LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s pokretačima proizvodnje OPG Mataga & Kiridžija

Opuzenski dečki donose okuse Neretve na kućni prag građana

Marin Mataga i Mario Kiridžija dvojica su studenata koji su pokrenuli projekt internet-prodaje voća iz vlastite proizvodnje. Otkrivamo odakle im ideja, kako posluju i kakvi su im planovi za budućnost.

Marin Mataga i Mario Kiridžija dvojica su studenata koji su pokrenuli projekt internet-prodaje voća iz vlastite proizvodnje. Otkrivamo odakle im ideja, kako posluju i kakvi su im planovi za budućnost.

Nezadovoljni kvalitetom manadarina koje se prodaju po supermarketima, na tržnicama, a pogotovo onima u menzi, dva su vrijedna mladića odlučila pokrenuti vlastiti biznis prodaje mandarina pod geslom Od stabla do vašeg stola za 24 sata! Pokrenuli su projekt internet-prodaje voća iz vlastite proizvodnje OPG Mataga & Kiridžija pod nazivom Okusi Neretve.

Njihova je misija građanima ponuditi domaće, zdrave i svježe plodove te ih u najkraćem mogućem roku dostaviti na kućni prag. Proizvodi su im prvoklasni te nisu dodatno tretirani u komorama za dozrijevanje. Investicija u domaći proizvod ne samo da će doprinijeti vašem zdravlju i zdravlju vaših obitelji nego i domaćim poljoprivrednicima te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su pod velikim pritiskom domaćih i stranih trgovačkih lanaca.

Porazgovarali smo s s dvojcem koji stoji iza ovog hvalevrijednog projekta. Marin Mataga (23) student je Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Mario Kiridžija (24) prvostupnik je pomorskog menadžmenta na Pomorskom fakultetu u Splitu. Obojica su Opuzenci, znaju se od malih nogu i potječu iz obitelji koje se generacijama bave poljoprivredom, ponajviše proizvodnjom agruma.

Ispomoć u berbi mandarina; Foto: Marin Mataga
 
Odakle ideja za ovaj projekt?

Sama ideja tinjala je nesvjesno od samog dolaska u Zagreb na studij. Odrastajući u Opuzenu, gdje su domaći i svježi agrumi jesenska svakodnevica, bio sam iznenađen oduševljenjem kolega na fakultetu i sustanara u studentskom domu kada bi stizali paketi mandarina. Uskoro sam uvidio kako velik broj ljudi u Hrvatskoj uopće nije imao priliku probati originalnu domaću i svježu mandarinu jer su im u trgovačkim centrima, a nažalost sve više i na tržnicama, redovito plasirani plodovi drugorazredne ili trećerazredne kvalitete koji su dodatno tretirani fungicidima i plinovima u komorama za dozrijevanje. 

Također, paralelno s našim studentskim danima počeli su i problemi s prodajom mandarina u otkupnim centrima. Ne želimo ulaziti u detalje i tražiti krivce, ali činjenica jest da je proizvodnja mandarina već davno došla na rub isplativosti i da proizvođačima nije preostalo ništa drugo nego da se sami pobrinu za plasman vlastitih proizvoda, što i mi pokušavamo napraviti kroz naš projekt Okusi Neretve.

Mandarine rastu uz samu Neretvu; Foto: Marin Mataga
 
Koja je vaša misija?

Naša je želja i misija ponuditi domaće, zdrave i svježe plodove svim građanima Hrvatske te ih u najkraćem mogućem roku dostaviti na kućni prag svima koji to žele. Također, kroz kontakte s kupcima želimo na neki način i educirati ljude o važnosti uspostavljanja izravnih veza s malim proizvođačima općenito. Smatramo da je to trenutno jedini put koji domaćim proizvođačima osigurava opstojnost, a svim ljudima daje garanciju izvora i kvalitete proizvoda koji stavljaju na obiteljski stol. 

Kako funkcionira cijeli proces od narudžbe do dostave na kućna vrata? 

Prakticiramo rad sistemom predbilježbi. To znači da kupcima nudimo mogućnost da svoje pošiljke voća rezerviraju dok su plodovi još na stablu. Nakon toga, u ovisnosti o vremenskim uvjetima, organiziramo berbu i prijevoz za grad Zagreb na način da je put od stabla do stola najkraći mogući. 
Pošiljke za grad Zagreb dostavljamo osobno, a uskoro se nadamo i aktivaciji dostave za područje cijele Hrvatske putem dostavljačkih službi. 

Što se još nalazi u vašoj ponudi?

Tu je još i kralj agruma – domaći limun meyer te suha smokva. Kasnije kroz sezonu u našoj ponudi naći će se i razni drugi superzdravi agrumi kasnijeg datuma zriobe kao što su naranče, klementine i grejp. Također, prošli smo tjedan u ponudi imali i mali eksperiment ženskog dijela obitelji, a to je prekrasni sunčani džem od mandarine ukuhan s korom plodova. Eksperiment se pokazao izuzetno uspješnim pa će i džemovi od sada redovito krasiti našu ponudu. 

Džem od mandarina; Foto: Marin Mataga
 
Želite li što poručiti za kraj?

Za kraj bismo se željeli zahvaliti svim ljudima koji su prepoznali naš rad, proizvod i uslugu. Pozitivni komentari koji nam stižu nakon svake isporuke dosta nas neizmjerno vesele i daju dodatni motiv da budemo još bolji. Također, veliko hvala i svim našim prijateljima koji su nam nebrojeno puta pomogli pri realizaciji ovog projekta.

Svi zainteresirani svoja pitanja, narudžbe i sugestije mogu uputiti putem Facebook stranice Okusi Neretve ili pozivom na broj 095 741 7565. 

FOTO: MARIN MATAGA