LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za znanje upotrebljivo u praksi

Oblikovani prijedlozi suradnje Rimac Automobila i Fakulteta strojarstva i brodogradnje

– FSB strateški podupire kontinuirano unapređenje studijskih programa u skladu s najnovijim industrijskim trendovima te je sukladno tome izuzetno zainteresiran za suradnju s Rimac Automobilima kao predvodnicima razvoja automobilske industrije. – istaknuo je dekan.

– FSB strateški podupire kontinuirano unapređenje studijskih programa u skladu s najnovijim industrijskim trendovima te je sukladno tome izuzetno zainteresiran za suradnju s Rimac Automobilima kao predvodnicima razvoja automobilske industrije. – istaknuo je dekan.

Delegacija tvrtke Rimac Automobili ponovno je bila na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Tijekom prvog posjeta ključan je bio inicijalni razgovor između predstavnika obiju strana na kojem su definirani planovi i okvir buduće suradnje. Potom je tvrtka Upravi Fakulteta poslala teme koje su zanimljive za istraživanje te za praktičnu primjenu, a na kojima bi se trebala temeljiti edukacija budućih inženjera koji bi radili u automobilskoj industriji.

Na osnovi tih tema odabrani su laboratoriji, njih 12, koje je, pored osnivača i izvršnog direktora Mate Rimca, ovog puta posjetila osmeročlana delegacija iz Rimca sačinjena od njenih inženjera i voditelja ključnih odjela. Time je suradnja podignuta na višu razinu jer se razgovaralo o konkretnim tehničkim detaljima s voditeljima laboratorija, vodila se aktivna diskusija i kritička razmjena iskustava, kao i oblikovali prijedlozi buduće suradnje.

– FSB strateški podupire kontinuirano unapređenje studijskih programa u skladu s najnovijim industrijskim trendovima te je sukladno tome izuzetno zainteresiran za suradnju s Rimac Automobilima kao predvodnicima razvoja automobilske industrije, ne samo u RH, već i šire. FSB kao institucija želi stvoriti uvjete za obrazovanje magistara inženjera čije će znanje biti brzo i učinkovito upotrebljivo u praksi. To je moguće postići samo kroz razmjenu iskustava i interakciju sa suradnicima iz industrije. Treba naglasiti da je takvo obrazovanje elitnih kadrova, sposobnih za praćenje brzog tehnološkog razvoja u najzahtjevnijim industrijama, kao što je ona električnih automobila, moguće samo ako se istovremeno odvija suradnja sveučilišta i industrije u okviru kompetitivnih međunarodnih istraživačkih projekata jer jedino intenzivni razvoj i istraživanje garantira da će uistinu magistri inženjeri dobivati najsuvremenija znanja i vještine u skladu s trenutnim svjetskim trendovima. – tom je prilikom izjavio dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Dubravko Majetić.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, rekao je:

– Rimac Automobili danas zapošljava preko 300 inženjera raznih područja na nekoliko lokacija u Hrvatskoj i šire. Svi oni rade na tehnologijama nove automobilske industrije. Planiramo daljnje povećanje opsega poslovanja i broja zaposlenika. Osim toga naša je inicijativa da se kontinuirano radi na stvaranju uvjeta za širenjem nove automobilske industrije u RH i ulaskom novih igrača na ovo područje – sa svojim proizvodnim pogonima, ali i razvojnim uredima, tako otvarajući brojne visoko kvalitetna radna mjesta. Vezano uz to prepoznali smo problem osiguravanja kvalitetnih kadrova kao jedan od najvažnijih za ostvarenje naših ambicioznih planova. Stoga je zajednički cilj industrije i akademske zajednice da određeni broj inženjera koji će raditi u automobilskoj industriji bude što bolje pripremljen već tijekom studija za buduću karijeru.

Prilikom posjeta delegacija je obišla sljedeće laboratorije: Laboratorij za konstruiranje, Laboratorij za elemente strojeva, Laboratorij za eksperimentalnu mehaniku, Laboratorij za motore i vozila, Laboratorij za mehatroniku transportnih sustava, Laboratorij za polimere i kompozite, Laboratorij za alatne strojeve, Laboratorij za inženjerstvo površina (toplinsku obradu), Laboratorij za ispitivanje mehaničkih svojstava, Laboratorij za zavarivanje, Laboratorij za ljevarstvo te Laboratorij za zaštitu materijala.

FOTO: FSB