LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promjene od kolovoza

Uskoro stižu nove osobne sa značajnim izmjenama; bit će dostupne i na mobitelu

Sklapanje ugovora, zdravstvena iskaznica i korištenje mobitela za podnošenje raznih zahtjeva samo su neke od novina koje bi trebale doći uz novu osobnu iskaznicu.

Sklapanje ugovora, zdravstvena iskaznica i korištenje mobitela za podnošenje raznih zahtjeva samo su neke od novina koje bi trebale doći uz novu osobnu iskaznicu.

Početkom kolovoza, točnije 2. kolovoza 2021. godine, stupit će na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica, kojim je predviđena značajna izmjena osobnih iskaznica.

Nova osobna iskaznica imat će ugrađen elektronički čip koji sadrži prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska papilarnih linija u interoperabilnim digitalnim formatima zbog čega će, piše Jutarnji list, procedura na e-Gate sustavima i potpisivanje dokumenata otiskom biti brže i jednostavnije. Izuzetak su ovdje djeca do navršenih 12 godina i osobe kod kojih uzimanje otisaka papilarnih linija nije moguće.

Građani bi trebali moći s interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju koja bi omogućila korištenje osobne na mobitelu, piše Jutarnji. Zbog toga više ne bi bilo potrebno koristiti čitače osobne iskaznice za pristup sustavu e-Građani. Sve navedeno trebalo bi osigruati da građani putem mobitela ili tableta podnose različite zahtjeve i sklapaju ugovore.

Osobna će vrijediti 5 godina, osim za starije od 70 godina i sadržavat će sljedeće:
  • prednja strana: Republike Hrvatske, naziv: Republika Hrvatska i dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, naziv: osobna iskaznica, broj osobne iskaznice te prostor za upis prezimena, imena, podatka o spolu, podatka o državljanstvu, datuma rođenja, roka važenja osobne iskaznice te prostor za fotografiju i potpis osobe
  • poleđina: međunarodni simbol za elektroničku ispravu te prostor za upis prebivališta, naziva policijske uprave, odnosno policijske postaje Ministarstva unutarnjih poslova koja osobnu iskaznicu izdaje, datuma izdavanja, osobnoga identifikacijskoga broja te podataka za strojno čitanje, prostor za upis podatka o matičnom broju osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je osobi određen prema odredbama propisa o obveznom zdravstvenom osiguranju.
Zbog posljednje navedenog, osobna bi ujedno mogla poslužiti i kao zdravstvena iskaznica jer bi MUP-u podatke o MBO-u dostavio HZZO. 

Planiralo se još na osobnu dodati i vozačku dozvolu, no problem je pravna provedba, posebice ako bi vozač počinio takav prekršaj da bi mu trebalo oduzeti vozačku, pa bi spajanje bilo moguće ako bi se vozačka mogla zasebno zaključati te za sada takva novost u skorije vrijeme nije izgledna, piše Jutarnji.
FOTO: ESAVJETOVANJA/EDIT