Porezna konferencija

Na EFZG-u pokrenuta rasprava o porezima; apostrofirana problematika šverca duhana

Porezna konferencija na EFZG-u

Kako bi se pružile praktične preporuke za unapređenje hrvatskog poreznog sustava, na EFZG-u je održana konferencija koja je okupila ugledne znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake.

Zagrebački Ekonomski fakultet u svojim je prostorijama s tvrtkom Deloitte organizirao 2. Poreznu konferenciju: Utjecaj porezne politike na inovacije i razvoj. Cilj je bio poticanje razmjene ideja i mišljenja te pružanje praktičnih preporuka za unapređenje poreznog sustava Republike Hrvatske dijalogom glavnih sudionika i predstavnika poreznih obveznika i države.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH, a okupila je ugledne hrvatske znanstvenike, gospodarstvenike i porezne stručnjake. Predavanje naziva Ciljevi i očekivanja porezne reforme u Hrvatskoj održao je ministar financija dr. sc. Zdravko Marić. U ime organizatora sudionike su pozdravili prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta Zagreb, Helena Schmidt, partnerica u Deloitteu Hrvatska te prof. dr. sc. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Skupu se obratio i potpredsjednik Vlade RH g. Tomislav Tolušić. U sklopu događaja povela se rasprava o aktualnim poreznim temama u okviru dvaju panela: Razvojne perspektive porezne reforme i Utjecaj porezne politike na inovacije i kreativnu industriju.

Na konferenciji su se čule poruke koje se odnose na daljnje porezno rasterećenje gospodarstva, bez obzira na napore koji su uloženi u reformu u vezi s oporezivanjem rada i PDV-a. Potrebno je ulagati daljnje napore u sprečavanje porezne evazije, posebno u kontekstu PDV-a, ali i drugih zloupotreba sustava kako bi se moglo dalje rasteretiti porezno opterećenje. S obzirom na proračunski suficit i stabilizaciju javnih financija u 2020. godini predviđeno je snižavanje opće stope PDV-a na 24%. U dijelu o trošarinama zaključeno je da bi u osmišljavanju strukture poreznog opterećenja trebalo imati na umu vezu između visine poreza i društvene štete koju potrošnja proizvoda koji podliježu plaćanju trošarina proizvodi. Posebno je u raspravi apostrofirana problematika šverca duhana i duhanskih proizvoda te u tom smislu reperkusije na legalno poslovanje i proračunske prihode. Zasebna se rasprava povela u vezi s utjecajem poreznog sustava na inovacije i kreativne industrije. Istaknuta je potreba za većom prilagodbom poreznog sustava specifičnim industrijama, poput kreativnih i inovativnih.

Komentari na članak

Vezani članci

LEAP Summit

LEAP Summit

Preko 1000 mladih entuzijasta pokreće promjene u Zagrebu

Učinite važan korak za svoju budućnost. Sudjelujte na projektu LEAP Summit i spremno uđite u svijet poduzetništva.

Sto kuna

„Greška u komunikaciji“?

Studentski se rad ipak neće drastično oporezivati, neoporezivi je iznos još viši no lani

Studenti će moći mjesečno zarađivati do 5050 kuna, a da se njihove plaće ne oporezuju. Zakonodavci su ovaj novi način obračunavanja poreza nazvali „greškom u komunikaciji“. 

Youth reshaping future

Mladi iz svih dijelova svijeta

Organizacija studentske konferencije „Manager 20-Youth reshaping the future” na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nadmašila očekivanja

Neočekivano su je organizirali studenti, a bila je besplatna za posjetitelje. Bogatim sadržajem oduševila je 300-tinjak hrvatskih te 70-ak stranih posjetitelja.

Izložba

projekt „Mali pokretači promjena”

Održana konferencija i izložba dječjih radova

Na konferenciji su svi zainteresirani mogli čuti rezultate projekta „Mali pokretači promjena”.

NSK kameni natpis

Kutak za istraživače

Idući tjedan počinje Obzor 2020.

U ponedjeljak će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održati konferencija o programu Obzor 2020.