Godišnja nagrada „Luka Ritz”

Učenicima dodijeljene nagrade za promicanje tolerancije i nenasilnog ponašanja

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je i ove godine Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnji su dobitnici Dražen Oršuš, učenik OŠ Ludbreg, Karlo Korona, učenik zadarske gimnazije Jurja Barakovića, a Fran Markulin, učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, dobitnik je posebnog priznanja za školsku godinu 2016/2017. Nagradu učenicima dodijelila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Dražen Oršuš ima intelektualne teškoće i oštećenje vida. Predložen je za nagradu jer u svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i oko ostale djece te u školi najradije sudjeluje u humanitarnim aktivnostima. Karlo Korona organizirao je brojne humanitarne akcije, između ostalih i onu za pomoć teško bolesnoj djevojci Anđeli Piplović koja boluje od Rettovog sindroma – teške i rijetke bolesti, a novac joj je bio potreban za liječenje u Nizozemskoj.

Fran Markulin u 11. je godini obolio od leukemije i prošao dugo liječenje. Nakon liječenja i povratka u školu doživio je nerazumijevanje vršnjaka i zlostavljanje, što je rezultiralo depresijom koju je prebrodio. Potaknut time, došao je na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im podrška u teškim trenucima. Njegovi roditelji osnovali su udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svom iskustvu i daje im nadu za ozdravljenjem te vraća optimizam.

– Svrha je dodjeljivanja ove nagrade poticati mlade na aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost, posebno mlađu populaciju, i njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promicati pozitivne uzore i modele ponašanja – istaknula je ministrica Divjak.

Odluku o dobitnicima nagrade donijelo je peteročlano povjerenstvo, a ovogodišnje dobitnike predstavila je Suzana Ritz, majka pokojnoga Luke. Nagrada se dodjeljuje od 2008. i od tada jednom godišnje, a na temelju javnoga poziva, sve osnovne i srednje škole te učenički domovi u Republici Hrvatskoj mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje. Nagrada se obično dodjeljuje 12. lipnja, na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno.

Komentari na članak

Vezani članci

Motovun Film Festival

Završetak festivala

Masovnom zdravicom i dodjelom nagrada završen jubilarni Motovun Film Festival

Njemački film „Vestern“ redateljice Valeske Grisebach osvojio je Propeler Motovuna za najbolji film te nagradu FIPRESCI žirija. Najboljim kratkim filmom proglašen je film „Napisano/Nenapisano“ redatelja Adriana Silisteanua.

Festival tolerancije

Kino Europa i Tuškanac

Danas počinje Festival tolerancije

U ovogodišnjem programu treba istaknuti projekciju kultnog filma Stevena Spielberga „Schindlerova lista“, koji ove godine slavi dvadesetu obljetnicu. Projekciji će prisustovati i Ralph Fiennes.

Kune

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Nakon promjene praga objavljene nove rang-liste dobitnika državne stipendije

Objavljena je lista ovogodišnjih dobitnika državne socioekonomske stipendije pa provjerite nalazi li se vaše ime među 10 000 studenata koji su nakon promjene praga ostvarili pravo na stipendiju iz državnoga proračuna.

Goran Gatalica

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U spomen Dragutinu Tadijanoviću nagrađen Goran Gatalica, stipendirane Tena Andrić i Barbara Tolić

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nagradila je knjigu pjesama „Kozmolom“, a iz Tadijine zaklade nagrađene su i najbolje studentice književnosti iz Brodsko-posavske županije.

Novci izbliza

Sastanak studenata i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja

HSZ i ministrica Divjak najavili da će se stipendije izuzeti iz porezne olakšice za roditelje

Također, najavljeno je da će vrlo brzo s radom krenuti povjerenstvo za izradu izmjena i dopuna Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te da će se donositi novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.