Veganska prehrana

Proljeće započinje pizzom bez mesa

Veganska pizza

Na štandu Prijatelja životinja bit će izložene za degustaciju veganske pizze koje će se od 20. ožujka naći u ponudi deset pizzerija u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Uz prirodu i životinje, s prvim danom proljeća budi se i suosjećajnost te svijest o prednostima biljne prehrane. O tome svjedoči i odaziv deset pizzerija koje su povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bez mesa odlučile uvesti u svoju trajnu ponudu vegansku pizzu, odnosno pizzu bez namirnica životinjskog podrijetla.

Neke od njih moći će kušati i posjetitelji štanda Prijatelja životinja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, 20. ožujka u 11 sati gdje će biti izložene za degustaciju. Organizacija Farm Animals Rights Movement obilježava Meatout već 32 godine, a ovo će biti čak 16. godina u nizu da se obilježava u Hrvatskoj. Ovog puta, pod motom Veganska pizza za sve, žele građanima približiti prednosti veganske hrane.

U Zagrebu, Osijeku i Splitu veganska pizza bit će dostupna za narudžbu od spomenutog datuma. Na taj način gradovi prate svjetski trend i stoje uz bok američkim, kanadskim, britanskim i ostalim planetarno popularnim lancima pizzerija koji su morali zadovoljiti potrebe velike populacije onih koji svoju prehranu temelje isključivo na namirnicama biljnog podrijetla i uvesti pizzu s biljnim sirom. Ovakav obrok postaje popularan i u Hrvatskoj, ne samo zato što je izrazito sočan i ukusan, nego i zbog činjenice da u njima mogu uživati svi, bez obzira na prehrambene navike.

Veganske namirnice, uključujući one koje se poslužuju u restoranima brze hrane, zdravija su opcija. Osim radi zdravlja, ljudi ih sve češće biraju i zbog svijesti o negativnim utjecajima mliječne i mesne industrije na okoliš te zbog dobrobiti životinja. 

Osviještenost o biljnoj prehrani vidi se i po velikoj potražnji za proizvodima biljnog podrijetla i tzv. zamjenama mesu, mlijeku, siru i jajima u hrvatskim trgovinama i restoranima. To je uvelike olakšalo posao pizza-majstorima uključenima u projekt pa su s lakoćom napravili kulinarska remek-djela. Kombinacije su neiscrpne – od širokog spektra povrća, proizvoda od soje i biljnih sireva do sejtana i raznih vrsta gljiva.

Gurmani željno iščekuju ovaj dan u kojem će uživati u najpopularnijem jelu na svijetu u zdravijoj verziji i po promotivnoj cijeni. Prijatelji životinja pozivaju sve da im se pridruže poručujući: Neka dolazak proljeća bude i početak promjena u našim životima! Više informacija i popis pizzerija koje nude popuste nalaze se na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Svinja

Na današnji dan

Ako je rep čvrsto namotan, svinja je sretna

Danas se obilježava dan svinja, životinja bez kojih ne bismo mogli jesti kulen, kobasice, čvarke, a uz njih se vežu brojne zanimljivosti koje donosimo.

Harry Potter e-knjige

Neobični studiji

Studenti u Velikoj Britaniji mogu studirati o pizzi, parfemima i Harryju Potteru

Ako se pitate kakav ste to smjer upisali i hoćete li se uspjeti zaposliti, ne brinite. Istražili smo britanske studije s čijim bi diplomama još više smanjili vlastitu mogućnost zapošljavanja u Hrvatskoj.

https://www.facebook.com/1391957331085241/photos/a.1391960397751601.1073741828.1391957331085241/1495631644051142/?type=3&theater

Luka Basa

Ima se, meže se, 'vala dragom Bogu

Ma, zajebi menzu, bila je plaća! Zašto platiti cijeli menu 7 kuna kada mogu naručiti pizzu i platiti ju 40 kuna?

Prijatelji životinja

Prijatelji životinja

Održana tribina "Divlji život grada - u suživotu s divljim životinjama"

Udruga Prijatelji životinja prošli petak u prostoru Tribine grada Zagreba organizirala je tribinu pod nazivom „Divlji život grada - u suživotu s divljim životinjama".

hrana

Vegeterijanska kuhinja

Savjeti vegetarijanske kuharice: pet jednostavnih, zdravih i originalnih recepata

Vegeterijanci i ostali ljubitelji vegeterijanske i kreativne kuhinje, pozornost! Autorica dviju kuharica, Slavica Čulić, svoju inspiraciju crpi iz prirode, a za nas je pripremila 5 zanimljivih i originalnih recepata pogodnih za studentski džep. Priuštite svojem nepcu novo i drugačije iskustvo!