Održan svibanjski susret mladih grada Splita

„Snovi su kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi"

Susret mladih grada Splita u svibnju – VIS Petrus iz Omiša

Na svibanjskom susretu mladih grada Splita i okolice raspravljalo se o različitim vrstama snova i njihovoj vezi sa stvarnošću. Susret su vodili i animirali mladi iz Hrvatskog Nadzemlja.

U srijedu 18. svibnja 2016. Hrvatsko Nadzemlje još jednom je popunilo veliku dvoranu splitskog sjemeništa. Tema ovomjesečnog susreta mladih grada Splita i okolice nosila je naziv Svi nešto sanjamo. Nadzemljaši su, ironizirajući današnje televizijske emisije koje sve veći broj građana svakodnevno gleda, slatkim skečem sanjoviti Milan predstavili temu i uveli predavača, patera Miju Nikića, profesora psihologije, psihologije religije i povijesti religija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pater Mijo objasnio je da su snovi kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi, tako se na primjer u Bibliji pojavljuju snovi Josipa Egipatskoga i sv. Josipa, zaručnika BDM. Zanimljivo je da na snove ne utječu nikakve društvene norme, ali se u njima otkriva ono što želimo ili pak ono čega se bojimo. Naglasio je da su procesi koji su odgovorni za stvaranje snova: ostatak dana, potiskivanje, sposobnost sublimacije, kondenzacija i premještaj.

Pater Mijo kaže da je čest uzrok nastanka noćnih mora lijeganje u krevet bez molitve. Nadalje je tumačio različite vrste snova, i one negativne kao i one pozitivne. Na kraju zaključuje da od snova ne treba praviti kult već je san jedno od mnogih susreta sa samim sobom i s Bogom, a snovi nam pomažu da postanemo cjeloviti. Svatko sam može naslutiti što mu oni poručuju, bitno je samo da ne postanemo previše zarobljeni njima, a pažnju treba posvetiti tek onima koji se često ponavljaju.

Susretu ni ovog puta nije nedostajalo sadržaja pa su tako prikazana čak dva filma od kojih jedan kraći i humorističniji, a drugi duži i ozbiljniji. Film Božji odvjetnik prikazuje utjecaj traumatičnih događaja iz našega života na snove. Protagonist filma u snu projicira rastavu braka u obliku automobilske nesreće, a potom se bori s krivicom. Tužitelj (podsvijest) krivi Boga za ono što se dogodilo, dok Branitelj (savjest) staje u obranu Boga. Sudac (razum) tijekom filma se gubi, dok se lik Boga mijenja prema projekcijama protagonista. Na kraju osoba spoznaje da je u snu u kojem dobiva poruku da se sa trenutnom situacijom treba suočiti u stvarnosti kako mu san ne bi postao realnost. Produkcija filmova već se može mjeriti s visokobudžetnim filmovima stranih produkcija, a uza sve to redovito imaju poruke koje će potaknuti i one okorjele duše na razmišljanje o svome životu.

U novom serijalu Božo i Barut pokazuju kako izgledaju njihovi lucidni snovi. Iako su u životu sitni kriminalci, Božo i Barut u snovima ipak pokazuju što bi zapravo željeli biti. U snovima je sve dopušteno.

Susret je svojom pjesmom uljepšao bend mladih VIS Petrus iz Omiša – Priko. Tijekom susreta predstavljena su još dva važna projekta koja će se održavati u Splitu – Marijini obroci, točnije utrka Trčimo za obrok više koja će se održati na splitskoj Rivi u subotu 21. svibnja 2016. s početkom u 9 sati, a za koje je Hrvatsko Nadzemlje snimilo i promotivni video koji se može pogledati na YouTube kanalu. Ujedno je i zanimljivim skečem predstavljen projekt 72 h bez kompromisa koji će se održati od 16. do 18. listopada 2016.

Susret je završio povjerenik za mlade don Mihael Prović s nekoliko pozdravnih riječi. Sljedeći, posljednji susret ove sezone, bit će 15. lipnja 2016. u 20:30 s temom Kršćanstvo i sreća. Gost predavač je dr. sc. fra Ante Akrap, profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Komentari na članak

Vezani članci

Onetius

Video intervju s Mariom Novakom, pokretačem Onetiusa

„Sve je to dosta brzo počelo gorjeti i gorjet će vjerojatno zauvijek”

Znanje treba biti dostupno svakome pa je tako student Tehničkog fakulteta u Rijeci omogućio širenje znanja pokrenuvši web stranicu naziva Onetius. Sve o ovom hvalevrijednom projektu otkrio nam je sam njegov pokretač, Mario Novak.

Zatočeništvo

Na današnji dan

Terry Anderson – novinar u najdužem zatočeništvu

– 2452 dana proveo sam u prljavim i smrdljivim podrumima. Shvatio sam da trebam ljude kako bih ostao normalan. – rekao je novinar.

Alan Turing-skulptura

Na današnji dan

Umro Alan Turing, matematički genije i jedan od najzaslužnijih znanstvenika za dešifriranje poruka Enigme

Smatra se da je Alan Turing svojim radom doprinio skraćivanju Drugog svjetskog rata za najmanje godinu dana te time spasio milijune života.

Spalding

Na današnji dan

Kada bi koža mogla pričati – 140 godina povijesti košarkaške lopte

Kad pričamo o loptama, Spalding je jedno od prvih imena koja padaju na pamet. Iako je kao sportaš vječni stanovnik bejzbolske kuće slavnih, nije mu proizvodnja te opreme donijela najveću slavu.

Jaslice

Matej Sunara

Sretan Božić svakome

Nakon tri mjeseca loše talijanske hrane uživam u obilnim obrocima moje majke i guštam prešetavajući se po rivi, ispijajući pića u društvu prijatelja. No, je li ljepota Božića skupa jelka, obilan obrok, nove cipele, hrpa darova i dobar provod u nekom klubu? Na blagdan Božića slavimo rođenje Isusa Krista, Sina Božjega, koji je križ svoj nosio radi nas i radi našega spasenja. Mjesto rođenja ne može biti skromnije.