Stručna konferencija

Sudionici Dana e-infrastrukture – Srce DEI 2019 sudjeluju u oblikovanju budućnosti znanosti i visokog obrazovanja

Zoran Bekić

– Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata, koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. – istaknuo je zamjenik ravnatelja Srca.

Sveučilišni računski centar (Srce) 1. i 2. travnja 2019. organizira stručnu konferenciju pod nazivom Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2019. S ciljem isticanja važnosti daljnjeg dijaloga, njena je glavna tema sažeta u tri pojma: povezivanje, komunikacija i suradnja.

Ovogodišnja je konferencija i Uvodna konferencija projekta HR-ZOO te je posvećena predstavljanju ciljeva i rezultata projekta i plana aktivnosti u njegovoj provedbi. Projekt će predstaviti Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i njegov voditelj, a otvaranje konferencije uključivat će i prezentacije triju mladih istaknutih hrvatskih znanstvenika – doc. dr. sc. Rose Karlić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Jana Šnajdera s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Vibora Jelića s Instituta Ruđer Bošković. Oni će iz svog područja znanstvenoga rada predstaviti znanstvene i društvene izazove kao i nužnu transformaciju koju je znanstveno područje doživjelo u modernom, digitalnom vremenu. O stanju i perspektivama europske digitalne infrastrukture za otvorenu znanost govorit će predstavnik Europske komisije Jean-Cloude Burgelman.

– Na konferenciji će se detaljnije predstaviti još jedna značajna aktivnost koju vodi Srce – Izgradnja informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje (ZTP), strateškog projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kroz predavanja i rasprave predstavit će se stanje na projektu i prezentirati idejno i izvedbeno rješenje. – rekao je dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca, naglasio je: 

– Uz upoznavanje s aktivnostima na projektima HR-ZOO i CroRIS sudionici konferencije imat će mogućnost kroz otvorene i konstruktivne rasprave doprinijeti daljnjoj provedbi ovih projekata, koji će bez dvojbe oblikovati budućnost znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Sabina Rako, predsjednica Programskog odbora konferencije, istaknula je:

– Osim predavanja i rasprava po sekcijama u programu će se naći čak 16 radionica koje će, vjerujemo, biti poligon za razmjenu znanja i stjecanje novih praktičnih vještina. 

Drugog dana konferencije pozvano predavanje o potrebama istraživačkih zajednica vezanih uz sustave elektroničkih identiteta održat će predavačica iz Švicarske – Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Detaljan program i dodatne informacije dostupni su na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Baltazar

Hrvatski znanstvenici koji mijenjaju svijet

Teslu znate, a tko je Soljačić?

Za Nikolu Teslu, čovjeka ispred svoga vremena, znaju gotovo svi. No tko su Soljačić, Kajfež ili Uzelac? Koji su hrvatski izumi promijenili svijet?

IRO natječaj za volontere

Natječaj za volontere

Kreirajte politike visokoga obrazovanja s Institutom za razvoj obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja traži suradnike za volonterski rad od osam sati tjedno u trajanju od jedne godine. Prijave traju do 28. studenoga.

Poslovna konferencija, Facebook

Program konferencije "Should I Stay or Should I Go?"

Ostati u Hrvatskoj ili otići – otkrivaju prepoznatljive ličnosti iz poslovnog svijeta

Čak 400 mladih i studenata imat će priliku slušati o pothvatima entuzijasta koji su se usudili svoju ideju pretvoriti u uspješan posao na poslovnoj konferenciji „Should I Stay or Should I Go“. Otkrivamo o kojim se entuzijastima radi i kada su u programu.

Putovanje 1

Konferencija na EFZG-u

Studenti iz Tourism Laba otvaraju pitanje današnjih izazova turizma

Studentska udruga Tourism Lab organizira treće izdanje konferencije Tour de Tourism. Brojni će predavači posjetitelje upoznati s današnjim izazovima turizma, ali i podijeliti s njima svoja bogata iskustva na ovome području.

koferi

Znanstveno-stručna konferencija

Preko 200 stručnjaka progovara o iseljavanju stanovništva, raspravi se priključuju i studenti

U svjetlu iznimno aktualnog migracijskog problema konferencija Instituta za migracije i narodnosti progovorit će o temeljnim društvenim pitanjima hrvatskog društva danas.