LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj Udruge za podršku žrtvama i svjedocima

Traže se volonteri za rad sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja

Do 21. listopada zaprimaju se prijave za volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Volonterski angažman podrazumijeva pružanje emocionalne podrške te pravih i praktičnih informacija, za što će kandidati prethodno biti i obučeni.

Do 21. listopada zaprimaju se prijave za volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Volonterski angažman podrazumijeva pružanje emocionalne podrške te pravih i praktičnih informacija, za što će kandidati prethodno biti i obučeni.

U tijeku su prijave za volontiranje u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Riječ je o projektu Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstva pravosuđa i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj Hrvatska (UNDP) pokrenutom 2013. godine

Centar koristi jedinstveni i standardizirani besplatni broj 116 006 na kojem sve žrtve i svjedoci kaznenih djela i prekršaja te članovi njihovih obitelji mogu anonimno dobiti emocionalnu podršku, pravne i praktične informacije te ih se po potrebi upućuje na institucije ili druge organizacije civilnog društva radi daljnjeg ostvarivanja prava. Sveobuhvatnu podršku pruža na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prijavni proces budućih volontera sastoji se od triju faza – prijave, selekcijskog razgovora i edukacije. Prvi je korak dakle ispunjavanje obrasca na poveznici, što je moguće učiniti do 21. listopada u 23:59.  

– Svim kandidatima koji su ispunili prijavni obrazac povratno ćemo se javiti s ponuđenim terminima za održavanje selekcijskog razgovora, od kojih će svatko moći izabrati jedan koji mu odgovara. Razgovor provode koordinatorice Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja s ciljem boljeg upoznavanja kandidata. Prosječno je trajanje razgovora 20 minuta. – poručuju iz Udruge.

Kandidate koji zadovolje kriterije na održanom selekcijskom razgovoru očekuje višednevna edukacija. Pravni dio edukacije planiran je 25. i 26. listopada, nakon čega slijedi praktični dio u Nacionalnom pozivnom centru koji uključuje rješavanje pravnih vježbi i upoznavanje s njegovom bazom podataka. Komunikacijski dio edukacije zakazan je za 8. i 9. studenog, a završni dio prijavnog procesa podrazumijeva simulaciju poziva tijekom koje se procjenjuje je li kandidat usvojio materiju s edukacija i primjenjuje li je uspješno u praksi. Potom se potpisuju volonterski ugovori.

Volonteri moraju imati navršenih 18 godina i služiti se engleskim jezikom. Od njih se očekuje nediskriminatorno ponašanje prema svim pripadnicima društva, otvorenost, odgovornost i pouzdanost.

Na ovaj način pruža im se prilika da unaprijede svoje komunikacijske vještine i pravna znanja, da pohađaju brojne edukacije, radionice i seminare, rade u dinamičnom i empatičnom okruženju te da se umreže s ostalim organizacijama civilnog društva. Po završetku angažmana dobivaju Potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem, a nakon 200 odvolontiranih sati i preporuku za posao.

FOTO: PIXABAY