LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od biologije do geografije

PMF-ovi studenti za građane Zagreba – u jednom danu čak šest manifestacija!

Šest odsjeka zagrebačkog PMF-a organizirat će šest manifestacija otvorenih za sve građane, kako bi doprinijeli popularizaciji prirodnih znanosti. Događanja će biti u petak, 10. travnja 2015., na nekoliko lokacija u Zagrebu, u vremenu od 10 do 22 sata.

Šest odsjeka zagrebačkog PMF-a organizirat će šest manifestacija otvorenih za sve građane, kako bi doprinijeli popularizaciji prirodnih znanosti. Događanja će biti u petak, 10. travnja 2015., na nekoliko lokacija u Zagrebu, u vremenu od 10 do 22 sata.

U petak, 10. travnja 2015., studenti, asistenti i profesori zagrebačkog PMF-a organizirat će šest događanja otvorenih za sve građane, kako bi doprinijeli popularizaciji prirodnih znanosti.

Šest odsjeka toga će dana od 10 do 22 sata predstaviti program predavanja, prezentacija, demonstracija, radionica, igara, kvizova i interaktivnih izložbi iz područja biologije, kemije, fizike, geologije, geografije i geofizike. 

Dan će ispuniti aktivnosti na nekoliko lokacija u gradu: Rooseveltov trg 6, Horvatovac 102a, Horvatovac 95, Bijenička cesta 32, Botanički vrt, Marulićev trg 19, i to u sklopu šest manifestacija.

Noć biologije prvi je put organizirana prije šest godina. U laboratorijima Biološkog odsjeka PMF-a aktivnosti će se održavati u dva termina: od 12 do 15 sati za organizirane posjete te od 17 do 22 sata za ostale zainteresirane građane. Jednostavnim pokusima, prezentacijama, igraonicama, kvizovima, kratkim filmovima, radionicama i zanimljivim znanstvenim činjenicama iz biologije organizatori će posjetiteljima približiti život u svim njegovim oblicima.

Događajem pod nazivom Fizika danas svoja će vrata otvoriti i Fizički odsjek PMF-a. Predavanja počinju u 12 sati, dok će ostali sadržaji početi u 12:30. Između ostalog, posjetitelji će moći naučiti kako svirati instrument bez dodira ili hodati po vodi. Tijekom Dana otvorenih vrata građane će besplatno voziti autobusi na liniji Horvatovac 102a (kampus PMF-a) – Mažuranićev trg – Horvatovac 102a (kampus PMF-a).

Otvoreni dan Kemijskog odsjeka ove se godine organizira osmi put. Na Horvatovcu 102a program će se odvijati od 10 do 19 sati. Više od 100 studenata koji sudjeluju u organizaciji Otvorenog dana, studentske će laboratorije i hodnik u suterenu zgrade pretvoriti u interaktivnu turu u kojoj će se posjetitelji moći upoznati sa svijetom kemije.

Geološko poslijepodne naziv je pod kojim će svoja vrata otvoriti Geološki odsjek. Predavanja „Geolozi su baš cool!“, „Termoelektrane i spaljivanje ugljena – slučaj Plomin“ i „Himalaja – od podnožja Mt. Everesta i nazad“ samo su dio aktivnosti koje će obilježiti ovogodišnje Geološko poslijepodne. Predavanja, radionice i izložbe Geološkog odsjeka traju od 16 do 20 sati.

Organizatori Geofizike uživo!, odnosno otvorenog dana Geofizičkog odsjeka, pripremili su kratka predavanja, demostracije pokusa, ture kroz memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića, kao i meteorološku kućicu, a građani će moći popričati s djelatnicima i studentima odsjeka. Program počinje u 10 sati, a zadnja radionica započet će u 17 sati.

Na Marulićevu trgu, na kojem se nalazi Geografski odsjek PMF-a, svečano će se otvoriti stalni postav izložbe „Izbor karata iz kartografske zbirke Geografskog odsjeka PMF-a“, s početkom u 12 sati. Od 12:30 do 18:00 građani će moći čuti znanstveno-popularna predavanja i sudjelovati u radionicama, igrama i kvizovima.

Sa Sveučilišta u Zagrebu kažu kako i ove godine očekuju oko 12 000 posjetitelja, a na organizaciji ovih događanja radi više od 600 studenata i 150 profesora PMF-a.

FOTO: PMF, FOTO: KNJIŽNICA INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