Najmovi stanova

Studenti su potencijalne žrtve lažnih stanodavaca; otkrivena velika prevara u poznatom oglasniku

Stan, prevara 2

U potrazi za novim stanom studentica je pronašla savršen stan za 400 eura, no taj se isti stan iznajmljuje u Estoniji. Kako je to moguće?

U današnje vrijeme kada je tehnologija vrlo razvijena, lako je pronaći sve što vam treba na internetu – od maskice za mobitel do novog automobila ili stana. Također je lako naići i na prevarante. Mnogi olako nasjednu na svakojake oglase, čak i kad se čine predobrima da bi bili stvarni.

U potrazi za novim stanom jedna je studentica naišla upravo na takav oglas. Naizgled savršen stan u centru za samo 400€. Poslala je upit e-poštom, na koji još čeka odgovor, a u međuvremenu je odlučila provjeriti radi li se možda o prevari jer je čula za nekoliko takvih slučajeva.

Foto: Screenshot

I doista se radilo o prevari. Konkretno, za navedeni stan, studentica je pronašla još jedan oglas objavljen na poveznici. Isti stan u Estoniji i Zagrebu! 

Kod prevara slijed je događaja sljedeći:

  • pronađete savršen stan za sitne novce
  • pošaljete e-mail, najčešće nekom kome domena ne završava na gmail.com
  • u poruci navedete sva pitanja koja vas zanimaju, najčešće: Kada mogu vidjeti stan?
  • dobijete odgovor da oglašivač trenutno nije u Hrvatskoj te da trebate uplatiti novce preko Airbnb-a da bi vam osoba koja je provjerena od strane Airbnb-a pokazala stan
  • naivno uplatite novce kako biste imali dream-come-true stan
  • postajete žrtva tipične internetske prevare.

Mnogi će pomisliti da nitko nije lud da bi uplatio novce za stan koji nije vidio, ali začudili biste se. U prilog prevarenima ne idu ni činjenice da oglasnici, u ovom slučaju Njuškalo, nisu obvezni snositi odgovornost ni za kakvu štetu bilo koje vrste nastalu između korisnika i oglašivača.

– Za sve objave, oglase, poruke, tekstove, prikaze,  fotografije, videosnimke, ponude, kataloge, vaučere i drugi materijal (u daljnjem tekstu: sadržaj) objavljen na stranicama, prenesen preko stranica ili povezan elektroničkom poveznicom (linkom) sa stranica, isključivo odgovara osoba od koje je takav sadržaj potekao. Njuškalo ne daje nikakva jamstva o pitanju točnosti, potpunosti ili autentičnosti takvog sadržaja. U slučaju bilo kakvih zahtjeva trećih osoba po osnovi naknade štete ili po bilo kojoj drugoj osnovi, a koja bi bila u vezi sa sadržajem dostavljenim od korisnika, korisnik u cijelosti preuzima odgovornost, kao i obvezu poduzeti sve radnje kako bi obranio i zaštitio Njuškalo od svih takvih zahtjeva. – 

– Svi eventualni sporovi nastali iz odnosa korisnika Njuškala i oglašivača (nastali zbog istinitosti podataka o korisniku ili sadržaju ponude, o predmetu, cijeni ponude, trajanju akcije i sl.) rješavaju se isključivo između korisnika. Njuškalo nije odgovoran ni za kakvu štetu bilo koje vrste, nastale kao posljedica takvih odnosa. – stoji na Njuškalu.

Postoji nekoliko trikova kojima možete eliminirati neke od takvih oglasa. Pomoći će vam Google Image Search. Sačuvate cover sliku savršenog stana, prebacite je na Google slike i prenesete istu sliku. Otvorit će vam se svi linkovi gdje se ta ista slika koristila. 

Prevaranti se u navedenom slučaju nisu niti potrudili promijeniti slike jer im, očigledno, nitko ništa ne može. Naiđete li na takvo što, odmah prijavite oglas i dajte svoj doprinos suzbijanju prevara.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/couple-making-out-young-happy-731890/

Rezultati istraživanja

Osobni razvoj nije izgovor za prevaru

Još nijedan razlog za prevaru nije opravdao ovaj čin. Istraživanje je pokazalo da eksperimentiranje koje podrazumijeva nevjeru neće pridonijeti razvoju individualca.

Diana i Charles 1

Na današnji dan

Kraljevski razvod Dijane i Charlesa

Nakon četiri godine razdvojenosti i brojnih skandala koji su im potresali brak, Charles, princ od Walesa i nasljednik britanske krune, i njegova supruga princeza Diana, formalno su se razveli 28. kolovoza 1996.

IRO traži volontere

Oglas za volontere

Institut za razvoj obrazovanja u potrazi za suradnicima iz studentskih krugova

Do 3. prosinca otvorene su prijave za volontiranje u IRO-u. Ono podrazumijeva osmosatni angažman na tjednoj bazi u području komunikacija i marketinga, obrazovnog savjetovanja, administracije i praćenja politika visokog obrazovanja.

Sveučilište u Zadru

Studentska inicijativa

Zadarski studenti odlučili stati na kraj suludim cijenama najma stanova

Zbog previsokih cijena i niza problema s kojima se susreću zadarski studenti kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, sastavljena je crna lista iznajmljivača.

Snijeg

Studentski posao

Za čišćenje snijega u Osijeku satnica i do 35 kn, prijave već započele

Tko kaže da samo ljeti cvate posao? Zimske (ne)prilike također nude mogućnost zarade. Osječki studenti i ove su godine dobili priliku okušati se u čišćenju snijega, a prijaviti se mogu već sada.