Najmovi stanova

Studenti su potencijalne žrtve lažnih stanodavaca; otkrivena velika prevara u poznatom oglasniku

Stan, prevara 2

U potrazi za novim stanom studentica je pronašla savršen stan za 400 eura, no taj se isti stan iznajmljuje u Estoniji. Kako je to moguće?

U današnje vrijeme kada je tehnologija vrlo razvijena, lako je pronaći sve što vam treba na internetu – od maskice za mobitel do novog automobila ili stana. Također je lako naići i na prevarante. Mnogi olako nasjednu na svakojake oglase, čak i kad se čine predobrima da bi bili stvarni.

U potrazi za novim stanom jedna je studentica naišla upravo na takav oglas. Naizgled savršen stan u centru za samo 400€. Poslala je upit e-poštom, na koji još čeka odgovor, a u međuvremenu je odlučila provjeriti radi li se možda o prevari jer je čula za nekoliko takvih slučajeva.

Foto: Screenshot

I doista se radilo o prevari. Konkretno, za navedeni stan, studentica je pronašla još jedan oglas objavljen na poveznici. Isti stan u Estoniji i Zagrebu! 

Kod prevara slijed je događaja sljedeći:

  • pronađete savršen stan za sitne novce
  • pošaljete e-mail, najčešće nekom kome domena ne završava na gmail.com
  • u poruci navedete sva pitanja koja vas zanimaju, najčešće: Kada mogu vidjeti stan?
  • dobijete odgovor da oglašivač trenutno nije u Hrvatskoj te da trebate uplatiti novce preko Airbnb-a da bi vam osoba koja je provjerena od strane Airbnb-a pokazala stan
  • naivno uplatite novce kako biste imali dream-come-true stan
  • postajete žrtva tipične internetske prevare.

Mnogi će pomisliti da nitko nije lud da bi uplatio novce za stan koji nije vidio, ali začudili biste se. U prilog prevarenima ne idu ni činjenice da oglasnici, u ovom slučaju Njuškalo, nisu obvezni snositi odgovornost ni za kakvu štetu bilo koje vrste nastalu između korisnika i oglašivača.

– Za sve objave, oglase, poruke, tekstove, prikaze,  fotografije, videosnimke, ponude, kataloge, vaučere i drugi materijal (u daljnjem tekstu: sadržaj) objavljen na stranicama, prenesen preko stranica ili povezan elektroničkom poveznicom (linkom) sa stranica, isključivo odgovara osoba od koje je takav sadržaj potekao. Njuškalo ne daje nikakva jamstva o pitanju točnosti, potpunosti ili autentičnosti takvog sadržaja. U slučaju bilo kakvih zahtjeva trećih osoba po osnovi naknade štete ili po bilo kojoj drugoj osnovi, a koja bi bila u vezi sa sadržajem dostavljenim od korisnika, korisnik u cijelosti preuzima odgovornost, kao i obvezu poduzeti sve radnje kako bi obranio i zaštitio Njuškalo od svih takvih zahtjeva. – 

– Svi eventualni sporovi nastali iz odnosa korisnika Njuškala i oglašivača (nastali zbog istinitosti podataka o korisniku ili sadržaju ponude, o predmetu, cijeni ponude, trajanju akcije i sl.) rješavaju se isključivo između korisnika. Njuškalo nije odgovoran ni za kakvu štetu bilo koje vrste, nastale kao posljedica takvih odnosa. – stoji na Njuškalu.

Postoji nekoliko trikova kojima možete eliminirati neke od takvih oglasa. Pomoći će vam Google Image Search. Sačuvate cover sliku savršenog stana, prebacite je na Google Slike i prenesete istu sliku. Otvorit će vam se svi linkovi gdje se ta ista slika koristila. 

Prevaranti se u navedenom slučaju nisu niti potrudili promijeniti slike jer im, očigledno, nitko ništa ne može. Naiđete li na takvo što, odmah prijavite oglas i dajte svoj doprinos suzbijanju prevara.

Komentari na članak

Vezani članci

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Objava oglasa

Studentski centar Rijeka pomaže pri traženju smještaja

Nudi se mogućnost objavljivanja oglasa na Facebook stranici Studentskog centra kako bi se studentima olakšalo pronalaženje ili vlasnicima iznajmljivanje stanova.

Naslovna

Neobičan oglas

Traži se misteriozna djevojka iz tramvaja

Crvenokosoj djevojci koja ga je te noći očarala ipak nije imao hrabrosti prići, no to ga nije spriječilo da ju potraži pomoću svih mogućih sredstava.

Internet

Pazite na svoje internet podatke

Opasnosti automatskog popunjavanja profila prilikom otvaranja korisničkog računa

Izbjegnite mogućnost da postanete žrtvom internetske prevare.

Studentski.hr

Oglas za volonterski posao: Administrator

Studentski.hr traži pojačanje!

Oduvijek ste htjeli biti dio našeg super kul portala, ali niste znali kako se priključiti? Sada imate priliku (života)!

Prijava za posao

Mali vodič za snalaženje u moru poslova i poslodavaca

Gdje pronaći studentski posao

Donosimo pregled stranica na kojima studenti najčešće pronalaze svoja buduća radna mjesta.