Porezna konferencija

Na EFZG-u pokrenuta rasprava o porezima; apostrofirana problematika šverca duhana

Porezna konferencija na EFZG-u

Kako bi se pružile praktične preporuke za unapređenje hrvatskog poreznog sustava, na EFZG-u je održana konferencija koja je okupila ugledne znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake.

Zagrebački Ekonomski fakultet u svojim je prostorijama s tvrtkom Deloitte organizirao 2. Poreznu konferenciju: Utjecaj porezne politike na inovacije i razvoj. Cilj je bio poticanje razmjene ideja i mišljenja te pružanje praktičnih preporuka za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske dijalogom glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH, a okupila je ugledne hrvatske znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake. Predavanje naziva Ciljevi i očekivanja porezne reforme u Hrvatskoj održao je ministar financija dr. sc. Zdravko Marić. U ime organizatora sudionike su pozdravili prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta Zagreb, Helena Schmidt, partnerica u Deloitteu Hrvatska te prof. dr. sc. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Skupu se obratio i potpredsjednik Vlade RH g. Tomislav Tolušić. U sklopu događaja povela se rasprava o aktualnim poreznim temama u okviru dvaju panela: Razvojne perspektive porezne reforme i Utjecaj porezne politike na inovacije i kreativnu industriju.

Na konferenciji su se čule poruke koje se odnose na daljnje porezno rasterećenje gospodarstva, bez obzira na napore koji su uloženi u reformu u vezi s oporezivanjem rada i PDV-a. Potrebno je ulagati daljnje napore u sprečavanje porezne evazije, posebno u kontekstu PDV-a, ali i drugih zloupotreba sustava kako bi se moglo dalje rasteretiti porezno opterećenje. S obzirom na proračunski suficit i stabilizaciju javnih financija u 2020. godini predviđeno je snižavanje opće stope PDV-a na 24%. U dijelu o trošarinama zaključeno je da bi u osmišljavanju strukture poreznog opterećenja trebalo imati na umu vezu između visine poreza i društvene štete koju potrošnja proizvoda koji podliježu plaćanju trošarina proizvodi. Posebno je u raspravi apostrofirana problematika šverca duhana i duhanskih proizvoda te u tom smislu reperkusije na legalno poslovanje i proračunske prihode. Zasebna se rasprava povela u vezi s utjecajem poreznog sustava na inovacije i kreativne industrije. Istaknuta je potreba za većom prilagodbom poreznog sustava specifičnim industrijama, poput kreativnih i inovativnih.

Komentari na članak

Vezani članci

Saša Živković i Dejan Miljenković

Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Laptop & Mobitel

WordCamp

Dio WordPress zajednice od 60 milijuna ljudi okuplja se u Zagrebu

Najpopularniju svjetsku platformu za objavljivanje sadržaja na webu trenutačno koristi više od 27 posto svjetskih internetskih stranica, odnosno oko 60 milijuna mrežnih stranica različite namjene. Hrvatska zajednica korisnika okuplja se u Zagrebu tijekom prva tri dana u rujnu.

Filozofski fakultet u Zagrebu

„Anglophonia: Voices and Perspectives”

O Black Pantheru i Harryju Potteru na akademski način: međunarodna konferencija studenata anglistike

Jezik, književnost, prevođenje, podučavanje engleskog kao stranog jezika i anglofonih kultura čine vrlo raznolik i uistinu zanimljiv program ovogodišnje anglističke konferencije na koju pristiže 30 izlagača sa 16 hrvatskih i europskih sveučilišta.

Facebook event

Sveučilište u Zadru

Studenti mogu pronaći idealnog poslodavca na „Digitalnoj karijeri u Zadru“

Sveučlište u Zadru u suradnji s Netokracijom i Coworking Zadrom organizira poludnevnu konferenciju na kojoj će svi zainteresirani dobiti informacije o digitalnim tehnologijama i poslodavcima u digitalnom sektoru.

LEAP summit-Ako radite ove četiri stvari, uspjeh vam je zagarantiran

LEAP Summit

Ako poslušate ova četiri savjeta, uspjeh vam je zagarantiran

Konferencija LEAP Summit održava se početkom svibnja u zagrebačkom Studentskom centru. Prijavite se i ubrzajte svoj put do uspjeha.