Ciklus predavanja "Mala škola sociologije"

Otkrijte zašto je rad žena složeni društveni fenomen

Otkrijte zašto je rad žena složeni društveni fenomen

Valerija Barada održat će predavanje o uključivanju žena u plaćena zaposlenja. Kroz provedena istraživanja prikazat će kako su žene sustavno usmjerene na zanimanja koja donose manje naknade.

Posljednje ovosezonsko predavanje u ciklusu Mala škola sociologije bavit će se temom rodne ravnopravnosti, odnosno radom žena. Gošća udruge Imaginacija u Info zoni u četvrtak, 19. svibnja u 20 sati bit će doc. dr. sc. Valerija Barada.

Ulazak žena na plaćeno tržište rada pokazatelj je kojim se tumače modernizacijski procesi u suvremenim društvima. Međutim, podrobnije analize sektora u kojima žene rade, stopa radnih aktivnosti te iznosa plaća i mirovina žena pokazuju da je njihov rad puno složeniji društveni fenomen koji se ne može objasniti samo jednim pokazateljem zastupljenosti na tržištu rada.

Uključivanje žena u plaćena zaposlenja podrazumijeva manje vrednovanje ženskog rada pa su one sustavno usmjerene na zanimanja koja donose manje financijske naknade. Strukturno se pokazuje nemogućim ostvarivanje jednake plaće za jednaki rad. Izlaganje se temelji na nekoliko primarnih istraživanja rada žena koje je provela predavačica te na sekundarnim podacima i javno dostupnim statističkim pokazateljima.

Komentari na članak

Vezani članci

Dečki piju

Novo znanstveno otkriće

Zašto se žene ponašaju kao žene, a muškarci kao muškarci?

Znanstvenici iz Izraela konačno su objasnili zašto muškarci misle samo na seks, a žene od početka veze maštaju o svadbi.

Career Boot Camp slika 1

Career Boot Camp 2015.

Iskustva studenata: "Oslobodite se strahova ili ograničenja koja vas sputavaju"

Prijave za ovogodišnji Career Boot Camp završavaju 21. lipnja, a ukoliko još uvijek razmišljate o tome trebate li se prijaviti, u nastavku vam donosimo iskustva prošlogodišnjih sudionika.

Prvo izdanje projekta "Career Booster"

Prvo izdanje projekta "Career Booster"

Otvorene prijave za stjecanje vještina potrebnih za ulazak na tržište rada

Projekt Start-Up udruge "Career Booster" predstavlja jedinstven koncept u Hrvatskoj koji doprinosi stjecanju vještina potrebnih za brži i lakši ulazak na tržište rada. Održat će se od 15. do 17. prosinca na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. Prijave traju do 14. prosinca, a prijaviti se mogu studenti različitih struka i mladi do 30 godina s VŠS i VSS.

Pisanje, životopis, sastanak

Panel-rasprava u Centru za mlade grada Zagreba

Mladi s predstavnicima ministarstava otvaraju pitanje njihove perspektive na tržištu rada

Na panel-raspravi u Centru za mlade grada Zagreba mladi će s predstavnicima ministarstava, institucija i ureda analizirati sadašnje probleme i mogućnosti na tržištu rada te sagledati što je poduzeto i što se planira poduzeti radi poboljšanja njihova položaja.

xena

Barbara Grgić

To nisam ja, to je moj PMS

Ah, ti divni dani u mjesecu kad bi najrađe sve prisutne poslala na najbliži vidikovac da odglume 3. prizor iz 4. čina monodrame "Kako je prepelica skočila s vidikovca".