Veganska prehrana

Proljeće započinje pizzom bez mesa

Veganska pizza

Na štandu Prijatelja životinja bit će izložene za degustaciju veganske pizze koje će se od 20. ožujka naći u ponudi deset pizzerija u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Uz prirodu i životinje, s prvim danom proljeća budi se i suosjećajnost te svijest o prednostima biljne prehrane. O tome svjedoči i odaziv deset pizzerija koje su povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bez mesa odlučile uvesti u svoju trajnu ponudu vegansku pizzu, odnosno pizzu bez namirnica životinjskog podrijetla.

Neke od njih moći će kušati i posjetitelji štanda Prijatelja životinja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, 20. ožujka u 11 sati gdje će biti izložene za degustaciju. Organizacija Farm Animals Rights Movement obilježava Meatout već 32 godine, a ovo će biti čak 16. godina u nizu da se obilježava u Hrvatskoj. Ovog puta, pod motom Veganska pizza za sve, žele građanima približiti prednosti veganske hrane.

U Zagrebu, Osijeku i Splitu veganska pizza bit će dostupna za narudžbu od spomenutog datuma. Na taj način gradovi prate svjetski trend i stoje uz bok američkim, kanadskim, britanskim i ostalim planetarno popularnim lancima pizzerija koji su morali zadovoljiti potrebe velike populacije onih koji svoju prehranu temelje isključivo na namirnicama biljnog podrijetla i uvesti pizzu s biljnim sirom. Ovakav obrok postaje popularan i u Hrvatskoj, ne samo zato što je izrazito sočan i ukusan, nego i zbog činjenice da u njima mogu uživati svi, bez obzira na prehrambene navike.

Veganske namirnice, uključujući one koje se poslužuju u restoranima brze hrane, zdravija su opcija. Osim radi zdravlja, ljudi ih sve češće biraju i zbog svijesti o negativnim utjecajima mliječne i mesne industrije na okoliš te zbog dobrobiti životinja. 

Osviještenost o biljnoj prehrani vidi se i po velikoj potražnji za proizvodima biljnog podrijetla i tzv. zamjenama mesu, mlijeku, siru i jajima u hrvatskim trgovinama i restoranima. To je uvelike olakšalo posao pizza-majstorima uključenima u projekt pa su s lakoćom napravili kulinarska remek-djela. Kombinacije su neiscrpne – od širokog spektra povrća, proizvoda od soje i biljnih sireva do sejtana i raznih vrsta gljiva.

Gurmani željno iščekuju ovaj dan u kojem će uživati u najpopularnijem jelu na svijetu u zdravijoj verziji i po promotivnoj cijeni. Prijatelji životinja pozivaju sve da im se pridruže poručujući: Neka dolazak proljeća bude i početak promjena u našim životima! Više informacija i popis pizzerija koje nude popuste nalaze se na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Nezdrava hrana

Potvrdili stručnjaci

Nezdrava hrana pomaže u bržem gubljenju kilograma

Portugalski su znanstvenici proveli dvotjedno istraživanje u kojemu su dokazali da su ljudi više motivirani za nastavljanje svoje dijete ako su se nedjeljama hranili bilo čime što im je srce poželjelo.

Okrugli stol: Vegetarijanstvo 2015

Klub mladih KLOOZ

Okrugli stol: vegetarijanstvo

Doznajte sve što vas zanima o vegetarijanstvu uz degustaciju vegetarijanskih delicija!

Performans: Činči u kavezu

Akcija udruge Prijatelji životinja

Performans: Činči će ljudima predočiti život u zarobljeništvu

Udruga Prijatelji životinja i činčila Činči pozivaju građane da na nekoliko minuta iskuse život u kavezu. Akcija se odvija ovog petka na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u 11 sati.

Veganska pizza

Jubilarno izdanje festivala

Uz gurmansku idilu, seks će obilježiti 10. ZeGeVege

Zakuhava se atmosfera uoči jubilarnog 10. ZeGeVege festivala održivog življenja. Gurmanska idila, radionice kuhanja, predavanje o seksu i veganstvu očekuju nas 8. i 9. rujna.

Recepti koke Saše

Ako želite kokoš za večeru, pozovite ju!

Recepti koke Saše

Udruge „Prijatelji životinja” i „Glas životinja” pomoću glasnogovornika pozivaju na proslavu blagdana veganskim jelima. Smatraju da životinje trebaju preživjeti Božić.