LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preminuo istaknuti znanstvenik i profesor sa Sveučilišta u Splitu iza sebe je ostavio neizbrisiv trag

Preminuo istaknuti znanstvenik i profesor sa Sveučilišta u Splitu

Splitsko sveučilište pozdravilo se s prof. emer. dr. sc. Nikolom Rožić, istaknutim znanstvenikom i profesorom Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Splitsko sveučilište pozdravilo se s prof. emer. dr. sc. Nikolom Rožić, istaknutim znanstvenikom i profesorom Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Svijet je napustio prof. emer. dr. sc. Nikola Rožić, izuzetan znanstvenik i profesor, koji je kroz dugogodišnji znanstveni, stručni i nastavni rad ostvario značajan doprinos u razvoju Fakulteta i Sveučilišta u Splitu, u području elektrotehnike i računarstva te informacijske i komunikacijske tehnologije. Sveučilište se na službenoj stranici pozdravilo s voljenim profesorom koji je preminuo 11. kolovoza 2023.

Nikola Rožić započeo je svoj put na splitskom sveučilištu u ožujku 1971. godine, kada se zaposlio na Elektrotehničkom fakultetu u Splitu, kasnije FESB-u, najprije na Katedri za teoretsku elektrotehniku a potom na Katedri za komunikacijske i informacijske sustave. 

Kroz dugogodišnji rad, Rožić je uspostavio nastavu na 13 predmeta na dodiplomskim studijima, 3 predmeta na preddiplomskim studijima, 5 predmeta na diplomskim studijima te  5 predmeta na poslijediplomskim studijima. Nadalje, razvio je 9 laboratorija od kojih 5 od početka. Bio je voditelj, a zatim i predsjednik Odbora za poslijediplomski studij elektrotehnike i informacijske tehnologije na FESB-u. – stoji na stranici FESB UNIST-a.

Osim na Sveučilištu, profesor je pridonio i razvoju gospodarstva u obliku projekata s vodećim tvrtkama u Hrvatskoj u području informacijske i komunikacijske tehnologije. Također je suosnivač zajedničkog istraživačkog laboratorija s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Nadalje, tijekom karijere je objavio više od 250 znanstvenih i stručnih radova te projektnih elaborata, dvije samostalne knjige te je ostvario brojna druga postignuća.
FOTO: SCREENSHOT VIA CANVA