Transparentnost javne komunikacije

Studentsko istraživanje rasvijetlilo odnos Vlade i medija

naslovna novinar

Dvojica studenata istražili odnos Vlade RH prema medijima u Hrvatskoj. Pogledajte što su otkrili.

Press insights, istraživanje koje su pokrenuli studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Visoke škole, Edward Bernays, Marko Božac i Maro Alavanja, godišnje ispituje odnos novinara, medija i Vlade. Istraživanje je prvi puta ispitalo aspekte javnog prostora i komunikacije u Hrvatskoj, a u njemu je sudjelovalo 27 novinara koji su pratili rad Vlade Zorana Milanovića i sektor politike od 2000. godine Pokrenuto je kao ideja za diplomski rad, ali zbog pohvala i nagovaranja novinara, odlučili su ga objaviti javno kako bi doprinijeli unaprijeđenju otvorenosti i transparentnosti javne komunikacije u RH.

Kada je u pitanju otvorenost i prijateljska nastrojenost Vlade prema predstavnicima medija, Vlada Zorana Milanovića vodi s prosječnom ocijenom 3,53, iako je 33 posto ispitanika odgovorilo da Zoran Milanović nije naklonjen medijima. Zanimljiva je činjenica da 90 posto ispitanih novinara navodi kako ipak najkorisnije informacije najčešće dobivaju putem neformalnih druženja s vladinim dužnosnicima.

Tvrde kako je bivša Vlada, s prosječnom ocjenom od 3,53, bila najotvorenija i najspremnija za transparentnu komunikaciju s medijima i javnošću do sada. Što se tiče bivšeg premijera, 33 posto ispitanika ipak tvrdi kako nije bio naklonjen prema predstavnicima medija za vrijeme svoga mandata, dok je 40 posto ocijenilo kako je Zoran Milanović bio neutralan prema sedmoj sili. Vlada Jadranke Kosor ocijenjena je s prosječnom ocjenom 2,6, dok je Vlada Ive Sanadera ocijenjena s 2,5, a Milanovićevu Vladu po otvorenosti u stopu prati Vlada Ivice Račana, s prosječnom ocjenom 3,44.

59 posto ispitanih novinara smatra da je u 2015. godini Vlada Zorana Milanovića bila otvorenija nego prije, što se može dovesti u korelaciju s činjenicom da je 2015. bila izborna godina. S druge strane, 37 posto ispitanih novinara ipak smatra da je Vlada u tom periodu bila jednako otvorena. U prosjeku, dvoje od tri ispitanih novinara tvrdi kako su informacije dobivene od dužnosnika u Vladi Zorana Milanovića bile vjerodostojne, dok jedan od troje ne može procijeniti koliko su vjerodostojne bile informacije dobivene od tadašnjih Vladinih dužnosnika.

– Novinarima je najvažnije da im izvor ne laže i da je dostupan. Odnosno, da sve ono što nije za reći javno, a može se reći off the record, bude točno i pravovremeno s obzirom na zadane rokove. – Maro Alavanja.

Od ostalih dužnosnika, Tomislav Saucha, predstojnik ureda Zorana Milanovića, ocijenjen je kao vrlo rijetko spreman za suradnju s medijima (1,5), što je potpuno oprečno praksi u Velikoj Britaniji ili SAD-u gdje takozvane Chief of Staff funkcije igraju veliku ulogu u komunikaciji s medijima.

– Po sudu nekih novinara, funkcioniramo puno transparentnije od recimo slovenske Vlade ili srpske Vlade. Primjerice novinari u Sloveniji unaprijed moraju poslati pitanja za pressice i PR služba odabire novinare koji mogu postaviti pitanje, zbog čega je HND i reagirao oko slučaja s premijerom Cerarom i aferom pirangate. – zaključio je Marko Božac.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti o novcu i bankama

Studenti o novcu i bankama

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju stavove i znanje studenata o novcu i bankama

Što je za tebe banka i što utječe na tvoj izbor banke? Znaš li što je trajni nalog ili pak dividenda? Smatraš li da je novac izvor sreće ili nužno zlo? Otkrij nam u anketi!

Konferencija Student investitor 2014

Financijski klub poziva

Konferencija Student investitor 2014. na Ekonomskom fakultetu

Konferencija Student investitor 2014. je konferencija u organizaciji studentske udruge Financijski klub s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Održat će se 13. svibnja s početkom u 10 sati.

Grafit

Marija Bionda

Kako ti se da?

Zapitate li se ikad zašto ste toliko mrzovoljni? Ja baš i ne.

EU

Uključivanje u donošenje odluka

Studenti mogu utjecati na politiku EU-a; evo i kako

Od 2011. godine Erasmus Student Network, najveća studentska organizacija Europe, provodi projekt pod nazivom ESNsurvey. Studenti i mladi njegovim ispunjavanjem direktno utječu na donošenje odluka i politiku mladih u Europskoj uniji.

https://pixabay.com/photos/handshake-hands-laptop-monitor-3382503/

Sveučilište u Zagrebu

Dan dobrodošlice za strane studente; evo koliko ih ove godine gostuje u Zagrebu

Središnji ured za međunarodnu suradnju 27. rujna organizira Dan dobrodošlice studentima razmjene u zimskom semestru. Osim toga poznate su i brojke zastupljenosti stranih studenata na fakultetima.