Speleološko društvo Špiljar

Nesvakidašnje avanturističko iskustvo polaznika speleološke škole

Polaznici u jami

– Ulazak u prvu jamu za mene je bio nešto što ću pamtiti čitavoga života. Služio mi je kao dobar podsjetnik na to koliko smo maleni i nemoćni u usporedbi s prirodom koja nas okružuje. – ističe Jure Bebić.

Udruga Speleološko društvo Špiljar održala je drugu speleološku školu na području Splita. Trajala je od 6. travnja do 29. svibnja ove godine.

– U školu sam se prijavio kao potpuni laik. Privukla me činjenica da znam vrlo malo o tom ogromnom podzemnom svijetu. – rekao je Jure Bebić, polaznik škole.

Ovoga je proljeća društvo ponovno pružilo zainteresiranima mogućnost spoznaje speleologije kao znanosti o prirodnim podzemnim šupljinama, stavljajući pritom naglasak na sportsku aktivnost. Svakodnevnica desetero polaznika škole, kroz šest tjedana, bila je obogaćena i obilježena nesvakidašnjim iskustvom prožetim uzbudljivim i avanturističkim tonom. Zahvaljujući savjesnom angažmanu vrsnih instruktora, polaznici su kroz teorijske i praktične sadržaje škole stekli vrijedno znanje o bitnim elementima speleoloških objekata, o boravljenju i tehnikama kretanja u njima.

 Voditelj je odabrao odlične predavače i instruktore koji osim znanja imaju puno volje i razumijevanja za nas početnike – rekla je Maja Spasić, polaznica škole.

Speleologija i njena povijest, speleološka oprema i rasvjeta, geologija i geomorfologija, klima u podzemlju, prehrana u planini i speleologiji, čvorologija te biospeleologija, izrada topografskog nacrta, komunikacija u speleologiji, opremanje speleoloških objekata, orijentacija i primjena GPS uređaja, speleoronjenje te organizacija speleoloških istraživanja teme su koje su članovi SD Špiljara, SO-HPD Mosora, SO-HPD Profunda i HGSS-a, jednom na tjednoj bazi, prezentirali polaznicima škole. Tijek jednog od seta predavanja obuhvatio je obilježja i karakteristike GSS-a ističući pritom temeljnu misiju postojanja i djelovanja akciju spašavanja. Teorijski dio činio je podlogu praktičnom dijelu škole, koji se organizirao s ciljem provjere ili pak potvrde fizičkih i psihičkih sposobnosti polaznika.

Foto: Speleološko društvo Špiljar

Neki od setova predavanja dodatno su obogaćeni projekcijama speleoloških filmova kao što su: Kuraja i Dinara, Jama Velebita, film SO HPD – Mosor, koji prikazuje istraživanje provedeno u jami Mokre Noge, te film koji prikazuje akciju spašavanja speleologa u Njemačkoj, Riesending 2014. godine Riječ je o akciji koja je trajala jedanaest dana, a poznata je kao jedna od najtežih speleoloških akcija spašavanja.

Paralelno s teorijskim dijelom, odvijao se praktični dio koji je polaznicima omogućio bolje razumijevanje aktivnosti. Prvu priliku za primjenom stečene teorijske podloge polaznici su dobili u penjačkoj dvorani SPK Lapis u Domu omladine. Tu su, koristeći se speleološkom opremom, uvježbavali osnovne tehnike kretanja po užetu. Vježbali su i na otvorenom, na stijeni poznatoj pod imenom Sutikva, smještenoj u blizini mjesta Mravinci, nakon čega je uslijedio susret s prvim speleološkim objektom.

– Ulazak u prvu jamu za mene je bio nešto što ću pamtiti čitavoga života. Služio mi je kao dobar podsjetnik na to koliko smo maleni i nemoćni u usporedbi s prirodom koja nas okružuje. – ističe Jure Bebić, polaznik škole.

Tijekom škole polaznici su se susreli s pet speleoloških objekata. Prvi je bio Vodena peča na Dinari, jama duboka otprilike 100 metara.

