Transparentnost javne komunikacije

Studentsko istraživanje rasvijetlilo odnos Vlade i medija

naslovna novinar

Dvojica studenata istražili odnos Vlade RH prema medijima u Hrvatskoj. Pogledajte što su otkrili.

Press insights, istraživanje koje su pokrenuli studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Visoke škole, Edward Bernays, Marko Božac i Maro Alavanja, godišnje ispituje odnos novinara, medija i Vlade. Istraživanje je prvi puta ispitalo aspekte javnog prostora i komunikacije u Hrvatskoj, a u njemu je sudjelovalo 27 novinara koji su pratili rad Vlade Zorana Milanovića i sektor politike od 2000. godine Pokrenuto je kao ideja za diplomski rad, ali zbog pohvala i nagovaranja novinara, odlučili su ga objaviti javno kako bi doprinijeli unaprijeđenju otvorenosti i transparentnosti javne komunikacije u RH.

Kada je u pitanju otvorenost i prijateljska nastrojenost Vlade prema predstavnicima medija, Vlada Zorana Milanovića vodi s prosječnom ocijenom 3,53, iako je 33 posto ispitanika odgovorilo da Zoran Milanović nije naklonjen medijima. Zanimljiva je činjenica da 90 posto ispitanih novinara navodi kako ipak najkorisnije informacije najčešće dobivaju putem neformalnih druženja s vladinim dužnosnicima.

Tvrde kako je bivša Vlada, s prosječnom ocjenom od 3,53, bila najotvorenija i najspremnija za transparentnu komunikaciju s medijima i javnošću do sada. Što se tiče bivšeg premijera, 33 posto ispitanika ipak tvrdi kako nije bio naklonjen prema predstavnicima medija za vrijeme svoga mandata, dok je 40 posto ocijenilo kako je Zoran Milanović bio neutralan prema sedmoj sili. Vlada Jadranke Kosor ocijenjena je s prosječnom ocjenom 2,6, dok je Vlada Ive Sanadera ocijenjena s 2,5, a Milanovićevu Vladu po otvorenosti u stopu prati Vlada Ivice Račana, s prosječnom ocjenom 3,44.

59 posto ispitanih novinara smatra da je u 2015. godini Vlada Zorana Milanovića bila otvorenija nego prije, što se može dovesti u korelaciju s činjenicom da je 2015. bila izborna godina. S druge strane, 37 posto ispitanih novinara ipak smatra da je Vlada u tom periodu bila jednako otvorena. U prosjeku, dvoje od tri ispitanih novinara tvrdi kako su informacije dobivene od dužnosnika u Vladi Zorana Milanovića bile vjerodostojne, dok jedan od troje ne može procijeniti koliko su vjerodostojne bile informacije dobivene od tadašnjih Vladinih dužnosnika.

– Novinarima je najvažnije da im izvor ne laže i da je dostupan. Odnosno, da sve ono što nije za reći javno, a može se reći off the record, bude točno i pravovremeno s obzirom na zadane rokove. – Maro Alavanja.

Od ostalih dužnosnika, Tomislav Saucha, predstojnik ureda Zorana Milanovića, ocijenjen je kao vrlo rijetko spreman za suradnju s medijima (1,5), što je potpuno oprečno praksi u Velikoj Britaniji ili SAD-u gdje takozvane Chief of Staff funkcije igraju veliku ulogu u komunikaciji s medijima.

– Po sudu nekih novinara, funkcioniramo puno transparentnije od recimo slovenske Vlade ili srpske Vlade. Primjerice novinari u Sloveniji unaprijed moraju poslati pitanja za pressice i PR služba odabire novinare koji mogu postaviti pitanje, zbog čega je HND i reagirao oko slučaja s premijerom Cerarom i aferom pirangate. – zaključio je Marko Božac.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Studentskog zbora sveučilišta u Zagrebu

Predstavnici studenata nadaju se da će ministarstvo ispuniti obećanje

Promjene u Pravilniku o studentskoj prehrani od 1. prosinca

U suradnji sa studentskim udrugama, domskim odborima i svim zainteresiranim pojedincima Studentski zbor započinje razradu izmjena u pravilniku koji će tako više odgovarati studentskim potrebama, a istovremeno dovesti do povećanja i ujednačavanja kvalitete prehrane na nacionalnoj razini

EP

Model Eropean Union Strasbourg 2016

Erasmus+ omogućuje vam da iz prve ruke upoznate institucije EU-a

U tijeku su prijave na Erasmus+ projekt "Model Eropean Union Strasbourg 2016". Napišite izvrstan esej i preuzmite važne uloge u institucijama Europske unije, barem na tjedan dana.

ISIC kartica

Studentske iskaznice

ISIC – međunarodna studentska iskaznica

ISIC (International student identity card) je jedina međunarodno priznata studentska iskaznica. Iskaznicu godišnje koristi oko 4,5 milijuna studenata u 120 zemalja, a osim studentske inačice, postoje i iskaznice za mlade i iskaznice za profesore.

/

NA DANAŠNJI DAN

Obilježava se Svjetski dan radija, medija koji 99 godina privlači masovnu publiku

13. veljače obilježava se Svjetski dan radija, kao spomen na dan kada je osnovan Radio Ujedinjenih naroda. Ovaj medij oduvijek privlači masovnu publiku, a ljudi često nisu ni svjesni koliko ga zapravo konzumiraju.

Pobjednici Mozgala

Završeno edukativno natjecanje Mozgalo

Mozgalo: Hrvatski studenti pronašli najbolje pivo i osvojili nagrade

Saznajte tko su pobjednici edukativnog studentskog natjecanja "Mozgalo" te kako su oni rudarenjem podataka otkrili koje je pivo najbolje na svijetu.