Veganska prehrana

Proljeće započinje pizzom bez mesa

Veganska pizza

Na štandu Prijatelja životinja bit će izložene za degustaciju veganske pizze koje će se od 20. ožujka naći u ponudi deset pizzerija u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Uz prirodu i životinje, s prvim danom proljeća budi se i suosjećajnost te svijest o prednostima biljne prehrane. O tome svjedoči i odaziv deset pizzerija koje su povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bez mesa odlučile uvesti u svoju trajnu ponudu vegansku pizzu, odnosno pizzu bez namirnica životinjskog podrijetla.

Neke od njih moći će kušati i posjetitelji štanda Prijatelja životinja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, 20. ožujka u 11 sati gdje će biti izložene za degustaciju. Organizacija Farm Animals Rights Movement obilježava Meatout već 32 godine, a ovo će biti čak 16. godina u nizu da se obilježava u Hrvatskoj. Ovog puta, pod motom Veganska pizza za sve, žele građanima približiti prednosti veganske hrane.

U Zagrebu, Osijeku i Splitu veganska pizza bit će dostupna za narudžbu od spomenutog datuma. Na taj način gradovi prate svjetski trend i stoje uz bok američkim, kanadskim, britanskim i ostalim planetarno popularnim lancima pizzerija koji su morali zadovoljiti potrebe velike populacije onih koji svoju prehranu temelje isključivo na namirnicama biljnog podrijetla i uvesti pizzu s biljnim sirom. Ovakav obrok postaje popularan i u Hrvatskoj, ne samo zato što je izrazito sočan i ukusan, nego i zbog činjenice da u njima mogu uživati svi, bez obzira na prehrambene navike.

Veganske namirnice, uključujući one koje se poslužuju u restoranima brze hrane, zdravija su opcija. Osim radi zdravlja, ljudi ih sve češće biraju i zbog svijesti o negativnim utjecajima mliječne i mesne industrije na okoliš te zbog dobrobiti životinja. 

Osviještenost o biljnoj prehrani vidi se i po velikoj potražnji za proizvodima biljnog podrijetla i tzv. zamjenama mesu, mlijeku, siru i jajima u hrvatskim trgovinama i restoranima. To je uvelike olakšalo posao pizza-majstorima uključenima u projekt pa su s lakoćom napravili kulinarska remek-djela. Kombinacije su neiscrpne – od širokog spektra povrća, proizvoda od soje i biljnih sireva do sejtana i raznih vrsta gljiva.

Gurmani željno iščekuju ovaj dan u kojem će uživati u najpopularnijem jelu na svijetu u zdravijoj verziji i po promotivnoj cijeni. Prijatelji životinja pozivaju sve da im se pridruže poručujući: Neka dolazak proljeća bude i početak promjena u našim životima! Više informacija i popis pizzerija koje nude popuste nalaze se na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Izdvojeno

Iza zidova farmi i klaonica

Virtualna šetnja hororskim scenama u centru Zagreba

Pozvani ste na realističan virtualni doživljaj stvarnosti skrivene iza zidova farmi i klaonica. Pridružite se na Cvjetnom trgu 13. lipnja u 11 sati.

Psi u skloništu

Prijedlog Zakona o zaštiti životinja

Javnost odlučuje o životinjama u cirkusu i držanju dupina u zatočeništvu

Pozivaju se svi zainteresirani za bolji Zakon o zaštiti životinja da se aktivno uključe u javnu raspravu.

IZVOR: Pinterest

Zabrana o uzgoju životinja za izradu krzna

Veliki pomaci u Hrvatskoj na području zaštite životinja

Nakon 10 godina prijelaznog razdoblja činčile, koje su uzgajivači koristili za deranje kože, napokon više nisu životinje od kojih će se proizvoditi odjevni predmeti.

Voće i povrće

Rastući svjetski pokret

50 000 ljudi postat će vegani ovoga siječnja

Neki ljudi odlučuju se za veganstvo zbog ljubavi prema životinjama, drugi se žele osjećati bolje i biti vitalniji, trećima je važno pomoći planetu, a neki zbog ptičje gripe i drugih pošasti povezanih s jedenjem mesa, mlijeka ili jaja. Neovisno o razlozima, čak 50 000 ljudi se obvezalo da će postati vegani još ovog siječnja.

Krzno je opasno za ljude koji ga nose

Upozorenje udruge Prijatelji životinja

Krzno je opasno za zdravlje ljudi

Istraživanja su pokazala da je proizvodnja krzna pogubna za ljudsko zdravlje te da se u dječjoj odjeći s krznenim dodacima nalaze otrovi. Udruga Prijatelji životinja apelira na građane da ne kupuju takve proizvode.