LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovni programi

Školarci i profesori obrazuju se u kinu Tuškanac, dio programa vode studentice

Filmska naSTAVa, radionice dokumentarnog filma i radionica animiranog filma koju vode studentice animacije tri su obrazovna programa u kojima će sudjelovati više od 200 osnovnoškolaca i srednjoškolaca sa svojim profesorima ovih zimskih praznika.

Filmska naSTAVa, radionice dokumentarnog filma i radionica animiranog filma koju vode studentice animacije tri su obrazovna programa u kojima će sudjelovati više od 200 osnovnoškolaca i srednjoškolaca sa svojim profesorima ovih zimskih praznika.

Ovogodišnji zimski praznici u kinu Tuškanac i više su nego radni za čak 204 osnovnoškolca, srednjoškolca i za njihove profesore. Naime, od 8. do 12. siječnja sudjeluju u čak tri obrazovna programa.

Filmska naSTAVa @ kino Tuškanac

Tijekom pet nastavnih dana rekordnih 175 polaznika imat će priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana s obzirom na njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova slijedi njihova analiza i interpretacija uz stručno vodstvo nastavnica – prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić i dipl. montažerke Jelene Modrić. Polaznici stječu temeljna filmološka znanja (od teorije do povijesti filma), znanja o oblikovanju filmske pismenosti i boljem razumijevanju filmskog jezika. Pritom učenici i profesori aktivno sudjeluju u raspravi usmjereni pitanjima predavača te njihovim moderiranjem diskusije nakon filma. Ovaj je program jedinstven u Republici Hrvatskoj, namijenjen osnovnoškolcima, srednjoškolcima i njihovim profesorima, a sudionici radionica i nastave dolaze iz različitih hrvatskih gradova. Osim toga, riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske,a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude. Svemu valja pridodati da ovakav program grad Zagreb i gradove iz kojih dolaze ostali sudionici (Karlovac, Velika Gorica, Široki Brijeg, Varaždin...) svrstava u sam vrh europskih metropola, posebice s obzirom na to da je obrazovna i kulturna politika Europske unije u posljednjih nekoliko godina usmjerena na razvoj filmske pismenosti među mladima jer je univerzalno pravo svih europskih građana da razumiju i cijene te sudjeluju u najširem opsegu filmske kulture.

Radionice animiranog filma

Šesnaest učenika nižih razreda osnovne škole započeli su rad na vlastitom animiranom filmu. Radionicu animacije vode studentice animacije Morana Bunić i Karla Skok, dugogodišnje članice Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. Radionica animiranog filma zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog pristupa s mnoštvom filmskih primjera gdje se često pomiče granica između mentora i učenika te jedni uče od drugih. U takvoj atmosferi djeca najbolje savladavaju osnove medijske pismenosti. Voditeljice će imati kratki uvod u animaciju uz prikaz nekoliko primjera animiranih filmova. Svi sudionici radit će zajednički film na zajedničku ideju koju će donijeti temeljem brainstorminga.

Radionice dokumentarnog filma

Tijekom pet radnih dana, trinaest učenika viših razreda osnovne škole savladavat će teorijski i praktični pristup dokumentarnom filmu uz stručno vodstvo Marinka Marinkića iz SKIG-a – Studija kreativnih ideja Gunja. Također, polaznici će imati prilike upoznati osnove korištenja kamere, tona i rasvjete kako bi savladali bitnim funkcijama koje su primjenjive u dokumentarnom filmu. Nastali film, odnosno filmovi, bit će prezentirani krajem lipnja u velikoj dvorani kina Tuškanac zajedno s filmovima koji su nastali, odnosno nastat će u zimskom i proljetnom ciklusu obrazovnih programa.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a oni su za polaznike besplatni. Ako se po jutru dan poznaje, onda će 2018. godina biti jedna plodonosna godina za programe Hrvatskog filmskog saveza

FOTO: DEMJAN ROŽMAN