– Prvotni je plan bio da svi instruktori dođu do ulaza u 60-metarsku vertikalu, ali u konačnici je odlučeno opremanje jame do dna. Postojala je bojazan kako će navedeno predstavljati pomalo preveliki zalogaj za prvi speleološki objekt, ali školarci su pokazali veliku dozu spretnosti i želje te su uz konstantni nadzor savladali sve prepreke. Na Kamešnici 79-metarska jama Vranjača na Stražbenici bila je drugi speleološki objekt, koji je za školarce bio prvi susret s otvorom velikih dimenzija, što suncem osvijetljeni 30-metarski prevjes čini zanimljivijim iskustvom. – istaknuo je Frane Kožemelj, organizator škole i instruktor.

Još su tri speleološka objekta obilježila praktični dio ovogodišnje speleološke škole. Riječ je o jami dubokoj otprilike 180 metara u Golubinku kod Viture pokraj Koprna, zatim Kita Gaćešina na Crnopcu, nedaleko Gračaca – jama koja je poznata kao naš najdulji sustav s preko 31 kilometra istraženih kanala te jama Gajna na Mosoru, koja je bila posljednji izazov za polaznike škole.

– S obzirom da je jama opremljena sa sidrištima i međusidrištima, u sklopu prethodnih speleoloških škola SO Mosora, silazak do predivne i ogromne dvorane na 160 metara dubine prošao je za tren. Malo šetnje i ćakule i već smo na konopu za van. – dodao je Frane Kožemelj.

Foto: Speleološko društvo Špiljar

Ovogodišnja je škola uključila dodatne aktivnosti u sklopu kojih su polaznici prošli vježbu Prve pomoći te su sudjelovali na Seminaru opremanja speleoloških objekata domaćina SO PD Imber Omiš.

Sada, kada je privedena kraju i kada je sadržaj u cijelosti svladan, organizatori su pohvalili polaznike. Ističu kako su se tijekom cijelog vremena savjesno i odgovorno hvatali u koštac sa zahtjevima škole te ispunjavali potrebne obveze. Polaznici su stekli osnovno sveobuhvatno znanje neophodno za boravljenje i kretanje u speleološkim objektima, koje je u okviru daljnjeg angažmana potrebno održavati te prema osobnom interesu nadograđivati i usavršavati u pojedinom segmentu.

Putem službene Facebook stranice možete dobiti detaljnije informacije o održanoj speleološkoj školi te pratiti daljnji angažman i aktivnosti Udruge.

Komentari na članak

Vezani članci

 BookCrossing Corner u Info zoni

BookCrossing Corner u Info zoni

Uključite se u svjetski pokret razmjene knjiga

U Info zoni možete besplatno uzeti nepročitane knjige ili ostaviti pročitane te se uključiti u svjetski lanac čitateljske razmjene.

https://c1.staticflickr.com/9/8348/8252330825_d1deaf0617_b.jpg

Božićni filmovi

10 nezaobilaznih filmova koji će vratiti vaš božićni duh

Napokon je došao i taj dio godine kojega svi rado čekamo. Naravno, radi se o Božiću, a što bi on bio bez filmova koje gledamo u društvu naših najdražih. No, određeni filmovi s božićnom tematikom posebice potiču dobrotu, radost i veselje, a mi vam donosimo njihov popis.

likn

Kućno kino

5 korisnih web-stranica na kojima se možete informirati o filmovima i serijama ili ih gledati

Za one trenutke kada vam se ne da napustiti udobnost vlastitog doma preporučujemo pet različitih stranica pomoću kojih možete doživjeti jednako uzbudljivo filmsko iskustvo.

Motovun Film Festival

Motovunski filmovi u Laubi

Najbolji filmovi 20. Motovun Film Festivala u Zagrebu

Motovun u Zagreb donosi najvažnije ovogodišnje naslove kako s motovunskog, tako i s dječjeg, buzetskog brda.

Predavanje o capoeiri

Klub mladih Split

Saznajte sve o afro-brazilskoj vještini – capoeiri

Zanima vas kako izgledaju capoeira pokreti? Možete ih vidjeti ovog četvrtka u Klubu mladih Split.