Ciklus predavanja "Mala škola sociologije"

Otkrijte zašto je rad žena složeni društveni fenomen

Otkrijte zašto je rad žena složeni društveni fenomen

Valerija Barada održat će predavanje o uključivanju žena u plaćena zaposlenja. Kroz provedena istraživanja prikazat će kako su žene sustavno usmjerene na zanimanja koja donose manje naknade.

Posljednje ovosezonsko predavanje u ciklusu Mala škola sociologije bavit će se temom rodne ravnopravnosti, odnosno radom žena. Gošća udruge Imaginacija u Info zoni u četvrtak, 19. svibnja u 20 sati bit će doc. dr. sc. Valerija Barada.

Ulazak žena na plaćeno tržište rada pokazatelj je kojim se tumače modernizacijski procesi u suvremenim društvima. Međutim, podrobnije analize sektora u kojima žene rade, stopa radnih aktivnosti te iznosa plaća i mirovina žena pokazuju da je njihov rad puno složeniji društveni fenomen koji se ne može objasniti samo jednim pokazateljem zastupljenosti na tržištu rada.

Uključivanje žena u plaćena zaposlenja podrazumijeva manje vrednovanje ženskog rada pa su one sustavno usmjerene na zanimanja koja donose manje financijske naknade. Strukturno se pokazuje nemogućim ostvarivanje jednake plaće za jednaki rad. Izlaganje se temelji na nekoliko primarnih istraživanja rada žena koje je provela predavačica te na sekundarnim podacima i javno dostupnim statističkim pokazateljima.

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje, životopis, sastanak

Panel-rasprava u Centru za mlade grada Zagreba

Mladi s predstavnicima ministarstava otvaraju pitanje njihove perspektive na tržištu rada

Na panel-raspravi u Centru za mlade grada Zagreba mladi će s predstavnicima ministarstava, institucija i ureda analizirati sadašnje probleme i mogućnosti na tržištu rada te sagledati što je poduzeto i što se planira poduzeti radi poboljšanja njihova položaja.

Francuska večer u Info zoni

Predavanje u Klubu Zona

Istraživanje pokazalo ima li islamofobije među splitskim studentima

– Glavni ciljevi istraživanja bili su ispitivanje stavova i mišljenja studenata o muslimanima, koliko su distancirani od njih, na koji način percipiraju islam i muslimansku kulturu, postoje li i u kojoj su mjeri raširena stereotipna shvaćanja muslimana i islama te, u konačnici, postoje li, možda, ikakve naznake islamofobije među studentima splitskog sveučilišta. – rekao je Zvonimir Parać.

FOTO: Barbara Boltiš/ Komuna

Simpozij na Hrvatskim studijima

Na Kampusu Borongaj raspravljalo se o položaju žena u medijima

U organizaciji Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna održan je 9. simpoziji na Hrvatskim studijima na temu „Žene u medijima“.

https://pixabay.com/illustrations/feedback-group-communication-2044700/

Otvorena tribina na FFZG-u

Don Stojić, rabin Dadon i imam Mešić o ulozi žene u monoteističkim religijama

USFF Virtus organizira tribinu „Percepcija i uloga žene u monoteističkim religijama”. Svoja mišljenja i stavove na tribini iznosit će rabin Dadon, don Stojić te imam Mešić.

Nogometašica Nina Mijoč u dresu ŽNK Ombla

Intervju s Ninom Mijoč

„Nadam se da će i djevojke u Hrvatskoj jednoga dana moći voditi normalan život igrajući nogomet“

Mlada nogometašica ŽNK Neretva i studentica Sveučilišta u Dubrovniku Nina Mijoč podijelila je s nama svoju nogometnu i studentsku priču te razmišljanja o uvjetima žena u nogometu.