LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TRANSFORMATOR NA SLUŽBENOM PUTU

Najveći avion svijeta u Zagrebu zbog hrvatskog proizvoda!

Najveći avion na svijetu došao je zbog najboljeg hrvatskog izvoznog proizvoda.

Najveći avion na svijetu došao je zbog najboljeg hrvatskog izvoznog proizvoda.

U petak oko 18 h u zagrebačku zračnu luku Pleso sletio je najveći avion svijeta - Antonov 225. Limena ptica teška je 175 tona, a raspon krila joj je malo manji od nogometnog igrališta (88,5 m). Zrakoplov je proizveden 1988. godine za potrebe sovjetskog svemirskog programa, a potpuno natovaren Antonov može prevesti teret od 300 tona. Njegovi su letovi izrazito skupi i nisu osobito česti. Zbog nevjerojatnih karakteristika Antonov 225 ima poklonike diljem svijeta i ti su ljudi spremni prijeći tisuće kilometara samo da bi ga vidjeli. Antonov 225, kojim upravlja pilot Dmitro Antonov, nije u Zagreb došao na izlet.

Razlog njegova dolaska je ono na što bi se svi u Hrvatskoj trebali usmjeriti. Malo je neobično da proizvod hrvatskog gospodarstva koje je na nikad nižim granama nekome toliko potreban da za njegov što brži prijevoz plati puno više nego što taj proizvod vrijedi. Transformatori tvrtke Končar Power Transformers (KPT) možda su najjači hrvatski izvozni proizvodi. U zadnjem desetljeću izvozom ovog proizvoda KPT je zaradio 8 milijardi kuna, a njihovi transformatori uspješno rade u više od 80 zemalja svijeta.

Jedan ovakav transformator hitno je naručen za filipinski otok Cebu. Stari Končarov transformator na tom otoku se pokvario (ne Končarovom krivnjom) i naručitelji su procijenili da im se više isplati „masno“ platiti njegov prijevoz Antonovom nego čekati da do Filipina dođe morskim putem za što bi trebalo 6 tjedana. Transformator se u ovim trenucima ukrcava u avion koji bi Zagreb trebao napustiti sutra. A nama ovaj događaj može služiti kao podsjetnik da u Hrvatskoj imamo ideje, proizvode i stručnjake kojima se trebamo ponositi. Zašto je naše gospodarstvo onda na tako niskim granama? Očito je problem u politici.

FOTO: WIKIMEDIA