Održan svibanjski susret mladih grada Splita

„Snovi su kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi"

Susret mladih grada Splita u svibnju – VIS Petrus iz Omiša

Na svibanjskom susretu mladih grada Splita i okolice raspravljalo se o različitim vrstama snova i njihovoj vezi sa stvarnošću. Susret su vodili i animirali mladi iz Hrvatskog Nadzemlja.

U srijedu 18. svibnja 2016. Hrvatsko Nadzemlje još jednom je popunilo veliku dvoranu splitskog sjemeništa. Tema ovomjesečnog susreta mladih grada Splita i okolice nosila je naziv Svi nešto sanjamo. Nadzemljaši su, ironizirajući današnje televizijske emisije koje sve veći broj građana svakodnevno gleda, slatkim skečem sanjoviti Milan predstavili temu i uveli predavača, patera Miju Nikića, profesora psihologije, psihologije religije i povijesti religija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pater Mijo objasnio je da su snovi kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi, tako se na primjer u Bibliji pojavljuju snovi Josipa Egipatskoga i sv. Josipa, zaručnika BDM. Zanimljivo je da na snove ne utječu nikakve društvene norme, ali se u njima otkriva ono što želimo ili pak ono čega se bojimo. Naglasio je da su procesi koji su odgovorni za stvaranje snova: ostatak dana, potiskivanje, sposobnost sublimacije, kondenzacija i premještaj.

Pater Mijo kaže da je čest uzrok nastanka noćnih mora lijeganje u krevet bez molitve. Nadalje je tumačio različite vrste snova, i one negativne kao i one pozitivne. Na kraju zaključuje da od snova ne treba praviti kult već je san jedno od mnogih susreta sa samim sobom i s Bogom, a snovi nam pomažu da postanemo cjeloviti. Svatko sam može naslutiti što mu oni poručuju, bitno je samo da ne postanemo previše zarobljeni njima, a pažnju treba posvetiti tek onima koji se često ponavljaju.

Susretu ni ovog puta nije nedostajalo sadržaja pa su tako prikazana čak dva filma od kojih jedan kraći i humorističniji, a drugi duži i ozbiljniji. Film Božji odvjetnik prikazuje utjecaj traumatičnih događaja iz našega života na snove. Protagonist filma u snu projicira rastavu braka u obliku automobilske nesreće, a potom se bori s krivicom. Tužitelj (podsvijest) krivi Boga za ono što se dogodilo, dok Branitelj (savjest) staje u obranu Boga. Sudac (razum) tijekom filma se gubi, dok se lik Boga mijenja prema projekcijama protagonista. Na kraju osoba spoznaje da je u snu u kojem dobiva poruku da se sa trenutnom situacijom treba suočiti u stvarnosti kako mu san ne bi postao realnost. Produkcija filmova već se može mjeriti s visokobudžetnim filmovima stranih produkcija, a uza sve to redovito imaju poruke koje će potaknuti i one okorjele duše na razmišljanje o svome životu.

U novom serijalu Božo i Barut pokazuju kako izgledaju njihovi lucidni snovi. Iako su u životu sitni kriminalci, Božo i Barut u snovima ipak pokazuju što bi zapravo željeli biti. U snovima je sve dopušteno.

Susret je svojom pjesmom uljepšao bend mladih VIS Petrus iz Omiša – Priko. Tijekom susreta predstavljena su još dva važna projekta koja će se održavati u Splitu – Marijini obroci, točnije utrka Trčimo za obrok više koja će se održati na splitskoj Rivi u subotu 21. svibnja 2016. s početkom u 9 sati, a za koje je Hrvatsko Nadzemlje snimilo i promotivni video koji se može pogledati na YouTube kanalu. Ujedno je i zanimljivim skečem predstavljen projekt 72 h bez kompromisa koji će se održati od 16. do 18. listopada 2016.

Susret je završio povjerenik za mlade don Mihael Prović s nekoliko pozdravnih riječi. Sljedeći, posljednji susret ove sezone, bit će 15. lipnja 2016. u 20:30 s temom Kršćanstvo i sreća. Gost predavač je dr. sc. fra Ante Akrap, profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Komentari na članak

Vezani članci

OSDS band, izvor: Facebook

Intervju s dečkima iz benda O.S.D.S.

„Ništa se ne može usporediti s osjećajem izlaska na pozornicu“

Razgovarali smo s članovima zagrebačkog pop-tamburaškog benda O.S.D.S. koji uspješno osvajaju glazbene ljestvice i polažu ispite na fakultetu spajajući psihologiju, odnosno elektrotehniku i tamburice.

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Vodič za brucoše

VIDEO: Upoznajte Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Koristeći video te društvene mreže kao način putem kojeg mladi danas najčešće komuniciraju, FGAG u Splitu među prvim fakultetima u Hrvatskoj odlučio se na ovaj način predstaviti svojoj publici.

cohen

"Žurke bez harmonike"

VIDEO: Glazbena godina u znaku Bowieja i Cohena

Teško je odrediti najbolje glazbene albume 2016. godine, a kamoli ih rangirati, stoga smo vam „nabacali" u nastavku glazbene velikane koji su obilježili 2016., a i one glazbenike koji su manje poznati.

Repetitor

Intervju s Borisom iz grupe Repetitor

„U privatnom životu slušamo isključivo turbo folk i ništa drugo“

Repetitor je beogradski bend koji nas 9. srpnja očekuje na Tabor Film Festivalu, a povodom toga smo razgovarali s vokalom Borisom Vlastelicom.

Informiranje – pravo mladih - izdužena

Projekt „Informiranje – pravo mladih”

Predstavljanje udruga mladih i za mlade u sklopu Informativnog ponedjeljka

Informiraj se i saznaj sve o udrugama mladih i za mlade u sklopu Informativnog ponedjeljka koji će se održati 26. veljače u 18 sati.