Stručna konferencija

Sudionici Dana e-infrastrukture – Srce DEI 2019 sudjeluju u oblikovanju budućnosti znanosti i visokog obrazovanja

Zoran Bekić

– Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata, koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. – istaknuo je zamjenik ravnatelja Srca.

Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2019. S ciljem isticanja važnosti daljnjeg dijaloga, njena je glavna tema sažeta u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Ovogodišnja je konferencija i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta i plana aktivnosti u njegovoj provedbi. Projekt će predstaviti Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i njegov voditelj, a otvaranje konferencije uključivat će i prezentacije triju mladih istaknutih hrvatskih znanstvenika – doc. dr. sc. Rose Karlić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Vibora Jelića s Instituta Ruđer Bošković. Oni će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu. O stanju i perspektivama europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost govorit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman.

– Na konferenciji će se detaljnije predstaviti još jedna značajna aktivnost koju vodi Srce – Izgradnja informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje (ZTP), strateškog projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kroz predavanja i rasprave predstavit će se stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje. – rekao je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca, naglasio je: 

– Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata, koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije, istaknula je:

– Osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu će se naći čak 16 radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i stjecanje novih praktičnih vještina. 

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će predavačica iz Švicarske – Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Detaljan program i dodatne informacije dostupni su na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Postani/ostani poduzetnik

Postani/ostani poduzetnik

Dolaskom na konferenciju zakorači u svijet poduzetništva

Profesor kreativnog poduzetništva Andy Penaluna stiže na završnu konferenciju projekta Postani/ostani poduzetnik. Prijave za sudjelovanje traju do 5. srpnja.

Pamćenje

Istraživanje slušnoga pamćenja

Znanstveno otkriće koje proširuje razumijevanje pamćenja

Sposobnost pamćenja zvukova i manipulacija zvukovima u našim mislima nevjerojatno su važne za naš svakodnevni život. Bez njih ne bismo mogli razumjeti rečenicu ili rješavati jednostavnu aritmetiku. Novo istraživanje rasvjetljuje način na koji pamćenje zvukova funkcionira, a uz to pokazuje sredstva za njegovo poboljšanje.

IRI Open Days

Konferencija na FESB-u

Zaključak "IRI Open Days-a" je da su ljudi najveći resurs

Prvo izdanje "IRI Open Days" konferencije bavilo se područjem razvoja proizvoda i usluga dvojne namjene, kao i popravljanjem loše situacije u znanosti.

Publika

eSTUDENTov projekt

„Case Study Competition 2015": Riješi poslovni slučaj i osvoji odlične nagrade!

Pri rješavanju slučajeva studenti rade u timovima koji se sastoje od dva do četiri studenta. Pri tome se mogu konzultirati sa zaposlenikom poduzeća (mentorom) koji je zadužen za određeno područje istraživanja, ali i s profesorima i s asistentima na fakultetu.

Posljednje "Nevidljive sile"

Zaklada Sveučilišta u Rijeci

Nakon "Nevidljivih sila", nastavlja se mapiranje znamenitih žena u Rijeci

Posljednja tribina u ciklusu "Nevidljive sile" održat će se 13. lipnja. Ususret završetku projekta, Zaklada Sveučilišta poziva sve zainteresirane da se priključe daljnjem mapiranju znamenitih žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas.