Upozorenje hrvatskog tijela za računalnu sigurnost

Opreza nikad dosta: Internetom se šire lažne ucjenjivačke „e-mail” poruke

Lažni e-mailovi

Posljednjih dana internetom kruže lažni ucjenjivački „e-mailovi” koji sadrže prijetnju objavom kompromitirajućih privatnih snimaka s „web”-kamere vlasnika računala. Carnetov CERF upućuje internetske korisnike na dodatan oprez i poduzimanje potrebnih mjera zaštite osobnih podataka.

Carnetov CERT, nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, izdao je važno upozorenje o zabilježenom povećanom broju lažnih ucjenjivačkih e-mail poruka koje posljednjih nekoliko dana kruže internetom. Putem lažnih poruka napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od osobe koja je zaprimila prijetnju, a metoda kojom pokušava ostvariti financijsku dobit temelji na objavljivanju navodnih osjetljivih podatka žrtve koja je primila ucjenjivačku poruku ako ista ne izvrši uplatu u bitcoin vrijednosti. 

Obrazac drskog pokušaja iznude i ucjene gotovo je uvijek isti: u tekstu poruke ucjenjivač spominje posjedovanje žrtvine kompromitirane lozinke nekog od korištenih internetskih servisa. Isto tako, napadač uobičajeno navodi da posjeduje snimke s web-kamere sa žrtvina računala kojoj je pristupio dok je žrtva navodno pregledavala web-stranice pornografskog sadržaja. Ucjenjivač pritom iznosi direktnu prijetnju koja bi trebala rezultirati objavom navodne „ponižavajuće” videosnimke koja će biti poslana svim žrtvinim kontaktima s Messengera, Facebooka i e-maila.

Posebice uznemirujuć dio ove računalne prijetnje krije se u činjenici da se može dogoditi da zaprimljena e-mail poruka sadrži lozinku koju možda zaista u ovom trenutku i koristite (ili ste je nekada koristili), no CERT navodi kako se to vjerojatno događa zbog toga što postoje određeni servisi s bazom kompromitiranih lozinki (kao npr. već ugašeni Leakedsource.com) s kojih je ucjenjivač preuzeo bazu kompromitiranih podataka. 

Zbog širenja ovakvih oblika cyber napada, najbolje je uvijek biti na oprezu i unaprijed poduzeti moguće sigurnosne mjere kojima ćete se što bolje i kvalitetnije zaštititi od eventualnih napadača. Za izbjegavanje bilo kakvih budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija CERF vam daje nekoliko savjeta koji bi vam uvelike mogli pomoći u zaštiti osobnih podataka na internetu, a oni se prvenstveno odnose na poduzimanje sljedećih koraka: 

  • promjena svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije jače lozinke za svaki pojedini internetski servis
  • uvijek biti na oprezu kome šaljete povjerljive poruke koje sadržavaju slikovni ili video sadržaj
  • biti oprezan pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja
  • ako nemate namjeru koristiti web-kameru, svakako provjerite je li isključena prije pregledavanja internetskog sadržaja.

Komentari na članak

Vezani članci

Obnova Cvjetnog - prozor

Studentski dom „Cvjetno naselje"

Uprava upozorava stanare „Cvjetnog” zbog grijanja

Uprava i Domski odbor Studentskog doma „Cvjetno naselje“ upozoravaju studente da poštuju mjere uštede pravilno regulirajući termostate na radijatorima te provodeći dobre navike vezane uz grijanje. Neki stanari nailaze na poteškoće vezane uz izvršavanje zamišljenih mjera.

solarium

Liječnici upozoravaju

Opasnosti solarija u Hrvatskoj

Hrvatska posustaje u regulaciji zračenja u solarijama, stoga treba obratiti pozornost na to imaju li saloni odobrenje Ministarstva.

Tipkanje u vožnji

Pišete poruke u vožnji?

VIDEO: Nakon ovog sigurno više nećete tipkati po mobitelu dok vozite

Pisanje i čitanje SMS poruka u vožnji prakticiraju mnogi vozači. Ovaj potresni video promijenit će vaš pogled na tu lošu naviku kojoj se teško oduprijeti.

HP

Opasnost od opeklina

Upozorenje vlasnicima HP i Compaq prijenosnih računala

Hawlett-Packard je opozvao oko 6 milijuna naponskih kablova za prijenosna računala nakon 29 incidenata u kojima je kabel spaljen ili otopljen tijekom korištenja.

FOTO: photobucket

Što se događa u tijelu kad smo istovremeno pijani i napušeni

Alkohol i marihuana - rizična kombinacija

Što za naš organizam znači istovremena konzumacija alkohola i marihuane? Očekujemo da psihoaktivne tvari u kanabisu utječu na kognitivne procese u mozgu, dok alkohol djeluje kao depresor središnjeg živčanog sustava. No, izgleda da u kombinaciji donose drugačiji ishod.