LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaklada Sveučilišta u Rijeci

Nakon "Nevidljivih sila", nastavlja se mapiranje znamenitih žena u Rijeci

Posljednja tribina u ciklusu "Nevidljive sile" održat će se 13. lipnja. Ususret završetku projekta, Zaklada Sveučilišta poziva sve zainteresirane da se priključe daljnjem mapiranju znamenitih žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas.

Posljednja tribina u ciklusu "Nevidljive sile" održat će se 13. lipnja. Ususret završetku projekta, Zaklada Sveučilišta poziva sve zainteresirane da se priključe daljnjem mapiranju znamenitih žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas.

Nakon arhitekture, javnog djelovanja i kulture, na redu je posljednja u nizu tribina Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad tematizirat će doprinos fizičarki Vesne Švarcer i Nede Stipčić-Šolić i širi kontekst žena i znanosti.

Fizičarka Neda Stipčić Šolić provodila je kompleksna istraživanja na Zavodu za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci u području radioterapije, a koja su bila usmjerena na neutronsku dozimetriju, odnosno određivanje veličine doza od raspršenog zračenja u teleradioterapiji, te na procjenu veličine pogreške pri određivanju apsorbirane doze. Fizičarka i sveučilišna profesorica, Vesna Švarcer jedna je od glavnih utemeljiteljica nuklearne medicine u Rijeci. Pionirka je upotrebe gama-sonde za određivanje akumulacije joda u štitnjači te je ukazala i na nužnost angažmana fizičara u nuklearnoj medicini.

Tribina o ženama i znanosti održat će se 13. lipnja 2017. u Svečanoj dvorani dr. Izidora Kršnjavog Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (Ul. Ljudevita Gaja 1, 51000 Rijeka). Događaj započinje u 19 sati.

Sudjeluju znanstvenica i profesorica Marta Žuvić-Butorac s izlaganjem o Vesni Švarcer i Nedi Stipčić-Šolić, a u kasnijoj diskusiji o širem kontekstu žena i znanosti, pridružit će joj se rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samardžija, znanstvenica i profesorica Astrid Krmpotić te direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu Nataša Medved. Diskusiju moderira Brigita Miloš, koordinatorica Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Ususret završetku projekta, Zaklada Sveučilišta poziva sve zainteresirane da se priključe daljnjem mapiranju znamenitih žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas. Više informacija o ovom javnom pozivu možete pronaći na poveznici.

Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

FOTO: ZAKLADA SVEUČILIŠTA U RIJECI