuhava se atmosfera uoči jubilarnog 10. ZeGeVege festivala održivog življenja. Gurmanska idila, radionice kuhanja, predavanje o seksu i veganstvu očekuju nas 8. i 9. rujna.

Najveći veganski festival u ovome dijelu Europe postao je sinonim za dobru hranu. Oni koji žele isprobati nešto novo, fino i zdravo neće moći odlučiti što kušati kada ih zapljusne val finih mirisa te ih počnu mamiti zanimljivi i privlačni obroci bez životinjskih sastojaka na jubilarnom 10. ZeGeVege festivalu.

Ove godine prvi put u ponudi će biti i nekoliko vrsta veganskih pizza. Prijatelji životinja već su ostvarili suradnju s deset pizzerija koje su na prvi dan proljeća uvele u ponudu pizzu bez sastojaka životinjskoga podrijetla, a zanimljivo je da ih je na taj dan samo u jednoj pizzeriji prodano čak više od 300 komada.

Upravo zbog velike potražnje, kao novitet ove godine na ZeGeVegeu, posjetitelji će moći kušati sočne veganske pizze: s biljnim zrelim chedarom, gyrosom od sejtana, tofuom i raznim povrtnim dodacima. Također, još će sedam restorana nuditi jela poput burgera od konoplje, falafela, gulaša, pašticade i woka, uz sladolede i veganske slastice.

Oni gladni znanja moći će na ZeGeVegeu usavršiti svoja znanja o kulinarskom umijeću na besplatnim radionicama kuhanja te si napuniti hladnjak i kozmetičku torbicu raznim proizvodima koji će biti dostupni na čak stotinu štandova raspoređenih po cijelome Trgu. Radionice će, kao i svake godine, razbijati predrasude vezane uz kuhanje s veganskim sastojcima, pa će se moći naučiti čak i kako napraviti veganske šnenokle, recept tradicionalno sastavljen isključivo od kravljega mlijeka i jaja, a neće izostati ni degustacije veganske kajgane, palačinki, majoneze, proteinskih namaza, biljnih mlijeka, slastica.

Iz bogatog programa tematski raznovrsnih predavanja na hrvatskoj Veganmaniji može se izdvojiti zanimljivo predavanje o povezanosti seksa i veganske prehrane. Pozornost će plijeniti i predavanja o veganskoj prehrani djece, sportašima veganima, predrasudama o veganstvu, kao i o konkretnim iskustvima suživota sa spašenim životinjama s farmi. Kratko predavanje održat će i Ana Laura Kapetanović koja je odjenula haljinu od kelja Đurđice Vorkapić kako bi uz poruku Veganstvo svima dobro stoji pozvala na ZeGeVege i poručila da od veganske prehrane zaista svi mogu imati koristi. Na svojem izlaganju pričat će o vlastitim iskustvima snalaženja s veganstvom na brojnim putovanjima i o svojem utjecaju na druge ljude u buđenju suosjećanja prema životinjama.

Prijatelji životinja, organizatori ZeGeVegea, povodom 10 godina Festivala pripremaju pregršt zanimljivosti i iznenađenja te pozivaju sve željne dobre zabave i ukusne hrane da im se pridruže 8. i 9. rujna, nauče nešto više o najpopularnijem svjetskom pokretu i upoznaju se iz prve ruke s činjenicom da promjenom prehrambenih navika možemo ne samo pomoći vlastitome zdravlju i životinjama već i utjecati na glad u svijetu i zaštitu okoliša.

Više informacija nalazi se na poveznici.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Povrće - Naslovna

Pravilna konzumacija namirnica

Koliko dugo nakon isteka roka trajanja možete konzumirati hranu

Čitajući između redaka natpise „Najbolje kupiti do“ i „Najbolje upotrijebiti do“, nekada je teško odlučiti što to zapravo znači. Većina tih natpisa pripada kategoriji koja se odnosi na kvalitetu proizvoda, ali ne i na sigurnost.

Brojevi

Naši svakodnevni neprijatelji

Te zločeste kalorije...

Kalorije su neophodne za rad našeg tijela jer su izvor energije prilikom unosa hrane. Procijenjeno je kako je normalnom čovjeku potrebno između 1700 i 3000 kalorija na dnevnoj bazi.

Hrana i učenje

Važnost pravilne prehrane

Zdravim namirnicama protiv stresa u vrijeme ispitnih rokova

Zbog mnogo obaveza studenti uglavnom biraju nezdravu hranu koja negativno utječe na njihovo zdravlje. Iako se čini nemogućim, vrlo je jednostavno uspostaviti pravilnu prehranu. Zato pronađite malo vremena za pripremu zdravog obroka jer vaše će vam tijelo biti zahvalno i kvalitetnije ćete ispuniti svoje obaveze.

Debela vjeverica

Tamara Kordovan

Razlozi zašto se debljam

Debljam se. Mislim ne trenutno, inače se debljam. Znaš zašto? Jer sam u gradu gdje mi majka ne kuha ručak svaki dan i imam posao, faks i fuj obaveze odraslih ljudi tipa pranje veša, suđa, presađivanje cvijeća, plaćanje računa i tako dalje. Znaš koji je moj pojam nutritivnog i zdravog obroka? Tjestenina s tunom. Čisto iz razloga jer je gotova kroz pet minuta.

Linija u menzi na Cvjetnom

Kvaliteta prehrane zagrebačkih studenata

Studenti otkrivaju koje menze izbjegavaju, a koje rado posjećuju

Ispitali smo zagrebačke studente što misle o menzama u kojima najčešće jedu te se čini da su, u globalu, vrlo zadovoljni.