LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Virtualni svijet u Klubu Zona

Uspješno izvršeno još jedno putovanje u svemir

Brojni zainteresirani Splićani imali su priliku vidjeti u Klubu Zona koliko je široka primjenjivost tehnologije za virtualnu stvarnost. Nisu skrivali oduševljenje viđenim.

Brojni zainteresirani Splićani imali su priliku vidjeti u Klubu Zona koliko je široka primjenjivost tehnologije za virtualnu stvarnost. Nisu skrivali oduševljenje viđenim.

Klub Zona prvi je u Hrvatskoj otvorio svoja vrata svima koji su željeli prošetati svijetom virtualne stvarnosti. Naočale i ostalu potrebnu opremu osigurao je i predstavio Tomislav Bezmalinović, novinar specijaliziran za virtualnu tehnologiju.

– Oprema se sastoji od naočala sa slušalicama koje idu na glavu, tako da ste okruženi virtualnim svijetom i možete se slobodno kretati po njemu. Imate upravljače kojima možete interaktirati s objektima i pojavama oko sebe. Uređaji su izašli prije godinu dana i sada se čeka da se vidi što će biti od toga. Ima puno investicija u ovu tehnologiju. Recimo, Facebook je kupio jednu takvu firmu i investiraju milijarde. Očekuju da će za desetak godina ova tehnologija biti dostupna svima. – rekao je Bezmalinović.

Bilo je mnogo zainteresiranih za virtualnu šetnju, a svaki je posjetitelj dobio svoj trenutak. Mlađi su uglavnom birali popularne PC igre, a gospodin Josip je ispunio svoju dugogodišnju želju da gleda Zemlju iz svemira.

– Lijepo je bilo vidjeti čime se mladi danas bave. Ja sam malo putovao po Zemlji, odnosno gledao sam Zemlju iz svemira. Prvo sam posjetio kanjon Colorado, zatim Rio de Janeiro, a poslije sam otišao pogledati branu Grip u Alžiru jer sam tamo nekoć radio. Bilo se lijepo malo prisjetiti prošlosti. –

I dok je on isključivo uživao, neki su se zabrinuli za svoju sigurnost:

– Bilo je zanimljivo, baš realistično. Ronio sam i neki kit je plivao pored mene. Nije mi bilo svejedno, došlo mi je da skinem naočale i da pogledam di sam. Ta tehnologija je stvarno čudo. – rekao je Miro.

Primjenjivost tehnologije za virtualnu stvarnost je široka, a jednog dana bi mogla biti neprocjenjiv alat za edukaciju.

– Ima jako puno mogućnosti, nije to samo neka nova mala platforma, nego novi medij. Ovo što smo danas predstavili tek je mali dio. Mogućnosti za učenje su velike, postoje aplikacije s kojima možete putovati na Mjesec s Buzz Alrdrinom i Neil Armstrongom, čak i vježbati manevar slijetanja Apolla 11. To je tako realistično napravljeno, to se ne može opisati, treba to probati. Osim toga, imate aplikacije u kojima možete ići u stari Egipat i šetati katakombama ili jednostavno otići na Google Earth pa, ako je spojeno s bazama informacija, dobiti dodatne informacije o nekim mjestima. Mogućnosti su stvarno velike. – otkrio je Bezmalinović.

A to su prepoznali i posjetitelji Kluba Zona. Većina je oduševljena viđenim, a neki su se već odlučili i za nabavu ovog uređaja. Jedan od njih je Veljko, kojeg je virtualna stvarnost zamalo oborila s nogu.

– Bilo mi je super, bolje nego što sam očekivao. Istraživao sam pustinje u Arizoni i posjetio Firenzu. Iako, malo izaziva osjećaj mučnine to letenje nad zemljom s obzirom da prije nisam upravljao avionom. Ronjenje i gledanje morskih životinja je apsolutno predivno. Kad prolaze ove divovske kornjače i meduze, imaš osjećaj da su tu ispred tebe, da ih možeš dotaknuti rukom. Malo treba paziti na ravnotežu da ne padneš s nogu jer je prerealno. Jako sam zainteresiran nabaviti ovu opremu za doma. –

Organizatori su zadovoljni odazivom i reakcijama Splićana. Za one koji su propustili ovu priliku, nade još ima.

– Nadam se da će biti još ovakvih prezentacija, morat ćemo nešto iskombinirati da se ljudi upoznaju s tim i da vide kako funkcionira. Ja imam tu mogućnost pa, ako se pokaže interes, mogu ovu tehnologiju predstaviti i na drugim mjestima –  izjavio je Tomislav Bezmalinović.

FOTO: BOŽAN ŠTAMBUK