Akademija dramske umjetnosti

Studij snimanja promijenio je ukupnu sliku jedne profesije; sada obilježava 50. obljetnicu

Studenti snimanja ADU-a

Studij koji je profesor Tanhofer razvijao zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije. Svoju će 50. obljetnicu proslaviti svečanošću u čijem će se sklopu održati promocija monografije „50 godina Studija snimanja 1969. – 2019.” i otvorenje izložbe „50 godina Studija snimanja”.

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu obilježit će 50. obljetnicu Studija snimanja. Svečanost je zakazana za petak, 29. studenog 2019.

Započet će u 17 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5 uz prigodni program i promociju monografije 50 godina Studija snimanja 1969. – 2019., čiji je urednik profesor Silvestar Kolbas. Monografija tekstovima prof. dr. art. Enesa Midžića i ostalih nastavnika Odsjeka detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija koji je 1969. godine utemeljio vrsni snimatelj i profesor Nikola Tanhofer.

Studij snimanja bitno je i naglo promijenio ukupnu sliku jedne profesije, a i umjetničkog i stručnog područja na kojem djeluje. Generacije akademskih snimatelja školovanih na Akademiji dramske umjetnosti donijeli su svježu energiju, znanje i ideje potrebne u trenutku u kojem hrvatska kinematografija i rastući medij televizije nisu više mogli crpiti svoju inspiraciju i snagu u sporadičnom regrutiranju i samoobrazovanju filmskih i televizijskih snimatelja. Studij koji je profesor Tanhofer razvijao zasigurno je oplemenio sliku hrvatske kinematografije i televizije.

Nikola Tanhofer na nastavi; foto: Branko Knez

Danas se Studij snimanja odvija na dvjema razinama koje podrazumijevaju trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij. Diplomski studij čine tri usmjerenja: Filmsko snimanje i videosnimanje, Fotografija te Oblikovanje svjetla. Temelj studija čini praktični umjetnički rad u kojem se primjenjuje usvojeno filmsko teorijsko znanje i stječe iskustvo u kreativnoj uporabi tehnike i tehnologije.

Svečanost će se nastaviti u 19 sati uz otvaranje izložbe pod nazivom 50 godina Studija snimanja u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8). Izložba će predstaviti fotografije iz akademskih filmova koje su snimali studenti prve generacije studija snimanja, a čiji je kustos povjesničar umjetnosti prof. Želimir Koščević. Ondje će se također moći pogledati pedesetak kratkih studentskih filmova te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. godine do danas.

Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca. Radno je vrijeme ADU Galerije f8 radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Partner obljetnice jest Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Komentari na članak

Vezani članci

dadf

Širenje umjetnosti

Otvoren poziv umjetnicima za donaciju vlastitih radova te samopromociju

Poziv za donaciju umjetničkih radova otvoren je do 1. svibnja. Radovi će biti izloženi u Karlovcu, Puli, Splitu i Valpovu, gdje će posjetitelji imati priliku udomiti radove te se upoznati s radom ovih umjetnika.

Fotografija_Duje Miliša

Otvorenje izložbe

Galerija f8 Akademije dramske umjetnosti postaje novo središte kreativne prakse

Performans, radiodramske slušaonice, kazališni pokusi, javna predavanja u urbanom ambijentu centra grada – sve to u Galeriji f8.

Darko Rundek

„Dani hrvatskog filma“

Darko Rundek o filmskoj glazbi na ADU-u; prijave za sudjelovanje u tijeku

Do 10. lipnja traju prijave za ekskluzivni „masterclass“ jednog od naših najnagrađivanijih glazbenika i filmskih skladatelja koji potpisuje filmsku glazbu u petnaestak različitih produkcija.

https://pixabay.com/en/graduation-scroll-cap-university-2148715/

Diplomska izložba u Galeriji SKC

Studentica zarobljava biljke u staklu; svakako pogledajte rezultat!

– Stvaram radove u mediju stakla kroz nekoliko tehnika obrade od biljaka raznolikih oblika, tekstura i vrsta iz svog okruženja. – ističe Kristina Čehulić.

Portret slikara

Nakon dugo vremena u Zagrebu konačno izložena galerija slika

Hrvatske djevojke – Erotika autora Damira Medvešeka

Od otvorenja izložbe u ponedjeljak, 14. listopada 2013. u Book caffeu, galeriju slika Hrvatske djevojke – Erotika Damira Medvešeka moći ćete pogledati svakoga dana u radnom vremenu Book caffe-a. Izložba će biti otvorena do 4. studenog ove godine.