LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kraj jedne ere

Portal Hrčak ima novo javno sučelje!

Novi Hrčak zamišljen je i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima.

Novi Hrčak zamišljen je i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima.

Danas je u produkcijski rad pušteno novo javno sučelje Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa – Hrčak, središnjeg portala koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise u otvorenom pristupu. Hrčak je prvi puta predstavljen javnosti 7. veljače 2006. godine, a tijekom godina postao je perjanica otvorenog pristupa u Hrvatskoj koja značajno doprinosi međunarodnoj vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa kao i hrvatskog istraživačkog prostora u cjelini. Trenutno je u Hrčak uvršteno 511 časopisa te je korisnicima u otvorenom pristupu dostupno više od 244.000 objavljenih radova s cjelovitim tekstom.

– Hrčak je tijekom godina stekao izuzetnu popularnost koja se očituje u više od 78.000 dnevnih posjeta portalu u 2021. godini. Imajući u vidu potrebe korisnika portala, nužnost osuvremenjivanja dizajna javnog sučelja kao i tehnoloških rješenja kojima je portal realiziran postala je neupitna. Stoga je naš tim u ovoj godini radio s jedne strane na tehnološkim unapređenjima javnog sučelja portala koje pojednostavljuju i olakšavaju daljnji proces razvoja i održavanja portala, a s druge strane i na redizajnu sučelja koje će biti prilagođeno prikazu na različitim vrstama uređaja (tzv. responzivni dizajn) te usklađeno s pravilima digitalne pristupačnosti. Tehnološka unapređenja uključuju prelazak na Laravel programsku okolinu prikladnu za razvoj PHPaplikacija te implementaciju novih funkcionalnosti portala – istaknuo je Draženko Celjak, predstojnik Sektora za upravljanje podacima Srca.

Novo javno sučelje Hrčka dostupno je na adresi Hrčka, a sam Hrčak je zamišljen i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Uredništvima časopisa dostupan je alat s kojim mogu upravljati procesom uređivanja svojeg časopisa od zaprimanja radova od autora, preko komunikacije s recenzentima do objave konačne verzije rada, a Srce za urednike redovito priprema i održava edukacije. U daljnjem nastavku razvoja i održavanja Hrčka očekuje se implementacija novih funkcionalnosti (npr. javno dostupna evidencija zaprimljenih zahtjeva za uvrštavanje časopisa u Hrčak i donesenih odluka) s ciljem daljnjeg unaprjeđenja portala.

Stručni tim Srca koji brine o Hrčku osluškuje potrebe uredništva znanstvenih i stručnih časopisa te trendove modernog izdavaštva i redovito implementira nove funkcionalnosti portala. Tako je modernizacija javnog sučelja portala nastavak aktivnosti iz 2020. godine u kojoj je bila napravljena nova inačica sučelja za administriranje časopisa u Hrčku pri čemu je dodana podrška za objavu podataka uz radove, a sučelje je modernizirano i usklađeno sa smjernicama digitalne pristupačnosti.

Osim portala, Hrčak je usluga koja obuhvaća i tehničku podršku za OJS (Open Journal System), sustava koji uredništvima nudi mogućnost provođenja cijelog procesa prijave i recenziranja radova te objave časopisa kroz jedno sučelje. Valja istaknuti i kontinuirani rad na interoperabilnosti Hrčka koja npr. obuhvaća dijeljenje podataka putem OAI-PMH protokola, zapisivanje metapodataka radova sukladno HighWire Press specifikaciji, korištenje API-ja za slanje podataka u DOAJ (Directory of Open Access Journals). Interoperabilnost Hrčka omogućila je da radovi hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa budu dostupni putem platformi Google Scholar, OpenAIRE, DOAJ, OpenDoar. Od 2017. godine na Hrčku je implementirana i podrška za objavu radova u JATS XML formatu, što je suvremeni način objavljivanja znanstvenih i stručnih radova kojeg prihvaća sve više izdavača i baza podataka.

Ukupna veličina repozitorija radova sustava Hrčak trenutno iznosi 473 GB.

FOTO: UNSPLASH