Godišnja nagrada „Luka Ritz”

Učenicima dodijeljene nagrade za promicanje tolerancije i nenasilnog ponašanja

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je i ove godine Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnji su dobitnici Dražen Oršuš, učenik OŠ Ludbreg, Karlo Korona, učenik zadarske gimnazije Jurja Barakovića, a Fran Markulin, učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, dobitnik je posebnog priznanja za školsku godinu 2016/2017. Nagradu učenicima dodijelila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Dražen Oršuš ima intelektualne teškoće i oštećenje vida. Predložen je za nagradu jer u svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i oko ostale djece te u školi najradije sudjeluje u humanitarnim aktivnostima. Karlo Korona organizirao je brojne humanitarne akcije, između ostalih i onu za pomoć teško bolesnoj djevojci Anđeli Piplović koja boluje od Rettovog sindroma – teške i rijetke bolesti, a novac joj je bio potreban za liječenje u Nizozemskoj.

Fran Markulin u 11. je godini obolio od leukemije i prošao dugo liječenje. Nakon liječenja i povratka u školu doživio je nerazumijevanje vršnjaka i zlostavljanje, što je rezultiralo depresijom koju je prebrodio. Potaknut time, došao je na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im podrška u teškim trenucima. Njegovi roditelji osnovali su udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svom iskustvu i daje im nadu za ozdravljenjem te vraća optimizam.

– Svrha je dodjeljivanja ove nagrade poticati mlade na aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost, posebno mlađu populaciju, i njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promicati pozitivne uzore i modele ponašanja – istaknula je ministrica Divjak.

Odluku o dobitnicima nagrade donijelo je peteročlano povjerenstvo, a ovogodišnje dobitnike predstavila je Suzana Ritz, majka pokojnoga Luke. Nagrada se dodjeljuje od 2008. i od tada jednom godišnje, a na temelju javnoga poziva, sve osnovne i srednje škole te učenički domovi u Republici Hrvatskoj mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje. Nagrada se obično dodjeljuje 12. lipnja, na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno.

Komentari na članak

Vezani članci

Filmski kviz 2016

Kviz općeg znanja

Legendarni filmovi i pjesme na tri sljedeće KOZe

Bogate nagrade za najuspješnije i najsretnije natjecatelje pripremili su sponzori.

FRKA 2017 zatvaranje

Filmska revija kazališne akademije

Svečanom dodjelom nagrada završila je dvanaesta FRKA

Nakon više od 60 prikazanih studentskih radova, nagradu je prigodno osvojilo najboljih 12. Dodijeljene su nagrade za najbolju režiju, snimanje, produkciju, scenarij, glumca i glumicu te montažu, a također i Grand Prix za igrani film i dokumentarni film te nagrada Nikola Ivanda za najbolji TV format.

Gavella Fair 2017

Festival u Frankopanskoj

Na Gavella Fairu možete pogledati sve predstave po jedinstvenoj cijeni od 20 kuna

Najbolju glumicu i najboljeg glumca u predstavama premijerno izvedenim ove sezone na Gavella Fairu izabrat će prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od najvjernijih gledatelja ovog kazališta, a najbolju predstavu sezone odabrat će žiri portala Studentski.hr.

Emmy trofej

67. dodjela nagrada

Objavljene nominacije za ovogodišnju dodjelu Emmy nagrada

Serija Game of Thrones nominarana je 24 puta, dok je odmah iza nje, s 19 nominacija, serija American Horror Story: Freak Show. Pogledajte tko su ostali nominirani! 

Strah, zabrinutost

Radna iskustva

Situacije na poslu koje studenti toleriraju iako ne bi trebali

Gotovo na svakom radnom mjestu postoje situacije koje studentu nisu baš prihvatljive, no svejedno ih tolerira. Donosimo nekoliko takvih popraćenih izjavama studentica koje su se našle u njima.