Konferencija Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Na sudjelovanje u izradi Strategije o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih pozivaju se – mladi!

mladi ljudi, hodanje, šetnja

Mladi će razgovarati o problemima u njihovoj lokalnoj zajednici, mišljenjima, stavovima i znanjima o mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja te planovima za budućnost, europskim i nacionalnim politikama, društvenom poduzetništvu i tako sudjelovati u izradi nacrta prijedloga mjera za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih s ciljem poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja u Hrvatskoj.

Svjetski savez mladih Hrvatska povodom službenog početka projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici platforme Suprotiva od 11. do 13. listopada 2019. organizira trodnevnu konferenciju za mlade u Otočcu pod nazivom Tvoja budućnost – tvoja odgovornost. Konferencija će započeti predstavljanjem rezultata istraživanja koje je provedeno u svibnju među više od 1000 mladih u dobi od 18 do 35 godina, a koje uključuje teme informiranosti mladih o poticajima, mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje, korištenja istih u ruralnim i gradskim sredinama te njihovu provedbu i efikasnost na lokalnoj razini, kao i poznavanje pojma društvenog poduzetništva. O rezultatima i analizi, kao i odgovorima o temama zapošljavanja i samozapošljavanja, okupljeni mladi razgovarat će s predstavnicima lokalne i nacionalne vlasti te s predstavnicima mjerodavnih institucija.

Što mladi kažu o trenutnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja, koji su njihovi stavovi o trenutnom stanju i koje promjene predlažu, kako i koliko zaposlenje utječe na ostanak mladih u Hrvatskoj – planirane su teme.

U sklopu ove konferencije, kao i na ostalima koje će se do kraja godine održati diljem Hrvatske – u Karlovcu 24. 10, Dubrovniku 6. 11, Zagrebu 6. 11, Splitu 25. 10, Bjelovaru, Sikirevcima i Otočcu 26. 10. te na završnoj konferenciji projekta u Zagrebu u sklopu Tjedna Svjetskog saveza mladih – prijavljeni mladi na brojnim predavanjima, panel-raspravama, radionicama razgovarat će o problemima u njihovoj lokalnoj zajednici, mišljenjima, stavovima i znanjima o mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja te planovima za budućnost, europskim i nacionalnim politikama, društvenom poduzetništvu i tako sudjelovati u izradi nacrta prijedloga mjera za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih s ciljem poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja u Hrvatskoj. Ovaj program kao i ostale aktivnosti projekta imaju za cilj potaknuti ih da preuzmu odgovornost za svoju budućnost.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u EU-u, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u dobi od 15 do 24 godina iznosi 24,5% te da se Hrvatska nalazi pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti mladih. Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a prema podacima stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod. Stopa nezaposlenosti spomenute dobne skupine tako je pala tek s 45,5% u 2014. godini na 44,6 u 2015, s tim da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su za boljom budućnosti iselili u druge zemlje EU-a.

– Oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je o konferencijama, njihovim programima i aktivnostima Jelena Slavić Miljenović, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Komentari na članak

Vezani članci

NSK kameni natpis

Kutak za istraživače

Idući tjedan počinje Obzor 2020.

U ponedjeljak će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održati konferencija o programu Obzor 2020.

3PSplit

Ekonomski fakultet u Splitu

„Move on! If you can't find a job, create it!"

3. i 4. ožujka na splitskom Ekonomskom fakultetu održat će se događaj „Move on! If you can't find a job, create it!“ u sklopu Programa poticanja poduzetništva i zapošljavanja mladih - #3PSplit. Pohađanje programa je besplatno, a polaznicima će na kraju biti uručeni certifikati o sudjelovanju.

Grad Split

Nacionalna konferencija

Konferencija katoličke mladeži F+18 ove godine na splitskom Sveučilištu, prijave još traju

Prijave na konferenciju F+18 u organizaciji katoličke udruge Forum plus otvorene su do 14. rujna svim zainteresiranim studentima i mladima, a u Splitu ih čeka bogat edukativan i zabavni program.

Erasmus+ logo

Nova studija Europske unije

Erasmus+ istraživanje: Razmjena studenata potiče zapošljivost i radnu mobilnost

Nova studija o utjecaju programa razmjene studenata Europske unije Erasmus pokazuje da diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom puno bolje prolaze na tržištu rada.

Consalting day 2015

Konferencija Financijskog kluba

Consulting Day 2015: „Digital strategy” i „innovation consulting” novi su trendovi industrije

Na panel raspravi, predstavnici PwC-a, EY-a i Deloitte-a složili su se da je konkurencija na hrvatskom tržištu velika.