LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Rektor Faričić ispunio obećanje: sve je spremno za preuzimanje Znanstvene knjižnice 

Rektor Faričić u dva mjeseca je pripremio sve potrebno za preuzimanje Znanstvene knjižnice, a najavio je i velike promjene.

Rektor Faričić u dva mjeseca je pripremio sve potrebno za preuzimanje Znanstvene knjižnice, a najavio je i velike promjene.

Sveučilište u Zadru od ove godine u svom sastavu ima i Znanstvenu knjižnicu, čija osnivačka prava im je prenijelo Gradsko vijeće prije samo dva mjeseca. Rektor Faričić odradio je pripreme za preuzimanje Knjižnice u dogovorenom vremenu, a najavio je i neke promjene, piše  057 Info.
 


VEZANO: ZNANSTVENA KNJIŽNICA Zadarsko Sveučilište preuzet će vlasništvo i unijeti novitete



Ugovor o prijenosu osnivačkih prava između Grada i Sveučilišta potpisan je 20. prosinca 2023., ali je ugovor stupio na snagu tek 1. siječnja 2024., stoga rektor nije mogao poduzeti ništa konkretno prije toga.
 

Odrađene su pripreme


Rektor je prvo imenovao Marijanu Senkić Klapa za privremenu ravnateljicu koja ima zadaću organizirati rad ustanove u prijelaznom razdoblju od šest mjeseci do donošenja novoga Statuta, imenovanja novoga Upravnog vijeća i izbora novoga ravnatelja.
 

„Imenovana je jer je u ovom prijelaznom razdoblju važno da ustanovu privremeno vodi osoba koja je upućena u funkcioniranje ustanove koja je već mjesecima bez Upravnoga vijeća.“ – objasnio je rektor za 057 Info. 

 

VEZANO: Dan grada Zadra obilježit će se i na zadarskom sveučilištu



Pripremljeni su i ugovori za zaposlenike Znanstvene knjižnice jer će oni na temelju odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja prijeći u okrilje državnoga proračuna. Najavljeno je i prebacivanje dijela poslovanja koji se odnosi na online dostupne sadržaje putem različitih baza čiji se pristup ostvaruje preko MZO-a te putem baza kojima se pristupa plaćanjem iz sveučilišnih sredstava. Tako će svi korisnici Znanstvene knjižnice imati pristup svoj svjetskoj relevantnoj znanstvenoj literaturi.

Besplatno učlanjenje


Nadalje, imenovana je radna skupina zadužena za pripremu teksta novog statuta, obavljen je razgovor sa stručnjacima zaduženim za ažuriranje programske osnove za izgradnju novoga objekta Znanstvene knjižnice u Novom kampusu, u tijeku su pripreme za besplatno učlanjenje svih studenata i zaposlenika Sveučilišta, a priprema se i papirologija za sanaciju dijela krovišta i drugog.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA