Studentsko natjecanje „Pokretač“

Što je društveno poduzetništvo i zašto je važno?

isto

Društveno se poduzetništvo u Hrvatskoj i svijetu primjenjuje već neko vrijeme različitim oblicima socijalnog djelovanja. Studentskim natjecanjem Pokretač ukazat će se na važnost što češće primjene društvenog poduzetništva unutar ljudske zajednice.

U svrhu pobližeg upoznavanja studenata s pojmom društvenog poduzetništva te načinima rješavanja socijalnih poteškoća, udruga Studentski informativni kutak organizira studentsko natjecanje naziva Pokretač. Jedan od osnovnih ciljeva projekta stjecanje je znanja i vještina kod studenata o načinima realizacija njihovih ideja kako bi dali svoj doprinos rješavanju ljudskih problema poput siromaštva, gladi, nejednakosti, klimatskih promjena te narušavanja bioraznolikosti.

Prema definiciji Strategije razvoja društvenog poduzetništva 2015. – 2020. godine, društveno poduzetništvo predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice. Unatoč postojanju i ostalih definicija, u svakoj se od njih spominju pojmovi kao što su društvena svrha, održivi razvoj, demokracija i inovativnost koje društveno ili drugim nazivom socijalno poduzetništvo objedinjuje.

Ciljevi društvenog poduzetništva, uz navedene termine, obuhvaćaju i realizaciju strateških ciljeva, borbu protiv siromaštva, zapošljavanje, stvaranje novih proizvoda, ostvarenje tržišne konkurentnosti, očuvanje sredstava, vrednovanje baštine i bioraznolikosti te unapređenje kvalitete života poslovanjem za opću dobrobit društvene zajednice.

Ovakav je tip poduzetništva, posebice u današnje vrijeme, iznimno važan s obzirom na to da djeluje kao dio ekonomskog sustava te, sukladno tomu, sadrži različite metode rješavanja društvenih problema, odnosno problema s kojima se suočavaju socijalno ugrožene i zapostavljene zajednice. Važno je istaknuti da se navedenim načinima ne pokušava ostvariti profit u prvom redu, kao što je slučaj kod drugih oblika poduzetništva, nego pozitivno utjecati na društvo u cjelini i pomoći mu da ostvari svoje prioritete i potencijale te, na kraju krajeva, život dostojan svakog čovjeka.

Unatoč postojanju brojnih organizacija, kao što su trgovačka društva, potrošačke ili kreditne unije te organizacije civilnog društva, koje na ovaj ili onaj način djeluju po principu društvenog poduzetništva, sam njegov pojam predstavlja relativno nov način poslovanja u svijetu. U Hrvatskoj se pojam upotrebljava tek desetak godina te se još uvijek ne može reći da je visoko razvijen i svjesno primjenjivan u praksi.

Konferencije, rasprave i projekti na temu društvenog poduzetništva posljednje se vrijeme sve češće organiziraju kako bi se ukazalo na njegovu važnost, a Pokretač je novi i inovativni promicatelj njegova razvoja. Detaljnije informacije o samom natjecanju i načinima sudjelovanja bit će uskoro objavljene, a do tada pratite Facebook stranicu Studentsko natjecanje Pokretač.

Komentari na članak

Vezani članci

Ecotrophelia 2017.

Studentsko natjecanje

Došlo je vrijeme da okusimo okus ideja Ecotrophelie

Konačno doznajemo koji studentski tim ove godine putuje u London jer je bio najinovativiji i najuspješniji na studentskom natjecanju Ecotrophelia.

O izazovima društvenog poduzetništva na Oazinoj međunarodnoj konferenciji

Projekt „Most prema USPJEHU”

O izazovima društvenog poduzetništva na Oazinoj međunarodnoj konferenciji

Sudionici konferencije upoznat će se s terminom društvenog poduzetništva, planovima pokretanja društvenih poduzeća, a slušat će i o njegovim izazovima u hrvatskom i europskom kontekstu.

TVZ Mobile ChallengeCup publika

Veliko studentsko natjecanje

Timovi dovršavaju mobilne aplikacije za finale TVZ Mobile Challenge Cup-a

– TVZ MC2 je događanje koje se odlično uklapa u školovanje onih koji po dolasku na tržište rada žele imati stvarne vještine, a ne tek puko i slabo uporabljivo teorijsko znanje. – istaknuo je Cvetojević.

Youth Future Croatia 2019

SIK-ova konferencija

Youth Future Croatia 2019. donosi sve o zanimanjima budućnosti

Jednodnevna konferencija Youth Future Croatia 2019. održat će se 29. svibnja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zanimljivi gosti govorit će o zanimanjima budućnosti.

Zdrava prehrana naslovna

Studentsko natjecanje

Ecotrophelia 2019: Studenti i ove godine stvaraju eko-inovativne prehrambene proizvode

Šesto po redu studentsko natjecanje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda održat će se u lipnju, a prijave timova od dva do sedam članova otvorene su do 10. travnja.