„Hrvatska stvara“

Pred mnogobrojnim mladima na FER-u započela velika hrvatska stvaralačka priča; visoki dužnosnici pružili potporu projektu

Predstavljanje projekta 1

Tvrka STEMI i Udruga Programerko na zagrebačkom su FER-u predstavili projekt „Hrvatska stvara“. Osnivanju Code Clubova diljem države, koje isti uključuje, svoju su potporu dali ministar Pavić, veleposlanik Dalgleish, državni tajnik Antičić i brojni drugi, a svoje su izume izložili mnogi hrvatski stvaratelji.

Da je malo što lijepo kao vidjeti dvoranu punu mladih koji su došli poručiti svojim vršnjacima kako nisu sami i kako je Hrvatska puna onih koji žele i mogu stvarati, pokazalo se ovog petka, 26. siječnja 2018. godine, na Fakultetu elektotehnike i računarstva. Mnogi su pohrlili na predstavljanje projekta „Hrvatska stvara“ kojem je u cilju omogućiti upravo mladima da se povežu, podijele znanja te međusobno surađuju i podržavaju se na putu ostvarivanja vlastitih ideja.

Upravo takvi mladi danas, koji se ne boje izazova i inovacija, koji su jedni drugima podrška, temelj su boljega društva sutra. Prepoznali su to tvrtka STEMI, Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska i partneri koji će spomenuti projekt ove godine provoditi.

Prilikom predstavljanja svoju su podršku projektu dali državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish te ministar rada Marko Pavić. Pozdravnim su govorima istaknuli svoje oduševljenje inicijativom koja mladima omogućuje da razvijaju vještine na zabavan i kreativan način, vjerujući da se radi o hvalevrijednom projektu. Pavić je dodao kako će isti itekako biti u fokusu hrvatske Vlade.

Foto: STEMI

Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će usmjeravati da budu stvaraoci. Kako – otkrili su Ana Nikolić iz Udruge Programerko i Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući sam koncept projekta.

Naime, u njegovu će sklopu obići sve županije u Hrvatskoj s ciljem osnivanja Code Clubova, inicijative koja djeluje u više od 130 zemalja diljem svijeta. Prilikom posjeta svakoj pojedinoj održat će informativno, ali i motivacijsko predavanje o tome kako razviti tehnološku tvrtku i kako od ideje doći do proizvoda. Uslijedit će početna radionica, a klubovima će u vlasništvu ostati kompleti STEMI hexapod robota za praktičnu primjenu stečenog znanja. Na ovaj će se način hrvatskim školarcima pružiti jedinstvena prilika za besplatno razvijanje vještina, i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja.

Prije svega, imat će priliku i prostor gdje u zajedništvu mogu stvarati zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, najvećem rasadniku mladih stvaraoca u Hrvatskoj i neizostavnom partneru u projektu. Njeni će centri diljem države poslužiti kao lokacije za osnivanje novih klubova.

Foto: STEMI

U drugom dijelu događanja od najbrže rastućih tvrtki u Europi – Rimac automobili i Hangar 18 – posjetitelji su saznali kako se u Hrvatskoj stvorio najbrži električni auto na svijetu ili pak pametni telefon NOA. Mladi poduzetnik Ivan Mrvoš ispričao je kako je nastala pametna klupa koja osvaja svijet, dok je Albert Gajšak govorio o tome kako srednjoškolci mogu zakoračiti u poduzetništvo. Tvrtke Bytelab i Reaktor pokazale su mladima zanimljivosti istraživanja i razvoja te kako se od ideje dođe do konačnog proizvoda.

Posjetitelji su, također, izravno doživjeli što to znači stvarati. Imali su priliku obići izložene tehnološke izume mladih hrvatskih stvaratelja – od podmornice za istraživanje podmorja, preko 3D printera, do raznih robota, igraćih konzola, električnih bicikla pa čak i formula. Izumi su posebno zaintrigirali upravo mlađe posjetitelje; iskra je zapaljena, a da se naslutiti da će projekt rasplamsati strast kod njih te da će Hrvatska početi doista intezivno stvarati.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Čime se bavi studentski pravobranitelj?

Znaš li tko je studentski pravobranitelj i u kojim mu se situacijama možeš obratiti za pomoć?

https://c1.staticflickr.com/4/3890/14977281788_c3724d718b_z.jpg

Prednosti neizlaska

22 razloga zašto je subotu navečer bolje provesti kod kuće nego vani

Kako godine odmiču, shvaćamo da je subotu navečer puno ljepše provesti kod kuće nego vani. Ako to još dosad niste shvatili, donosimo vam čak 22 razloga koji će vas uvjeriti.

https://www.facebook.com/877547485662539/photos/a.909065789177375.1073741828.877547485662539/1604797909604156/?type=3&theater

Projekt Start Up udruge

Career Booster: Putokaz do karijere, vrhunski predavači i mladi na jednom mjestu u Rijeci

Kroz predavanja, radionice i ostale aktivnosti vrhunski će predavači davati savjete mladim osobama za uspješno razvijanje karijera. Prijave za sudjelovanje zaprimaju se zaključno s 5. ožujkom.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Početak projekta „Upravljanje znanjem” koji povezuje znanstvenu zajednicu i gospodarstvo

Znanje je ključan element suvremenoga poslovanja, pa se sve veća važnost daje njegovu prikupljanju te učinkovitoj raspodjeli i korištenju.

EP

Nagrada za mlade Karlo Veliki

Osmislite projekt s europskom dimenzijom i osvojite do 7.500 eura

Mladi koji su pokrenuli projekt namijenjen mladima u Europi koji potiče toleranciju, suživot i izgradnju europskog karaktera mogu se prijaviti na natječaj. Svi nacionalni pobjednički projekti bit će pozvani na četverodnevno putovanje u Aachen na dodjelu nagrada 3. svibnja.