LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje Jadrana

Plava vreća otoka Krka: turizam i ekologija u jednom

Kako zamišljate idealan odmor? Evo ideje: odete na otok Krk i, uz kupanje u čistom moru te sunčanje na čistim plažama, cijeli dan besplatno uživate u različitim aktivnostima, jelu, piću i svemu ostalome što se na otoku nudi. Nije nemoguće jer sve to omogućuje „Plava vreća“!

Kako zamišljate idealan odmor? Evo ideje: odete na otok Krk i, uz kupanje u čistom moru te sunčanje na čistim plažama, cijeli dan besplatno uživate u različitim aktivnostima, jelu, piću i svemu ostalome što se na otoku nudi. Nije nemoguće jer sve to omogućuje „Plava vreća“!

Kako zamišljate idealan odmor? Evo ideje: odete na otok Krk i, uz kupanje u čistom moru te sunčanje na čistim plažama, cijeli dan besplatno uživate u različitim aktivnostima, jelu, piću i svemu ostalome što se na otoku nudi. Nije nemoguće jer sve to omogućuje „Plava vreća“!

Plava vreća je projekt koji povezuje turizam i ekologiju na otoku Krku. Uskoro će zaživjeti i na Rabu, a ideja je proširiti akciju na cijeli Jadran. Sve što trebate učiniti kako biste zaradili neku nagradu je napuniti posebno označenu plavu vreću naplavnim smećem; onime što je more izbacilo na obalu.

Odgovornost za morske naplavine na obali dijele svi. Prema tome, udruživanjem turističke industrije (kao sponzora) i turista (kao volontera) može se napraviti mnogo. Važno je da svaki sudionik preuzme dio odgovornosti. Sponzori i volonteri tako postaju ključne karike u lancu Plave vreće. Cilj je jasan - uklanjanjem neuglednih i štetnih naplavina stvoriti što ljepšu obalu. Ujedno se odašilje i poruka - ovdje djeluje čovjek!

Prije nego volonter krene u prikupljanje, uzima vreću kod jednog od niza sponzora ovoga projekta (hoteli, restorani, zabavni parkovi, trgovine...), registrira je na jedan od tri načina: SMS-om, na internetskom portalu Bluebag.hr ili QR kodom putem svojega pametnog telefona. I to je to - aktivan odmor na Krku može početi!

Kada napuni vreću, volonter je ostavlja u posebno označenom plavom kontejneru kojih na Krku ima više od 20. Vreća se očitava po dolasku na deponij i volonter dobiva potvrdu o zaprimljenoj vreći te mogućnosti odabira nagrade. Koliko će vreća napuniti, odnosno koliko će nagrada osvojiti - ovisi samo o volonteru. Na portalu može pisati i blog o svojim iskustvima, a najaktivniji volonter bit će posebno nagrađen na kraju sezone.

Plavu je vreću do sada prepoznalo tridesetak sponzora koji su osigurali petstotinjak nagrada. Nagrade su raznolike; uključuju hranu, piće, plažne rekvizite, donacije, spa, sportske rekvizite, ulaznice i knjige. Za ideju i provođenje ovog vrijednog ekološkog projekta zaslužna je udruga Obala naših unuka. Veliku pomoć pružilo je komunalno poduzeće Ponikve, a Plavu vreću podržavaju i krčki gradovi, općine i turističke zajednice.

Udruga „Obala naših unuka“ već petu godinu zaredom organizira i volontersku ekološko-umjetničku akciju na otoku Unije, a kažu da je projekt „Plava vreća“ izvediv na svakom otoku koji ima dovoljno obale i turističkih objekata koji će ga podržati.

Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na ovaj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode ljetne dane. Osim toga, brinu o okolišu i za to su nagrađeni.

Ovu smo obalu naslijedili od naših unuka i odgovornost za naplavine koje more izbacuje je na svima nama, kaže Vlatko Ignatoski iz udruge Obala naših unuka.

FOTO: V.I.