LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sporazum Vlade i Sveučilišta u Zagrebu

Prvi se put ustrojava studij domovinske sigurnosti

Za potrebe Hrvatske vojske i sustava domovinske sigurnosti ustrojit će se poslijediplomski specijalistički studiji, što predstavlja nastavak izvrsne višegodišnje suradnje koje je ostvarena između Hrvatskoga vojnoga učilišta i Sveučilišta u Zagrebu. Sporazumom se u Hrvatskoj prvi put ustrojava studij domovinske sigurnosti.

Za potrebe Hrvatske vojske i sustava domovinske sigurnosti ustrojit će se poslijediplomski specijalistički studiji, što predstavlja nastavak izvrsne višegodišnje suradnje koje je ostvarena između Hrvatskoga vojnoga učilišta i Sveučilišta u Zagrebu. Sporazumom se u Hrvatskoj prvi put ustrojava studij domovinske sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i rektor prof. dr. sc. Damir Boras potpisali su 4. rujna u ime Vlade Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu Sporazum o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske i sustava domovinske sigurnosti. Potpisivanju Sporazuma nazočili su načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc i zapovjednik Hrvatskoga vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman general-bojnik Mate Pađen sa suradnicima, prorektori Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, red. prof. art. Mladen Janjanin te pomoćnica rektora prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić.

Na temelju potpisanog Sporazuma (za potrebe Hrvatske vojske i sustava domovinske sigurnosti) ustrojit će se poslijediplomski specijalistički studiji, što predstavlja nastavak izvrsne višegodišnje suradnje koje je ostvarena između Hrvatskoga vojnoga učilišta Dr. Franjo Tuđman i Sveučilišta u Zagrebu. Sporazumom se u Hrvatskoj prvi put ustrojava studij domovinske sigurnosti.

– Jedan od strateških ciljeva ove Vlade uspostava je i razvoj sustava domovinske sigurnosti, a poslijediplomski specijalistički studij domovinske sigurnosti izravan je doprinos tome. Ovaj studij osigurat će interdisciplinarni model obrazovanja i istraživanja te pružiti stjecanje novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti. Također, predmetni studij bit će temelj za standardizaciju procesa u sustavu i nadogradnju stečenih kompetencija kroz vježbe i praksu. – istaknuo je ministar Krstičević, dodavši kako je cilj studija stvoriti pretpostavke za proaktivni pristup sigurnosti, učinkovitiji rad i daljnji razvoj sustava domovinske sigurnosti.

Poručio je i:

– Naša je želja sinergijski iskoristiti sve postojeće obrazovne i istraživačke kapacitete svih institucija sustava domovinske sigurnosti i sveučilišne zajednice, a u smjeru razvoja strateškog partnerstva za sigurnost.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras također je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom obrane i Hrvatskim vojnim učilištem koja je rezultirala uspješnim razvojem sustava vojne izobrazbe.

– Sretni smo što u našoj 350. obljetnici potpisujemo ovaj sporazum koji je temelj naše daljnje suradnje. –istaknuo je prof. dr. sc. Boras, zahvalivši ministru Krstičeviću, predstavnicima MORH-a i HVU-a te poručio kako će Sveučilište u Zagrebu dati punu potporu transformaciji HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost.

Međusobna suradnja započela je 1992. pokretanjem studija Aeronautike, smjera vojni pilot, na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a nastavljena je pokretanjem projekta Kadet i ustrojavanjem preddiplomskih, a potom i diplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Tijekom 2018. godine pokrenut je studijski program Vojno pomorstvo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Od 2018, tijekom koje su akreditirana tri nova studijska programa, na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman izvodi se sedam sveučilišnih studijskih programa koji pokrivaju potrebe svih triju grana Hrvatske vojske. U ljeto 2018. godine završen je prvi ciklus izvođenja preddiplomskih vojnih studija, dio najboljih studenata nastavio je školovanje na diplomskom studiju, a u 2019. prvi se put završava petogodišnji ciklus školovanja kadeta na studijima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Potpisivanje ovoga Sporazuma predstavlja sljedeći korak u transformaciji Hrvatskoga vojnoga učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost Dr. Franjo Tuđman.

– Svjesni smo kako je ta transformacija dugoročan proces, ali sam uvjeren kako ćemo uz zajedničke napore i u suradnji s akademskom zajednicom u tome i uspjeti. –rekao je ministar Krstičević, napomenuvši da će se na tom Sveučilištu osposobljavati budući časnici Hrvatske vojske, kao i drugi stručnjaci u državnim tijelima čija je djelatnost povezana s obranom i nacionalnom sigurnošću.

Uz temeljno vojno osposobljavanje za časnike HV-a na preddiplomskoj i diplomskoj razini, Sveučilište obrane i sigurnosti razvijat će i znanstveno-istraživačku djelatnost te studijske programe poslijediplomske razine, dijelom na bazi postojećih vojnih programa, a dijelom razvojem novih programa s naglaskom na programe u potpori sustava domovinske sigurnosti.

Zahvalivši rektoru Borasu na dosadašnjoj potpori, kao i svima koji su dali svoj doprinos razvoju i jačanju višegodišnje suradnje, ministar Krstičević izrazio je uvjerenje kako će Ministarstvo obrane RH i Sveučilište u Zagrebu i ubuduće uspješno surađivati na dobrobit Hrvatske. I načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov istaknuo je važnost doprinosa suradnje Hrvatskoga vojnoga učilišta i Sveučilišta u Zagrebu koje je osnažilo Hrvatsku vojsku znanjem i novim mladim časnicima čija je izobrazba rezultat te suradnje. Zahvalio je rektoru Borasu i njegovim suradnicima te je i ovom prigodom istaknuo golemu potporu Vlade i ministra Krstičevića u razvoju Hrvatske vojske. Prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić istaknula je da je ove godine Rektorova nagrada prvi put dodijeljena i mladim kadetima Hrvatskog vojnog učilišta, čestitajući svima na uspješnoj suradnji.

FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR