LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište i Ekonomija namjeravaju useliti u poslovne prostore

Osječko Sveučilište odustalo od izgradnje novog kampusa?

Sudeći po tome kako stvari zasad stoje, Kappa centar mogao bi postati novi dom za brojne studente i nastavnike. Naime upravo u tom stambeno-poslovnom kompleksu, Sveučilište i Ekonomski fakultet namjeravaju kupiti prostore koje bi koristili za potrebe različitih službi Sveučilišta.

Sudeći po tome kako stvari zasad stoje, Kappa centar mogao bi postati novi dom za brojne studente i nastavnike. Naime upravo u tom stambeno-poslovnom kompleksu, Sveučilište i Ekonomski fakultet namjeravaju kupiti prostore koje bi koristili za potrebe različitih službi Sveučilišta.

Pisalo se i hvalilo o gradnji novog osječkog Sveučilišnog centra u vrijednosti od oko 700 milijuna kn, no kako to biva u Lijepoj Našoj, negdje je zapelo.

Završen je i natječaj na kojem je rad arhitekata Rajka Bunjevca i Borisa Petrovića izabran kao najbolji. Njihovo idejno-arhitektonsko rješenje budućeg Sveučilišnog centra trebalo je biti realizirano u Ulici Alojzija Stepinca.

Naime, kako prenosi Osijek031, osječko će Sveučilište ove godine dobiti čak milijun kuna manje iz državnog proračuna - oko 500 tisuća kn za redovito poslovanje i oko 500 tisuća kn za kapitalne investicije što je manje od predviđenog. Kao posljedica, zaustavljene su sve nove investicije kao i izgradnja Sveučilišnog centra na području bivše vojarne Gaj.

No, dok jednom ne smrkne,drugom ne osvane... A osvanulo je poslovnom centru Kappa. Na sjednici sveučilišnog Senata, dekan Ekonomskog fakulteta Vladimir Cinij dobio je suglasnost oko kupnje 1 500 četvornih metara u spomenutom centru. Također, rektor Željko Turkalj može pregovarati o kupnji gotovo 1.000 kvadrata za potrebe Sveučilišta. Jedan od razloga ovakve odluke jest vrlo povoljna početna cijena poslovnih prostora u Kappa centru. Naime, centar je dio stečajne mase tvrtke Osijek-Koteks, a cijena metra kvadratnog iznosi 900 eura.

Zaustavljene su sve nove investicije pa smo do daljnjega od nekih morali odustati, kao što je gradnja iznimno potrebnog Sveučilišnog centra koji je planiran na području bivše vojarne Gaj, a u kojemu su trebali biti zajednički sadržaji Sveučilišta u jednom dijelu i prostori Ekonomskog fakulteta, kojemu je nužno proširenje, u drugom. Završit ćemo svu potrebnu dokumentaciju, ali, kako stvari stoje, najmanje do 2020. nećemo moći dobiti državnu potporu za gradnju tog centra. Zato smo se okrenuli ovoj soluciji - za Glas Slavonije kazao je rektor Željko Turkalj.

Kako stvari za sada stoje, Sveučilišni centar će morati pričekati državnu potporu za izgradnju. Prema riječima rektora Željka Turkalja, neće je biti prije 2020. Do tada, nadamo se da će prostori Kappa centra dobro služiti studentima i nastavnicima. Sveučilište će ih koristiti za cjeloživotno obrazovanje, poslijediplomske i doktorske studije te za potrebe različitih službi Sveučilišta, prenosi Glas Slavonije.

FOTO: WWW.SKYSCRAPERCITY.COM